pondělí 21. srpna 2017

Šetrné opalovací krémy pro děti / Recenze Biosolis & Wooden Spoon

Možná si pamatujete, že už jsem letos na blogu jednu recenzi šetrných opalovacích krémů pro děti měla (najdete ji tady). Pod článkem i na Facebooku se rozpoutala zajímavá diskuze s tipy na další (a údajně ještě lepší) netoxické dětské opalovací krémy. A jelikož se naše zásoba opalováků tenčila, rozhodla jsem se dva z nich vyzkoušet. Pokud vás téma přírodní kosmetiky zajímá, doufám, že pro vás bude moje zkušenost přínosná. V článku najdete hlavně srovnání s Přírodním opalovacím mlékem pro miminka SPF 50 od značky Hristina a Dětským opalovacím krémem SPF 30 od značky Attitude, které jsem používala na začátku léta.



Dětské opalovací mléko SUN MILK SPF50 KIDS od belgické značky Biosolis jsem si pořídila díky tipu od Báry z blogu Mama Pocket, která ho chválila na Instagramu. Ochranu před sluncem zajišťují minerální filty bez nano částic, o kterých se najisto neví, zda nemohou pronikat do pokožky. Ačkoliv se jedná o opalovací mléko, díky vysokému faktoru, je ho oproti následujícímu krému od Wooden Spoon malinko těžší rozetřít do ztracena. Ve srovnání s Attitude a Hristinou je to ale pořád obsahu přírodních olejů výrazně snažší. Na rozdíl od těchto dvou krémů se navíc při nedokonalém rozmazání zbytky po chvilce vstřebají a nenechají na dětských tvářičkách šmouhy jak od zubní pasty. Nevoní nijak výrazně, ostatně přírodní kosmetičtí guru ví, že by se do kosmetiky výrazné parfémy přidávat neměly. Jeho vůně je příjemná a já v ní trochu cítím kokos, který pro mě k létu patří. Výhodou je i jeho voděodělnost. Krém Biosolis obsahuje 99% ingrediencí z přírodních zdrojů, z čehož 25.70% pochází z organického zemědělství a navíc se pyšní prestižním certifikátem ECOCERT.

Pokud vás zajímá přesné složení, najdete ho na krabičce produktu. A aby jste ho nemusli z fotky luštit, okopírovala jsem vám ho i z webu Biosolis. Krém obsahuje: Dicaprylyl Carbonate, Aloe Barbadensis gel *, Titanium Dioxide, Zinc Oxide, Coconut Alkanes, Polyglyceryl-2 Dipolyhydroxystearate, Propanediol, Pongamia Glabra (Karanja) Seed Oil, Polyglyceryl-3 Diisostearate, Polyhydroxystearic Acid, Stearic Acid, Aluminum hydroxyde, Sodium Chloride, Brassica Campestris ( Rapeseed ) Oil *, Daucus Carota Sativa(Carrot)Root Extract*/ Helianthus Annuus (Sunflower)Seed Oil,* Coco-Caprylate/Caprate, Stearic Acid , Alumina , Potassium Sorbate, Sodium Benzoate, Parfum, Lactic Acid, Tocopherol. Tohle mléko je k dostání třeba v lékárnách Max. Ne všude ho ale mají na skladě, doporučuju si ho proto objednat on-line a zdarma si ho nechat doručit na vámi vybranou pobočku. Celý sortiment téhle značky najdete ve zmíněné lékárně tady.

Druhým vychvalovaným krémem, který jsem se rozhodla vyzkoušet, je Sunscreen lotion Baby & Family 30 SPF od značky Wooden Spoon. Prodává se ve variantách SPF 30 a 50. Já se rozhodla pro nižší krytí v kombinaci s SPF 50 od Biosolis. Musím říct, že tenhle krém je opravdu luxusní. Kromě nulovému obsahu možných škodlivin a alergenů, se úžasně roztírá, nechává pleť krásně sametovou a nádherně voní po kakaovém másle a kokosu. I tento krém vydrží při koupání. Jeho složení je ze 100% přírodní, 77% ingrediencí pochází z organického zemědělství. Možná vás překvapí, že tahle značka pochází z Bulharska a tím pádem k nám neputuje přes půlku planety.

Přesné složení krému: Sunflower (Helianthus Annus) Seed Oil*; Zinc Oxide 20% (non-nano); Theobroma Cacao Seed Butter*; Butyrospermum Parkii (Shea) Butter*; Cocos Nucifera (Coconut) Oil*; Cera Alba (beeswax)*; Tocopherol (VitE) - * certifikováno jako organické. A můj verdikt? Se všemi krémy jsem byla spokojená a ani jednou jsme se s žádným nespálili. Nejluxusnější je bezesporu ten od Wooden Spoon, ale při ceně 395 Kč za flakonek o obsahu 50ml, který vám nejspíš na celé léto nebude stačit, si ho ne každý může dovolit. Mléko od Biosolis, které bych pasovala díky složení a vstřebatelnosti na druhé místo, se prodává za 679 Kč za 100ml, což je sice levnější varianta, ale pořád docela dost. Krém Attitute je už dostupnější, (tady) jsem ho našla za 527 Kč za 100ml a myslím si, že není oproti tomu předchozímu o moc pozadu. Nejúspornější varianta je pak mléko od značky Hristina, které můžete (tady) pořídit v 250 ml balení s praktickou pumpičkou za 255 Kč. Ještě bych chtěla dodat, že nikdo v naší rodině netrpí kožními problémy, proto jsou moje recenze určeny děti bez ekzemů. U všech zmiňovaných krémů ale najdete zastánce (i odpůrce) z řad rodičů s dětmi, které atopickým ekzémem trpí. Chce to prostě daný výrobek vyzkoušet, za sebe vám ale s čistým svědomím můžu doporučit všechny čtyři. Co vy? Máte s některým z těchto krémů vlastní zkušenost? Používáte jiný přírodní opalovák nebo spoléháte na konvenční kosmetiku?

A na závěr ještě jedna poznámka. V diskuzích se pod minulým článkem objevily pochyby o úplnosti složení jednoho z krémů. Tahle informace pochází ze stejného zdroje, tak si úplně nejsem jistá její pravdivostí, což mě přivedlo k oslovení tvůrců aplikace GreenScan. Tahle aplikace si klade za cíl pomáhat odhalovat v naší kosmetice škodlivé látky a navrhnout zdravější alternativu. Chystám s nimi srovnání několika krému včetně odpovědí na otázky, které k tomuto tématu sama mám. Jak je to například s kontrolou úplnosti a pravdivosti složení v kosmetice? Jakým látkám bychom se v opalovacích krémech měli vyhýbat a proč? Jak nebezpečné jsou alergeny v krémech pro zdravou pokožku a je nutné se vystříhat opravdu všech potenciálních dráždivých látek? Napadá vás ještě nějaký dotaz? Sem s ním, ráda ho odborníkům předložím a konečně snad rozluštím spory ohledně šetrných a přírodních opalovacích krémů pro děti! PS: A pokud je vám idea GreenScanu sympatická, podpořte její vznik na HitHitu (tady)!

Žádné komentáře:

Okomentovat