pondělí 10. června 2013

Den bez masa

Od malička jsem hrozně outlocitná. Kromě komára, blechy a klíštěte, jsem nikdy nebyla schopná připravit žádného jiného tvora o život. A i těm se omlouvám. Rozšlápnutí šneka jsem vždycky tiše oplakala. A ještě v době, kdy jsem zeleninu z polívky pečlivě vyndávala a nechávala na okraji talíře, jsem prohlašovala, že až budu velká, nebudu jíst maso. Rodiče se tenkrát smáli a říkali, že umřu hlady. A taky miluju hezké kuchařky. Minulý týden jsme s Typoškou, který mou vášeň pro pěkné knihy a dobré vaření sdílí, objevili knížku Den bez masa. Úplně jsem se zamilovala! Vařím už docela zdatně a tak spíš než recepty, hledám v knihách inspiraci. A v téhle je inspirace habaděj. V originále se jmenuje Meat Free Monday Cookbook. Název vychází z amerického hnutí Meatless Monday, které prostřednictvím pondělního vynechání masa již deset let usiluje o zlepšení lidského zdraví a životního prostředí. Do Británie se přeneslo o několik let později s lehce pozměněným názvem. O Meatless Mondays jsem se dozvěděla před několika lety prostřednictvím (podle mě nejsympatičtějšího šéfkuchaře) Marcuse Samuelssona. Po koupi knihy (ještě jednou díky Typoško!) jsem zjistila, že se o něm na českém internetu vůbec neví! Nezmiňuje ho ani food trendsetter Cuketka. Chyba! Možná se do toho pustím sama... Co vy? Držíte bezmasé dny nebo si bez pečínky a řízečku nedokážete svůj život představit? (A nebojte soudit vás nebudu!)

21 komentářů:

  1. To je skvělý tip, protože my maso vaříme pořád a někdy prostě jen proto, že bezmasá slaná jídla mě prostě nenapadají. Díky. Okouknu!

    OdpovědětVymazat
  2. Kniha vypadá zajímavě...Já jsem taky už odmalička odmítala jíst maso a dělala z něj malé kuličky, které jsem schovávala na židli :-)) No rodiče si se mnou dost užili..Vydrželo mi dost dlouho, jen jsem si občas dala rybu, aby moje tělo zas moc nestrádalo. No a v těhotenství se ze mě stal totální masožravec! Takovou chuť na maso jsem nikdy neměla a byla jsem schopná sníst i 6 párků na večeři :-) Tak nějak mi to zůstalo doteď, při kojení jsem taky potřebovala něco pořádnějšího a steakům jsem dost přišla na chuť. Moje vegetariánské já ovšem stále žije, takže v lednici máme pořád tofu a hodně dnů v týdnů jsou bezmasé. Jen pro dceru maso vařím, nechci na ní experimentovat a bojím se, aby měla dost železa, takže jí maso dělám téměř každý den. Bezmasé pondělky (nebo jakékoliv dny) jsou fajn nápad, aspoň by lidé poznali, že existují i jiné, zajímavější pokrmy než ty zvířecí. Už jsem o tom snad slyšela v nějaké diskuzi v tv, právě v souvislosti a tím, kolik vody se spotřebuje na chov dobytka. Vegetariáni tudíž spotřebují mnohem méně vody a jsou ekologičtější :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja jsem taky cekala, ze budu mit v tehotenstvi na maso chut. Zive si pamatuju ten dil Pratel, kdy si tehotna Phoebe vymeni svoje vegetarianstvi s Joeyim. Me chut na maso popadala jenom, kdyz jsem mela fakt velikej hlad. Hlidala jsem si pravidelnej prijem potravy a pak to bylo v pohode. Kazda to ale mame jinak. Erwinovi maso taky davat budu. Zaroven si chci ale precist nejakou knizku o tom, jak vychovat dite vegetariansky, abych ho naucila i na jiny zdroje bilkovin.

      Vymazat
    2. No ono tam jde u dětí hlavně o to železo, to mi doktorka kladla na srdce, ať dceři kvůli tomu dávám i červené maso. Ale věřím, že se to dá i obejít, jen musíš víc hledat :-)

      Vymazat
  3. my máme jídla bez masa docela rádi, obvykle máme maso tak 4x do týdne, poslední dva měsíce ho ale dělám denně, protože potřebuju nahnat bílkoviny a vetšina nemasový bílkoviny je pro mě momentálně tabu..
    knížka vypadá báječně, asi se půjdu poohlídnout do knihkupectví :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knizka neni nejlevnejsi, ale je moc pekna. Idelani jako darek. Drzim palce s prijmem masovych bilkovin. Snad se to brzy srovna!

      Vymazat
  4. Já se spíš snažím dodržovat "dny s masem". To znamená, že si občas vzpomenu, že už jsem zase dlouho žádný nejedla, a snažím se to napravit v rámci vyvážené stravy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Od te doby, co maso nejim, daleko vic premyslim nad skladbu toho, co konzumuju. Nekde jsem cetla, ze tehotne vegetarianky jsou na tom v tehotenstvi lip, protoze se daleko lip vyznaji v zivinach a v tom, co jejich telo potrebuje. Umirnena spotreba masa je urcite zdrava. Nejsem zadnej radikalni zastance vegetarianstvi nebo veganstvi. V Cechach me ale desi, kolik masa se sni bez ohledu na jeho kvalitu. To u vas je to urcite lepsi.

