pondělí 14. března 2016

Dárek od Adélky & Sedm důvodů proč mám ráda Duplo

Poslední dobou se rozšířil hezký zvyk dávat starším dětem "od miminka" dárek. Přemýšleli jsme, co by udělalo Erwínovi radost a nakonec to vyhrála další sada Dupla - tentokrát stavebnice Lesopark. Líbilo se nám na ní, že obsahuje zvířátka, auťák i dost kostek na stavění. To ale nejsou jediné důvody, proč jsme po Duplu sáhli...

























Tady je sedm důvodů, proč mám Duplo ráda.

1. Evokuje mi dětství
Jako děti jsme s bráchou měli jednu sadu Dupla od známých z Rakouska. Parádně jsme si s ní vyhráli a já donekonečna prohlížela darovaný katalog a tajně záviděla vyfoceným dětem, že si můžou s tolika různýma kostkama hrát.

2. Je nadčasové
Mamka nám Duplo z dětství schovala a teď si s ním můžou v pohodě hrát naše děti. Kovboj a koník z téhle fotky jsou sice přes dvacet let staré, ale bez problému zapadnou mezi nové kousky.

3. Je hezké
Duplo se mi líbí a to je pro mě u hraček a knížek a vlastně všeho, co si domů pořizujeme, důležité. Vkus by se dětem podle mě měl začít tříbit od narození.

4. Dá se kombinovat s ostatními hračkami
Věřím, že méně je více. A to platí i o hračkách. Proto se mi na Duplu líbí, že se dá kombinovat s hračkami, které už doma máme. Erwín třeba rád vozí zvířátka v krásném dřevěném valníku taženém traktorem, který dostal k prvním narozeninám. Jeho vozový park zase nachází přístřeší v postavených garážích, hasičských stanicích a zoologických zahradách.

5. Podporuje fantazii a tříbí motorické schopnosti
Jednotlivé dílky nabízí nepřeberné množství uplatnění. Kromě obytných domů a hasičských stanic s přilehlými zahradami a garážemi skládáme i vysokánské věže, pestrobarevná zvířata, prehistorický létající hmyz a roboty. Spojováním jednotlivých dílků si Erwín procvičuje prstíky. A to nemluvím o jeho fantazii... Navíc se s postavičkami a zvířátky dá vymyslet spoustu her, které jsou pro děti důležité. Při focení si Erwín dokola přehrával scénku, při které zvířátka, která přecházela na červenou, přejelo auto. Společně jsme pak zavolali hasiče, policii a sanitku a zachránili je. Evidentně šlo o dozvuk návštevy policisty a jeho osvěty o bezpečnosti silničního provozu u Erwína ve školce.

6. Učí otevření mysli (a spoustě dalších věcí)
S Duplem můžete děti naučit spoustu věcí. Třeba jména zvířat, barvy a počítání. Mně je moc sympatické, že díky téhle stavebnici má Erwín nakročeno k otevřené mysli. Obsahuje totiž hasiče i hasičku, chovatele i chovatelku, černochy i pána s knírkem. A tím pádem se Erwín nenásilně naučí, že lidé jsou různí a povolání nejsou vázána na pohlaví ani na barvou pleti. A to je pro mě náramně důležitá věc!

7. Vyblbne se s ním celá rodina!
Někdy mám dokonce pocit, že si skládání užívám víc než Erwín...

Jedinou nevýhou Dupla je, že když na něj šlápnete, ukážete svému dítěti tvář, kterou byste před ním chtěli schovat. :) Co vy a Duplo? Měli jste ho jako děti? A máte ho stejně rádi jako my?



18 komentářů:

  1. Moc pěkný článek. Duplo je super.

    OdpovědětVymazat
  2. U nás bylo Duplo hodně oblíbené dlouhou dobu. Teď už z něj holky přece jen vyrostly, ale máme všechny sady schované a věřím, že se jednou ještě bude hodit. Myslím, že Duplo je lepší než klasické Lego pro větší děti - to už je dost překombinované, takže je podle mě hodně těžké ty větší sady skládat opakovaně - ale možná se mnou rodiče technicky zaměřených "stavebnicových" dětí nebudou souhlasit :-). Duplo, tím, že je jednodušší, je hodně variabilní. A kolikrát jsem si díky němu mohla v klidu vypít kafe... Duplo, zpětně děkuju! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, to mě nikdy nenapadlo, ale je pravda, že když se koupí od Lega třeba kosmická loď a pak se zamíchá se sadou Hvězdných válek, nikdy už se znovu nepostaví. My měli jako děti jednu sadu Lega, u které jsme se vždyzky poprali a nakonec jsem já postavila domeček a brácha garáž pro auta. A Duplo už mě taky párkrát zachránilo a během perné chvilky Erwína zabavilo...

