středa 23. března 2016

Hamánovy uši / Společné purimové pečení

Zatímco většina z vás se chystá na Velikonoce, my budeme skoro ve stejnou dobu slavit Purim. A zatímco vy budete svoje stoly zdobit beránky a mazanci, my si budeme pochutnávat na Hamantaschen neboli Hamanových uších. Povzbuzena článkem kamarádky Gafny s názvem Dokonale nedokonalé purimové pečivo, jsem se po několika letech opět pustila do pokusu o jejich pečení. A na pomoc jsem si přizvala malého pekaříčka Erwína. Přívlastek purimové v názvu článku je v našem případě takový dvojsmysl. Purim je totiž hodně veselý svátek, a i naše pečení bylo takové...

Na pečení nejsem moc šikovná a v arzenálu mám jen několik málo osvědčených receptů. Do experimentů se pouštím nerada, protože většinou nedopadnou šťastně. V poslední době ale posouvám svoje hranice a skoro každý pátek se s Erwínem pokoušíme o společný šábesový dezert. Jeho pomáhání v kuchyni moc baví a ze společné dobroty má velkou radost. Vlastně poskakuje nadšením po každám vykonaném úkolu. A mě překvapuje třeba tím, že už umí rozklepnout vajíčko. Rozkrájet máslo je už pro něj hračka. Stejně jako ho přenést do připraveného mixéru. Pečení Hamanových uší tak začalo docela nadějně.

Byla jsem vyzbrojena receptem (tady), který se tvářil, že ho zvládne i začátečník. Vzniklé těsto opravdu vypadalo zdařile a já tak nabyla dojmu, že se nám dílo zdaří.

Brzy se ale ukázalo, že můj dojem nebyl úplně správný.

Těsto jsem totiž rozválela příliš tence a první várka tak nevypadala úplně nejlíp. Erwína ale vykrajování a plnění marmeládou moc bavilo. A dokonce prohlásil, že jsou ty uši moc hezký. Přesvědčení o jeho pekařském umu nezvyklalo ani to, že většině uší během pečení vytekla náplň. Výsledek vám raději ani nebudu ukazovat...

Moje pekařské sebevědomí sice trochu podryto bylo, ale poučena prvotními chybami jsem se pustila do druhé várky. Ta už dopadla o poznání lépe. Po důkladném chuťovém otestování jsme se s Erwínem shodli, že výsledek je více než uspokojivý a Typoška si na poskytnutém vzorku taky moc pochutnal. Nejkrásnější uši jsem zavřela do krabičky, kde do čtvrtečního večera ještě trochu zvláční. Jak píše Gafna, upéct tohle cukroví je docela dřina a mě při jeho tvoření napadlo, že je to možná schválně. Haman je totiž v purimovém příběhu záporák a proto by ty jeho uši měly být trochu zdeformovaný, nemyslíte?
---
Purim je jarní svátek, při kterém se oslavuje záchrana perských židů královnou Ester. Všichni židé by si měli vyslechnout čtení knihy Ester, při kterém se při každém vyslovení jména zlého Hamána ztropí v synagoze takový hluk, aby ho nebylo slyšet. Zvykem je se při té příležitosti převléknout do veselých kostýmů. Náboženskou povinností je také dát něco na charitu, svým blízkým darovat balíček s jídlem nebo drobný dárek, účastnit se slavnostní hostiny a v neposlední řadě si přihnout něčeho ostřejšího, dokud nemáte problém rozeznat dobro od zla. 

6 komentářů:

  1. S pečením to mám podobně :) tohle zní jako moc hezky svátek...

    OdpovědětVymazat
  2. Som rada za to povídání o sviatku Purim...doteraz som o ňom vedela len to..."a v neposlední řade....." aj to v trochu inom podaní....:-)
    Niekedy skúsim tie uši a myslím, že za to, čo vidieť na fotke sa vôbec nemusíte hambiť.

    OdpovědětVymazat
  3. Je to pěkné !!!! Taky nejsem pekařská expertka, můj tatínek miloval koláče s džemem, tehdy to tolik nevytékalo, ty dnešní kupované džemy jsou nastavované agarem a samá voda tak to je teplé řídké. Potřebovalo by to "domácí" džem jen cukr, ovoce a špetka něčeho proti plísni a uvařit do husta. Jsme zvyklé na cukr s želatinou a takhle to pak dopadá...Sorry, to jsem se nějak rozpovídala...hezký den i další pečení....

    OdpovědětVymazat
  4. Diky za recept, zrovna jsem ho schanela, ja vim se zpozdenim, ale preci jen :-) Vesely Purim!!

    OdpovědětVymazat
  5. Diky za recept, zrovna jsem ho schanela, ja vim se zpozdenim, ale preci jen :-) Vesely Purim!!

    OdpovědětVymazat
  6. vypadaji pekne i tak, az jsem dostala chut. chce to odvahu priznat se k polovicnimu uspechu.

    ono to peceni s detmi neni jen tak, zvlast kdyz clovek zkousi neco noveho. ja uz se tomu doslova vyhybam.

    OdpovědětVymazat