pátek 13. února 2015

Sladký valentýnský víkend

Před námi je valentýnský víkend a to si říká minimálně o nějakou dobrotu. Nedávno jsem vyzkoušela zapékané čokoládové mističky, které jsou k tomu jako dělané. Vypadají jak od profesionála z cukrárny a přitom jsou na přípravu opravdu jednoduché. A jako bonus můžete zlikvidovat zbytky čokolády na vaření, která se vám doma možná od Vánoc ještě povaluje...

Valentýnské čokoládovo-malinové pohárky

125 g tmavé čokolády, nalámané na kousky
250 ml mléka
250 ml smetany ke šlehání
2 vejce + 2 žloutky navíc
90 g tmavého třtinového cukru
(150 g čerstvých malin + pár na ozdobu)
kakao na zaprášení

Troubu si předehřejte na 150 °C. V hrnci na středním plameni mezitím za stálého míchání zahřívejte mléko a smetanu s čokoládou, dokud se nerozpustí. Dávejte ale pozor, aby se vám směs nezačala vařit! Vajíčka, žloutky a cukr našlehejte do hladké hmoty a tu pak postupně vlévejte a zašlehávejte do horké čokolády. Směs rovnou nalijte do čtyř kalíšků (hrnečků/mističek/skleniček) o objemu 250 ml. Postavte je do větší zapékací mísy, do které vlijete zhruba do poloviny výšky kalíšků horkou vodu. Nechejte péct 35 minut a podávejte posypané kakaem a ozdobené malinami nebo jiným ovocem. V původním receptu se na dno kalíšků dávají ještě čerstvé maliny. Já ale kombinaci ovoce a čokolády (až na banány, které naopak bez čokolády vůbec nemusím) nemám ráda. Vy si je ale klidně dopřejte! V tuto roční dobu určitě poslouží i maliny mražené. Věřím, že všechny varianty budou slavit úspěch.

A pokud jste romantické duše, můžete si večer zpestřit i četbou básní. Já se třeba ve slabých chvilkách kochám milostnou poezií Pabla Nerudy ve sbírce Dvacet básní o lásce a jedna píseň ze zoufalství. Tak hezký a třeba i romantický víkend!

---
Článek vznikl ve spolupráci s obchodem Albert. Další kulinářskou inspiraci najdete tady. A pokud v jejich obchodech nakupujete, bude pro vás možná zajímavé, že vedle receptů se vám ukáže informace, které ingredience jsou zrovna zlevněné. 

5 komentářů:

  1. Skvělý tip a bezvadná fotka! Do Alberta chodím nejraději! :)) A kniha má krásnou obálku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Fotka je takový amatérský pokus projetý photoshopem, který nakonec nedopadl úplně špatně. Jednou bych to s foťákem chtěla umět pořádně. Brzy to ale nebude...

      Vymazat
  2. Moc hezky nafoceno, úplně se mi sbíhají sliny! Krásný víkend :) Evi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, doufám, že jsi si po přečtení článku dala něco dobrého! :)

      Vymazat
  3. No tak to je moc pěkné. :) Díky za inspiraci. Abych pravdu řekla, tak třeba já bych si Valentýna nedokázala představit bez nějaké pěkné kytice. Právě jednu takovou mi letos přítel koupil. Bylo v ní přesně 100 růží a byla naprosto nádherná. :-)

    OdpovědětVymazat