      Vymazat
  5. To vypadá velmi zajímavě. Já maso nemusím, ale když je, tak neodmítnu (většinou).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta knizka je fajn v tom, ze dava tipy na jidla od snidane az po veceri. Vcetne neceho na zub. :)

      Vymazat
  6. hlásím se mezi masožravce, ale miluju i bezmasá jídla (hlavně bramborová) a o zavedení bezmasých dní výhledově uvažuju, u nás jsou ale pokud vím tradiční spíš pátky (jakožto někdejší postní; případně "sladké čtvrtky" ze závodních jídelen) :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katolici si davaji v patek rybu. Tradicne se myslim postili jeste ve stredu. Ono se driv maso ale stejne tak casto jako dneska nejedlo. Urcite je zdrave ho obcas vynechat a nahradit zeleninou. Ostatne Cesi masa a hlavne uzenin jedi nejvic a zeleniny zase skoro nejmin, coz se pak promita ve statistikach ruznych onemocneni. Jsem zvedava, jak to jednou bude vnimat Erwin. Stve me, ze kdyz jsme na navsteve u nekoho s detma, dospeli si ze me nahlas delaji legraci a zeleninou okate pohrdaji. To si ty deti pak zdravejsi navyky tezko muzou vytvorit...

      Vymazat
  7. co jsem prestala kojit, jim maso max 4x do tydne a krystofovi ho taky davam umirnene.. i driv jsem maso spis nemusela, ale pak na mne mudr houkla, ze je malo mlika i diky me tragicke strave a uz jsem mela masove jidlo na taliri denne. ale nemyslim, ze by to bylo idealni, taky jsem chodila spis do restauraci, na vareni jsem traged :/ a spravny prehled o zivinach nemam doted, i kdyz je to teda mnohem lepsi, nez driv. knizka by se mi libila .) jen se obavam, ze by to dopadlo jako vzdycky, pokocham se a vyberu z knizky dva tri recepty, ktere zaradim mezi oblibene a konec :/

    OdpovědětVymazat
  8. V dětství sem maso téměř nejedla, hlavně když mělo náznak tlustýho, pitvala sem i šunku! Se stravou si se mnou naši taky dost užili. Maso mám ráda, ráda si pochutnám třeba na dobrém steaku nebo kančím gulášku, každej den určitě ne, klidně 1x týdně. Naše cácorky jsou na tom podobně jako já, mají rády polívky, zeleninová nebo sladká jídla, omáčky, ale bez masa a z masa jedí řízek, masové kuličky, kuře a nuggety, to je vpodstatě vše. Šunku vůbec, trochu nějaký salám a občas párek. Podle sebe vím, že násilím nutit nemá cenu.
    Knížka vypadá moc pěkně, určitě si jí prolistuju až jí uvidím, díky za doporučení.
    Když sem čekala holky, tak sem ujížděla na hroznovém víně :o))

    OdpovědětVymazat
  9. "Hele ségro, co jsou ty dvě kostičky nad tím česnekem. To bude asi hooodně zdravá mlsota:-)"
    "Ty jo brácha, co tu děláš?!? Výpadníííí....!!!":-)
    "Nic, tak já padám."

    OdpovědětVymazat
  10. My máme většinou masové většinou jen víkendy, kdy nás zvou rodičové na oběd. Já maso moc připravovat ani neumím, od svých deseti jsem byla skoro vegetariánka, což se zlomilo až za těhotna a najednou jsem na maso měla chuť (ale tehdy bych sežrala i povoz s koňmi:)).
    B. maso dávám cca 2x týdně, snažím se o pestrý jídelníček (její i svůj) a do toho ji pořád hodně často kojím, tak snad nedostatkem železa trpět nebude...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Typoska taky dostava u rodicu masovy nasup nebo si obcas nekde nejake maso da. Doma, kde ho nevarime, mu nechybi. Erwinovi planuju davat maso taky tak dvakrat tydne. Nedostatku zeleza se nebojim. S pestrou stravou bude mit urcite vseho dost. Ve svete je bezne deti vychovavat vegetariansky i vegansky a nikdo - vcetne lekarske komunity - se nad tim nepozastavuje. Zatim mu zelenina chutna. Snad mu to snad vydrzi.

      Vymazat
  11. Mám na tu knížku zálusk. Potřbovala bych do ní nahlídnout nebo nemáš na blogu nějaký recept,který jsi zkoušela?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Healthy, zkoušela jsem na tvých blozích na tebe najít kontakt, ale nenašla jsem ho. Pokud chceš do knížky nakouknout, můžeš to udělat na Amazonu: http://www.amazon.com/The-Meat-Free-Monday-Cookbook/dp/1906868697. Je tam dost stránek na to, abys si udělala představu, jak ta kuchařka vypadá. Já jsem s ní moc spokojená. Na blogu jsem podle ní zatím jenom jednou pekla: http://www.kusanec.cz/2013/09/to-chci-hezky-sukot.html. Články o jídle nedělám moc často, nemám doma dobré podmínky k focení. Časem se to třeba změní.

      Vymazat