pondělí 2. února 2015

Tubišvatová hostina

Jak už jsem psala, blíží se další židovský svátek, na který se už moc těším a kuju plány na oslavu. Tubišvat - Nový rok stromů začíná v úterní podvečer. Bohužel se nám ale nepodaří se ten den v klidu doma sejít a tak budeme následující den slavit jeho konec. Slavnostní večeře bude obsahovat pšenici, ječmen, víno, fíky, granátová jablka, olivy a datle, což jsou plodiny tradičně spojované s biblickým Izraelem. Doufám, že vás moje jarní menu bude líbit.

Každé slavností jídlo musí začít požehnáním nad chalou a vínem. Možná se odvážím upéct chalu s fíky a kardamomem, možná tu od Kitchenette se sušeným ovocem, o které tady psala Veronika z blogu Kafe a dort. Prý není vůbec těžká. Vína bude dostatek, symbolicky se pijí 4 poháry. Což ale neznamená, že jich nemůžete vypít víc...




Polívka je sice grunt, ale my ji při větších jídlech vynecháváme. Dopřejeme si raději výběr předkrmů a salátů. V posledních letech na našem tubišvatovém stole nechyběl salát s kozím sýrem, hummus s pitou, salát z ječmene s fetou a vlašskýni ořechy (tenhe na obrázku ale taky nevypadá vůbec špatně - samozřejmě bez choriza), olivy a sušená rajčata.




Lákavé jsou i tyhle kapapky s gorgonzolou a fíky. Podobné má i Kitchenette ve své kuchařce. Stačí zapéct kolečka listového těsta s trochou másla, tenkým plátkem hrušky a lžičkou gorgonzoly. Servírují se hezky zatepla pokapané medem a ozdoběné vlašskými ořechy.


Na svátky si dáváme rybu. Erwín miluje "sososa," kterého většinou jenom upeču s olivovým olejem, plátky citrónu a čerstvými bylinkami. Na tubišvat jsem ale loni dělala lososové špízy. Jako sváteční příloha bude opět kuskus se sušeným ovocem. Pokud kuskus nemáte moc rádi, zkuste si na pánvi orestovat na nudličky nakrájenou cibuli a tu pak do kuskusu zamíchat. Je to jednoduchý a osvědčený trik, jak mu dodat chuť. Já pak do něj ještě přidávám rozinky, kousky sušených meruněk a fíků a posypu ho čerstvými bylinkami a oříšky.


Jako dezert by se nabízel stylový cheesecake s fíky - tady najdete recept na ten z obrázku, který je nemléčný a raw. Na to už se ale necítím, takže asi skončíme u mísy s ovocem. Stejně to bude po takovém nášupu pro naše žaludky přijatelnější volba...
---
Pokud se vám můj výběr slavnostního jídla zamlouvá, podívejte se na můj Pinterest, kde najdete na speciální tubišvatové nástěnce další inspiraci. Odtud pochází i veškeré použité fotky k tomuto článku.

3 komentáře:

  1. To je ale dobrot! Jedna lepší než druhá!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To teda jo! Nakonec se mi i něco podařilo zrealizovat a veřeře se moc povedla...

      Vymazat
  2. Musím říct, že jsem vůbec neměl ponětí, co se na tyto svátky podává na stůl, dle fotek to vypadá na parádní hostinu. K tomu už chybí jen dobře vybrat víno, které se k těmto dobrotám bude hodit a musí to být krásně strávený slavnostní večer.

    OdpovědětVymazat