pondělí 18. července 2016

Domečková inspirace a dilema

Už jsme v novém skoro měsíc a Erwínův pokoj stále zeje nevybalenými krabicemi. Jelikož spí s náma v posteli, čas nás nijak zvlášť netlačí. I když záda už docela jo. Chceme pečlivě promyslet, jak pokojíček zařídit. Není moc malý, ale velký taky ne. Bude ho sdílet s Adélkou a to nejspíš docela dlouho. Chtěla bych, aby byl praktický a magický zároveň. Aby v něm byl prostor na spaní, hraní, tvoření i kout k zašití. Samozřejmě jsem hned zatoužila po vysněném týpí, o kterém jsem psala už tady. Jenže po přeměření místnosti se ukázalo, že se tam prostě nevejde. Bylo mi to líto a pak mě napadla parádní (a možná ještě lepší) varianta - domečková postýlka! Mrkněte na moje favority i dilemata, které mám.

Líbí se mi světlé pokojíčky s barevnými akcenty. První dva ze světlého dřeva jsou tedy přesně trefa do černého.

Stejně jako tenhle ze šedé překližky s komínkem.

Myslím si, že by se taková postýlka Erwínovi moc líbila. Na své by si ale přišla i Adélka.

Kombinace s černou stěnou by se zase mohla zamlouvat starším (ne)dětem.

Podobně jako konstrukce v černé barvě.

Na závěr jeden atypický od Lucie z Lucky LIMIT. Dělá (lépe řečeno její manžel) i ty "typické" a právě u ní jsem si chtěla domeček objednat. Jenže se mi před pomylsným stisknutím tlačítka "potvrdit objednávku," začly honit pochybnosti - teda spíš Typoškovi, který je ten praktičtější z nás dvou. Já vidím hezkou věc a vytahuju peněženku. Jeho úkol pak bývá položit několik otázek, na které bych si měla odpovědět, než přiložím kartu k terminálu. Pomůžete mi? Nejdřív výhody, které v pořízení domečků vidím - jsou krásné a originální, to je samozřejmě základ a já bych si v nich jako dítě náramně lebedila. Navíc už Typoška vymaloval čelní zeď nebeskou modrou s několika mráčky, na které by měly děti ze svých domečků krásný výhled. Konstrukce skýtá prostor pro výzdobu, která se dá podle nálady či sezóny obměňovat - mě se nejvíc líbí světelné řetězy z Epes Rádes a girlandy - třeba ty od Mámami. Lucka slíbila výrobu na míru včetně šuplíků, do kterých by se dalo schovat povlečení a naopak vyndat potah (mám vysněný nějaký od Jany Grešákové), který by rázem vykouzlil z postýlky prostor pro hru či schovku. Ostatně líbilo by se mi časem vymyslet i nějaký přehoz, který by kutloch posunul o level výš. V malém protoru pokoje by obě děti měly místo, které patří jenom jim. Jenže pak do toho vstoupila Typoškova praktičnost. Erwín v posteli skáče jako opice. Mohl by, aniž si roztřískne hlavu o rám? A co my, budeme si moct s dětmi večer do postýlky vlízt (a při vstávání si neroztřísknout hlavu o rám)? Nezmenší se tím opticky příliš prostor pokojíčku? Jak velkou postýlku udělat? Podle roštu z Ikei pro děti od 4 do 8 let? Nebo větší? Co až začnou chodit do školy, budou potřebovat větší prostor na učení a my bychom to mohli vyřešit palandou, na které by se zatím podle nás Erwín bál? Nebudou nakonec domečky zbytečná investice? Jak a kdy jste školou povinným dětem pokojíček měnili? A má někdo z vás domečkovou postýlku nebo je to jenom mýtus z Pinterestu? Předem děkuju za feedback a přeju hezké pondělí!

18 komentářů:

  1. Tak to jsem sama zvědavá, jaké reakce se tu objeví. Lucce jsem totiž psala, že chci domeček do domku hned, jak jsem ho u ní poprvé viděla :). Jak se ale přibližuje čas zařizování domu, přemýšlím o tom čím dál více. Jestli třeba Emmě rovnou do jejího pokoje nepořídit nějaké větší lůžko (myšleno třeba 120cm šířka).

    Jinak já si myslím, že kupovat dětskou postel (délka cca 160cm) je zbytečnost. Pak si k tomu dítěti ani nemůžeš vlézt :) ... Ale to je jen můj názor.

