čtvrtek 21. července 2016

Výprava za uměním do Trojského zámku & místní výtvarné dílny


Do Troji to máme z Holešovic kousek a tak jsme si už několikrát po sobě pořídili permici do zoo a jezdíme sem docela často. Trojský zámek jsem vždycky brala při vystupování z autobusu na vědomí, ale na návštěvu s dětmi jsem ho vyhodnotila jako nezajímavý. A to byla chyba! Věděli jste třeba, že se v zámecké zahradě nachází labyrint s 365 jabloněmi? Že do ní můžete kdykoliv zadarmo zavítat na procházku? Nebo že v místní Oranžerii pořádá Galerie hlavního města Prahy sezónní výtvarné dílny, které se zaměřují na environmentální a ekologický kontext ve vztahu k umění? To už jsou myslím pádné důvody, proč se sem vydat! Však se mrkněte na naši nedávnou první návštěvu...


Zlákala mě sem Lucie Haškovcová, jedna z lektorek GHMP, s kterou jsme kdysi pořádali výtvarné dílny v Českém centru Praha. Vyjmenovala všechna výše zmíněná lákadla a přidala informaci o výstavě Jiřího Příhody, z které si můžete několik málo objektů venku prohlídnout. Třeba archu, do které se můžete schovat před deštěm, jako jsme to udělali my.

Slejvák naštěstí netrval biblických 40 dní a tak jsme se zase brzy mohli vydat na cestu za výtvarničením do místní oranžerie. Cestou si Erwín nenechal ujít místní krásky...

Během otevřené dílny si zkusil hned několik disciplín. Malování, skládání kartonů do různých tvarů, zdobení korálky a aranžování květin. V jeho případě teda spíš větviček do originálních minimalistických tvarů.

Vlastnoručně si vyrobil papír...

...a došlo i na free style s poskytnutým materiálem, který pochází z místní zahrady. Na obrázku ti s větší představivostí poznají ohýnek.

Pokud budete mít štěstí některá z lektorek vás pustí na střechu odkud je parádní výhled na Prahu i na odpočívajícího Gottwalda.


Před Oranžerií si pak můžete zaskotačit s velemíčem nebo si tu udělat piknik. Prý je to dovoleno.
---
Až do neděle se můžete do Oranžerie, která je situovaná v dolní části zahrady u tzv. jižní brány, kdykoliv mezi 10:00 a 17:00 na eko-dílnu vydat. Dílny jsou zdarma a mě je trochu líto, že jsem vám o nich nenapsala dřív. Může za to stěhování a ty zpropadné neštovice.... Více informací o dílnách GHMP najdete tady. Doporučuju vám ale napsat Lucii (lucie.haskovcova@ghmp.cz) a poprosit ji o zařazení do mailing listu. Ne všechny informace jsou totiž na webu dohledatelné.

1 komentář:

  1. Konecne jsem si to precetla! Parada! Tam urcite musime s klukama vyrazit :)

    OdpovědětVymazat