      Vymazat
  3. Duplo zbožňujeme. V legraci s mužem říkáme, že lego bylo nejpádnější důvod, proč si děti vůbec pořizovat. V podstatě souhlasím se vším - univerzálnost, nadčasovost, snadné kombinování s dřevěnými hračkami, zvířaty od Schleich, vizuálně zajímavé i pro nejmenší a esteticky vyhovující:-) jo a proti stoupnutí na kostku existují Legopantofle! a pak už není na co se vymlouvat:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je vtipný! O Legopantoflích jsem někde četla, ale nevím, jestli se už prodávájí i u nás.

      Vymazat
  4. Taky doma Duplo milujeme. Já jako dítě jsem ho neměla, začla jsem až na normálním Legu, ale naší Esterce se sbírka postupně rozšiřuje. Naposledy dostala právě takto od nového bráchy taky sadu s lesními zvířátky (ale tu menší). Moc ji chtěla kvůli té srnky a veverky :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Sama jsem vyrostla s bráchou na Legu a naprostej souhlas, Duplo je suprácký :) a přiznám se, že jsem se sama nemohla dočkat, až do svého prvního Dupla náš Křemílek doroste abych si mohla hrát s ním :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když jsme v prosinci rozbalili hasičskou stanici, zabrali jsme se u toho spolu tak, že jsem najednou zjistila, že už je půl desátý. A to Erwína normálně začínáme do postele vypravovat v sedm. :)

      Vymazat
  6. U nás žádné miminko sourozencům dárek nepřineslo (máme trojčlenou bandu). Přineslo sebe a to byl i pro ně vždy dost velký dárek. Ale duplo to jede u nás také, i když zdaleka všechny sady nemáme.(Zato vláčkodráha je vybyvená široce:o).) Zrovna ty zvířátkové sady chybí,ale Bětušce je teprve 6 měsíců tak třeba ještě doplníme. U nejstaršího se pomalu přesedlává na kasické lego. Je to takový technik, miluje skládaní podle návodu i bez něj. A hlavně stroje všeho druhu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My zase nemáme od Dupla žádné vláčky. :) Zato jsme vybavení sadou Safari a Lesopark - obojí má zvířátka i auta a dokonce jedno letadlo. A k tomu hasiče a sanitku. Erwín je kombinuje a fakt si s nima vyhraje. Na technické Lego jsem zvědavá. Zatím nemá moc trpělivost, ale to se třeba časem změní.

      Vymazat
  7. Našemu nejstaršímu duplu zvolna táhne na třicet :-) Přežilo čtyři děti a početné zástupy jejich kamarádů. Možná se některé kostky v průběhu času ztratily, ale poškozená je jen jedna jediná malá modrá kostka, protože se připletla do zavírajících se dveří. Prostě duplo je nejlepší a nezničitelné - a ne že by se o to především náš Honza vydatně nesnažil :-D Policejní oddíly, hasiči a především vláček (všechny koleje a výhybky vydržely!) čekají, až v létě přijede první zástupce druhé generace a bude stavět garáže a hrady!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Při čtení tvého komentáře jsem si uvědomila, že ty naše kousky už jsou taky třicetileté. To je hrůza, pořád mám pocit, že je mi dvacet... :) Nám se taky zatím podařilo zničit jenom jednu kostku. No a pak jsem ještě trochu neuváženě polila ty archivní kostky horkou vodou a bohužel trochu ztratily barvu...

      Vymazat
  8. Duplo je nesmrtelná klasika, neznám dítě, které by ho nemilovalo :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Klára dostala od svého brášky v září taky Duplo - velký domek na hraní. Lesopark na Vánoce... Nejvíc na něm miluju to, že se s ním hrajeme všichni, včetně půlročního Jakuba.

    OdpovědětVymazat
  10. Duplo milujeme a taky si s ním pořád hrajeme, nejhorší na tom je, že mám tendenci sbírku stále rozšiřovat :) ale už nevím, kam ho dávat. PS: Máte moc hezký dřevěný traktor. Hezký večer, Tereza

    OdpovědětVymazat