pátek 1. července 2016

Oslava začátku léta v Muzeu Karla Zemana

 
Hurá, začaly prázdniny! Teda ne že by to pro tyhle dva zrovna něco znamenalo, ale i tak jsem se s Erwínem rozhodla využít program na počest konce školního roku v Muzeu Karla Zemana. A ve fotoreportu začnu hezky od konce, kdy se k nám přidal i malý Milánek s maminkou z blogu Jemná motorka. (Mimochodem, jestli tenhle blog neznáte, moc vám doporučuju se na něj podívat!)

Součástí programu byla i výtvarná dílna, během níž si kluci vyrobili parádní pohlednice s motivy z filmů Karla Zemana. Schválně, poznáte co na nich je? Razítka si tam ale můžete natisknout i na vlastní či na místě zakoupené tričko.

Tak a teď už něco o muzeu, které je oslavou fantazie a oázou klidu v turistickém mumraji kousíček u Karlova mostu. Jak už název napovídá expozice je věnovaná filmové tvorbě Karla Zemana. Najdete tu ukázky z filmů, loutky, kostýmy doplněné velkým množstvím zajímavých popisků. 

Nuda tu ale rozhodně není. Muzeum je sice spíš pro větší a fanoušci Zemanových filmů tu určitě leckdy stráví několik hodin, na menší návštěvníky tu ale taky pamatují. Pro děti od cca 4 do 7 let mají připravenou mapku s úkoly v expozici k filmu Cesta do pravěku, na jejímž konci si děti najdou sádrového trilobita, kterého si můžou odnést domů. Pro Erwína byl největší hit velikánská vážka, která po zmáčknutí tlačítka bzučivě mávala křídly. 

Další výhodou muzea je jeho interaktivnost. Třeba na tenhle létající stroj si můžete klidně vyskočit a natočit se v letu. Erwín by vám milerád velikou klikou posouval filmové pozadí.

 

Fotit a filmovat je tu totiž nejen dovoleno, ale dokonce doporučeno! Na konci expozice si dokonce můžete natočit vlastní minifilm. Ten náš by potřeboval nějakého šikovného režiséra, ale i tak nás výsledek náramně pobavil a Erwín by si ho nejraději pouštěl pořád dokola. Navíc mám pocit, že díky němu pochopil, že ve filmu nejsou věci doopravdy. A to je pro jeho tříletou hlavičku veliká věc!

Před tím se ale mrkl do opravdového periskopu, vyvezl Adélku na návštěvu k Baronu Prášilovi...

...a poté co jsme vybrakovali místní shop, si ještě na čerstvém vzduchu zablbnul s kulisama.

Pokud by vaše děti neměly ještě dost, vemte je na plavbu lodí po Čertovce. Tady musím zmínit, že veškerý personál muzea je opravdu výjimečně a obdivuhodně trpělivý a nápomocný.
---
Muzeum sídlí v Saské ulici a až do neděle tu můžete přivítat prázdniny za zvýhodněnou cenu na prohlídku expozice i doprovodným programem. Na školáky čeká kromě dílny interaktivní hra v expozici s názvem V triku na vlastní triko a originální prázdninový sešit se vzpomínkami z Muzea Karla Zemana zdarma. Pro podrobnosti a další informace o muzeu se podívejte sem.

2 komentáře:

  1. Vypadá to perfektně. Slyšela jsem o něm teď v rádiu. Počkám až se kovboj vrátí z prázdnin a taky vyrazíme :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že se mu/vám tam bude líbit! Navíc ta plavba Čertovkou vypadá jako ideální zakončení. S kočárkem to bohužel nešlo, tak snad někdy příště...

      Vymazat