    Krásný den!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máme dcerku 2,5 roku, která spí na ikea posteli délky 160 (podědili jsme ji ve fázi, kdy dostala nový pokojíček a rodiče poslušně putovali do obýváku) a momentálně se jí snažím vysvětlit, že tam s ní maminka opravdu nemůže každý večer spávat, protože se tam nevejde a ráno ji moc bolí nožičky... podle mě je tato mezifáze zbytečná. já sama jsem strávila dětství v pokoji se 2 bratry, kdy prostor na hraní byla v podstatě jen každého postel a takový domeček nad postelí by byl splněný sen (sama jsem tam vždycky nějaký pseudo domeček postavený měla). nejvíce záleží na velikosti pokoje a na tom, že jej děti budou na dlouhou dobu sdílet (ne každý má svůj pokoj, proč taky). jestli máte prostor na další domeček na zemi, jestli opravdu budou nutné v budoucnu palandy... atd

      Vymazat
  2. Radko, my máme domeček, ale máme i normální postel. Domeček je jen na hraní, je tam matrace, ale chápu, že bys to chtěla spojit do jednoho. Každopádně až budu Elí předělávat postel, tak bude určitě šíře 140cm, protože nechci za 5 let kupovat novou, když k ní přijde spát kamarádka (v pozdějším věku třeba i nějaký ten kluk ;)). Možná jsem až moc praktická, ale postel a dobrá matrace je poměrně velká investice...Jinak osobně bych si taky lebedila v teepee (což mi teď zas vadí, že má téměř každý) nebo v domečku. Ale pamatuješ na naše dětství? Byli jsme šťastné i z domečků pod stolem, nebo poeřinou :D...jak málo stačilo k radosti ;). Jsem zvědavá jak se rozhodneš...(P.S. A určitě se do hlavy praští, ale jen jednou, maximálně dvakrát, pak si dá pozor ;)).

    OdpovědětVymazat
  3. Domecky jsou opravdu krasne. U nas ale zvitezila prakticnost. Mame maly pokojicek pro obe holky, takze jsme koupili velkou bilou postel z ikea s vysuvnym luzkem. K tomu zabranu, aby dcerka nespadla. Spi tam bez problemu od 2 let a je fajn, ze kolikrat jsme se tam vyspali s ni, kdyz jsme treba vytuhli pri cteni pohadek. 😉

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Radu, ty postýlky jsou krásné, ale ze stejných důvodů které popisuješ jsem zvolila klasickou postýlku a k tomu jednoduchý dřevěný domeček na hraní, Sára ho má ktásně vyzdobený, plný hraček a často si v ně hraje. Většinou přes něj přehodíme deku a schovává se v něm nebo v něm podává čaj o páté a musíme si tam s ní oba sednout. Super mi přijde, že se oddělilo místo na spaní a místo na hraní. Postýlku můžou mít každý svou a domeček společný na hraní. Myslím, že i tenhle jednoduchý Lucka děká, já si ho podle Pinterestu nechavala děkat u kamaráda truhláře na zakázku a jsme moc spokojeni. Tak držím palce při rozhodování.

    OdpovědětVymazat
  5. Radko, my máme Kura z Ikea, je to ala domeček, časem se dá otočit na palandu, zdá se mi lepší než ta od Lucky blog. Je rovnou velká, o rám jsme se zatím nikdo nepraštili (máme 3 roky).
    Jediný co řešíme, že druhý syn ji mít nemůže (máme zkosený prostor a druhá vysoká postel by se nevešla). Jinak super. Iveta

    OdpovědětVymazat
  6. Taky jsme přistoupili na variantu "praktičnosti" a pořídili Křemílkovi rovnou velkou postel,kterou do budoucna změníme na palandu,protože budou s Terezkou spolu. domeček se mi také moc líbí,kor manžel je truhlář a tak by ani tak nebyl problém velkých nákladů,ale je fakt,že za dva či tři roky,kdy doroste Terka by musel domeček stejně ustoupit palandě...i ta přeci ale nemusí být "nudná" :)

    OdpovědětVymazat
  7. Milá Radko, doufám, že se nám podaří vše probrat ještě osobně, asi si budu už předem kazit kšeft, ale já jsem taky zastáncem domečků "jen" jako doupat a bunkrů. Naše holky mají každá svou postel/postýlku a do domečku si chodí hrát, výjmečně i přespat, a ještě ke všemu ho můžeme stěhovat z místnosti do místnosti(jen je třeba počítata s šířkou futer:). Jako postel bych domeček doporučovala v případě, že jsou velké prostory a vleze se do nich velké a vysoké domečkové dvojlůžko. To zajišťuje dostatečné pohodlí a zároveň je praktické, protože se do něj vejdou sourozenci, před bubákem zachraňujíci maminka, i případné návštěvy. Toš tak:-)...

