pondělí 13. února 2017

Knížka pro malé ekohrdiny



Některé knížky jsou zdánlivě pro starší děti, ale i tak je zatoužím mít v naší dětské knihovničce. Můžu díky nim totiž postupně otvírat některá (podle mě důležitá) témata - a s rostoucím věkem dětí je rozvíjet. A přesně to je i případ knížky 23 způsobů, jak se stát ekohrdinou. Pojďte do ní se mnou nakouknout...



Projekty jsou rozděleny do tří kategorií - v hezkém počasí můžete s dětmi vyrazit do přírody nebo trochu vylepšit vaši zahrádku, v plískanici si doma můžete z nepotřebných věcí vyrobit něco užitečného a s poslední kategorií objevíte kouzlo Života nazeleno. V úvodu knížky najdete tipy, jak s knihou pracovat a jak do projektů zapojit i ostatní a  tím znásobit účinek své ekologické snahy. U některých projektů budou i větší děti potřebovat pomoc dospělého, některé zvládnou sami.

Myslím, že všechny fascinuje proces růstu rostlin. Podle knížky si můžete zasadit strom. Nebo se inspirovat a společně se doma starat o jinou rostlinku. My jsme loni největší parádu udělali se šťovíkem, jehož sazeničku jsem koupila v tržnici za 20 korun. Já jsem sice tuhle dobrotu ochutnávala u cesty parkem, takže mi zpočátku přišlo trochu absurdní ji mít v květináči na balkóně, ale nakonec to byla docela legrace. Erwín dával šťovík všem návštěvám se zavřenýma očima hrdě ochutnávat a sám ho taky chodil uždibovat.


Dalším jednoduchým projektem je krmení ptáčků. V knížce najdete návod na krmítko a druhy potraviny, které se mají ptáčkům v návaznosti na roční období dávat. Podle mě je to hezký způsob, jak dětem vštípit odpovědnost za další živé tvory. My schraňujeme všechno staré pečivo, kterého máme díky nažužlaným a pohozeným rohlíkům od Adélky dostatek, a buď s ním chodíme krmit kachny nebo je vozíme k babí, kde s nimi soused Teo krmí slepice a kozy. A Erwín mu s tím vždycky rád pomůže. Za odměnu si pak může nějaké zvířátko podrbat za uchem.

S odpovědností za život zvířat souvisí i téma vegetariánství. Ačkoliv mě pojídání zvířátek trápilo už jako malou, explicitně bych s vysvětlováním počkala na trochu starší věk. Často k této otázce děti dospějí samy. Do té doby ale vůbec není na škodu si společně občas uvařit nějakou zeleninovou pochoutku. A třeba si k tomu i vyhradit jeden den v týdnu. V mnoha zemích se propagují nemasové pondělky - můžete si k tomu najít více pod názvy Meatless Monday nebo Meat Free Monday.

A v kuchyni ještě chvilku zůstaneme. Tedy přesněji u vyhazování jídla. V knížce najdete recept na karamelizovanou ovocnou směs, díky které můžete společně zachránit ovoce, které by už jinak bylo na cestě do popelnice. A u toho si můžete povídat a přebytku a nedostatku jídla o plýtvání vůbec. Podle mě je to lepší způsob, než nad nedojedenými talíři vyhrožovat dětmi v Africe... 

Ve stejném duchu je i několik projektů výroby věcí z odpadků nebo nevyužitých předmětů. Díky tomu můžete dětem vysvětlit dětem pojmy, jako je recyklace či upcyklace. A ještě si u toho doma něco vylepšit - třeba dětský stolek...

...nebo stoličku. V knížce jsou i další rukodělné návody - třeba na tašku ze starého trička, kobereček ze stejného materiálu nebo třeba košík ze starých obalů. Na konci knížky najdete i malý slovníček ekologických termínů a odkazy na několik zajímavých webových stránek. Já jsem s knížky nadšená. Co vy? Líbí se vám taky? A mluvíte s dětmi o ekologii?

10 komentářů:

  1. Nebudou to spíš Adélčiny ožužlané rohlíky? ,-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, ona si je nažužlá (podle vzoru nakousne) a myslí si, že se k nim ještě vrátí. Tak proto tak.

      Vymazat
    2. Já to psala, že tam máte jiný jméno, než Adélka :-)

      Vymazat
    3. No jo, vidíš. Už se mi ty blogové přezdívky pletou... Opraveno. Identita skryta. Díky! Radka

      Vymazat
  2. Super inspirace, opět... díky... :) Ukládám si :)
    Hezké dny, Peťka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky - jsem ráda, že tě knížka zaujala. Já jsem z ní nadšená.

      Vymazat
  3. Díky za inspiraci, hned koupím do třídy. Inka

    OdpovědětVymazat