    OdpovědětVymazat
  8. Mame domecek a k tomu 140 cm postel (sirka), kam se vejdu s malou (28 m) kdyz ji uspavam nebo kdyz se v noci vzbudi a jdu si k ni lehnout. Domecek ma na hrani a zase tak moc v nem neni. Teepee ma take (mame velky byt ;-) a take ho zase tak moc nevyuziva, treba jejich cas jeste prijde... ;-) co se teepee tyka, ted jsem videla celkem peknou alternativu na pinterestu - pripevnit ke stropu takova ta "nebesa", roztahnout do stran a vystlat polstarkama. Najdu foto a pridam na fb do komentu. Suma sumarum za me - nafocene pokojiky s domwcky jsou kouzelne, presne styl, do ktereho se snazim dcerce pokojit ladit, ale nejsem limitovana prostorem. Pokud bych byla (a vedela co vim ted ;-), tak bych volila prakticnost :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Su pekne, ale ja osobne by som ich do bytu nedavala - kvoli priestoru. Aj na fotkach su umiestnene vo velkom priestore. Ak by som byvala v dome s velkymi izbami, tak by to bolo o inom. Ako herna by boli urcite fajn.
    |Kaviareň u mačky|

    OdpovědětVymazat
  10. O domečku jsem vážně uvažovala, ale nakonec má dcera dospěláckou postel, i její bráška. Často s ní usnu u knihy akdyž přijede rodina, můžeme nabídnout více dospěláckých postelí. U domečku vidím jednu velkou nevýhodu - matrace na zemi nebo u země, tam se dost práší, což není uplně ideální pro spánek.
    Domeček jsme dceři vyrobili z krabice od ledničky a myčky...a ted budujeme nový, z neskutečně obrovské krabice nalezené u kontejneru...dcera (5 let) projde dveřmi a ani záda nemusí ohýbat:) chystám se na šití záclonek...:

    OdpovědětVymazat
  11. Domečky jsou krásné, ale osobně bych do něj, coby součást postele, nešla.
    Jako samostatný domek na hraní je super.
    Děti rostou rychleji, než si umíme představit.
    Až mě překvapilo, jak to utíká, jen co jsme dodělali pokoj pro školačku, už už jsme ho předělávali na studentský pro puberťačku.

    OdpovědětVymazat
  12. Domečkové postýlky vypadají nádherně. Taky takovou dcera má a je z ní nadšená. Ráda si i v posteli hraje. Má to takový svůj domeček. Mě by to nikdy nenapadlo. Byl to nápad http://www.pwinterier.cz/ , kteří nám zařizovali celý dětský pokoj.

    OdpovědětVymazat
  13. Jé, no tak to je nádherný pokojíček. My se také naší malé brzy chystáme pokojíček zařizovat. Snad bude vypadat alespoň z části tak hezky jako tento. Zatím ale máme pouze vybraný nábytek

    OdpovědětVymazat
  14. Tak to je moc pěkná postýlka, náš malý má taky dřevěnou, ale trošku v jiném tvaru. Nedávno jsme mu dokupovali moc pěkné dětské povlečení, takže spí teď úplně v novém a moc si to užívá ! :)

    OdpovědětVymazat
  15. Také jsme si dělali nedávno diy postel a vyšlo nás to stokrát více levněji, než když bychom si ji kupovali někde od předraženého obchodníka. Jediné tedy, co jsme vyrobit nedokázali, byla matrace . Tu jsme teda koupili a diy postel je na světě.

    OdpovědětVymazat
  16. Váš dětský pokojíček se mi moc líbí. Musíte za mě pochválit svého manžela. Je to kutil jak se patří. Já bohužel vychovávám děti sama. Mám sice trošku více peněz díky alimentům, ale chlapa jsem dalšího neulovila. Naštěstí jsem na tom finančně dobře a mohu si dovolit pořídit ještě dětský nábytek na splátky.

    OdpovědětVymazat
  17. Tyhle domečky vypadají super všechny. Líbí se mi že se přez ne přehodí deka a může to být jako bungr. Možná taky poridime teď bude synovi rok a půl a začíná pomalu chodit a z hnízdečka už nám skoro vyrostl. Takže mu taky poridime nějaký takový domeček do pokojíčku. Hlavně aby mohl sám slézat.

    OdpovědětVymazat