pondělí 6. listopadu 2017

Přírodní zubní pasty ano či ne? & Naši čistící favoriti

Už nějakou dobu mi vrtá hlavou, jak je to s přírodními pastami na zuby. Bývají bez fluoru, o kterém jsme ale vždycky slýchali, že posiluje zubní sklovinu. Na druhou stranu jsem už několikrát četla, že jeho pozření, kterému u dětí prostě při čištění zubů zabránit nelze, není pro dětská tělíčka zrovna to pravé ořechové. Víte, že v posledních letech sahám po přírodních, ekologických, etických a šetrných alternativách všude, kde to jde. Zároveň si chci ale zachovat zdravý rozum a radost ze života. Nechci podléhat panice pokaždé, když moje děti sáhnou po nezdravém jídle nebo si na návštěvě (ne)vyčistí zuby tou správnou pastou. Strašení matek a lidí vůbec je docela výnosný business. A tak jsem oslovila tvůrce aplikace GreenScan, na kterou jsem narazila díky jejich kampani na Hithit, a poprosila je, aby mi zodpověděli několik otázek, které kolem dětských zubních past mám. Odpovědí se ujala Žaneta Havírová, iniciátorka projektu GreenScan, která vystudovala chemii a technologii ochrany životního prostředí na VŠB - TU Ostrava. Tedy člověk vybavený znalostmi, které já prostě nikdy mít nebudu. A co si tedy o dětských zubních pastách myslí?



Jakým látkám se v zubních pastách vyhýbat a proč. 
Je důležité se především podívat na obsah pěnidel, barviv a sladidel. Např. Titanium dioxide (barvivo), Cocamidopropyl Betaine nebo SLS – Sodium Lauryl/Laureth Sulfate (pěnidla dráždící ústa), různé parabeny PEG nebo PPG (způsobující alergie), Saccharin (sladidlo).

Hrozí při častém polykání běžné zubní pasty mým dětem nějaké nebezpečí?
Zubní pasta může obsahovat mnoho chemických látek, které není vhodné polykat. Vy tak zbytečně vystavujete Vaší trávicí trubici chemickým látkám. Na většině zubních past máte upozornění: „Děti ve věku do 6 let včetně: Při čištění zubů použijte množství velikosti zrnka hrachu pod dohledem dospělé osoby, abyste omezili spolknutí pasty na minimum.“

Vše je o množství. Jedna zubní pasta vám nejspíš neublíží, i když by obsahovala velmi škodlivé látky. Problém je v častém používání. Navíc snad každý z nás využívá denně mnoho produktů konvenčních značek, které většinou obsahují škodlivé látky. Tyto složky vstupuji do našeho těla, kde se mohou kumulovat a vyvolávat vznik různých onemocnění (poškozeni jater, ledvin, rakovina, astma atd). zbytek, co nespotřebujeme a nebo vyloučíme putuje dál do životního prostředí, kde tyto látky mohou ohrožovat další životy.

Představují naopak přírodní pasty pro dětské zoubky nějaká rizika? Na jedné pastě jsem našla varování, že je "vhodná pro děti, které přijímají dostatečně fluorid (např. tablety s fluoridem).
Přírodní zubní pasty nepředstavují žádná rizika. Pokud se podíváme na podstatu čištění zubů, jedná se pouze o mechanické čištění, které může být podporováno „vhodným produktem“ (rozuměj zubní pasta, prášek nebo jiný přípravek určený k čištění zubů) a samozřejmě vhodným zubním kartáčkem. Právě tento přípravek by měl obsahovat aktivní látky (např. při paradentóze se doporučuje používat přípravky obsahující šalvěj, pro svěží dech mentol, při zubním kameni nebo k vybělení používáme různé uhličitany,…).

Fluoridy a jejich přítomnost v zubních pastách je velice sporná záležitost. Většina zubních lékařů Vám řekne, že fluoridy zabraňují tvorbě zubního kazu (rozuměj zubní sklovina je více odolná vůči kyselinám, které jsou tvořeny bakteriemi v zubním plaku) a je tedy potřeba je dodávat do zubních přípravků, dokonce mnoho z nich doporučují tablety s fluoridem. Někteří jejich přítomnost u dětí do 3 let však považují za nebezpečnou. Kdy vědecké studie prokazují, že dlouhodobý příjem fluoridů přesahující více jak 1mg denně může ovlivnit vývoj mozku, mentální aktivitu, inteligenci a vznik psychiatrických onemocnění. Nicméně je potřeba a velice důležité si uvědomit, že fluor je přítomen v pitné vodě, v některých minerálních vodách a také ve spoustě potravin. Záleží tedy na každém z nás, jak se rozhodne a jestli je podle něj opravdu potřeba používat zubní pasty s fluorem. Tvorbě zubního kazu se přece může předcházet lepší péči o chrup a menší spotřebě cukru. Já osobně jsem proti používání Floridu v zubních pastách. Pro děti do 6 let, kdy mají mléčné zuby bych klidně použila kokosový olej vysoké kvality. Věřím že chuť kokosového oleje bude pro děti příjmená a nebude je dráždit.

A teď už se mrkněte na naše oblíbené zubní pasty z pohledu odbornice i uživatele Erwína. 




Manna zubní pasta pro děti bez fluoridu s jahodovou příchutí. 
Žaneta k obsahu: Glycerin, Aqua, Hydrated Silica, Xylitol, Aroma, Decyl Glucoside, Sodium Chloride, Xanthan Gum, Monascus Ferment Powder - pod složkou Aroma se může schovávat cokoliv, ovšem pokud budeme věřit výrobci, který píše použití pouze přírodních barviv je to v pořádku, ostatní složky bez nežádoucích účinků. Tato zubní pasta je veganská.
Erwín k používání: Tahle pasta je nejlepší, protože chutná jako jahodová marmeláda od babí Janičky. (A má pravdu. Tahle pasta nemá chuť jahodové příchutě, ale jahodového džemu. Je sytě červená, ne krémově růžová, jak to u jahodových past bývá. Pro mě byla příjemným překvapením a zase ji Erwínovi koupím, protože si s ní zuby čistí opravdu rád a nejčastěji po ní sahá i Adélka.) Pořídila jsem ji v obchodě Heřmánková louka tady.


Urtekram Zubní pasta Tutti Frutti 75 ml 
Žaneta k obsahu: Calcium Carbonate, Aqua, Glycerin, Aloe Barbadensis Leaf Extract, Chamomilla Recutita Flower Extract, Xanthan Gum, Aroma, Commiphora Myrrha Oil, Limonene - pod složkou Aroma se může schovávat cokoliv, ovšem pokud budeme věřit výrobci, který píše použití pouze přírodních barviv je to v pořádku, ostatní složky bez nežádoucích účinků. Tato zubní pasta je i certifikovaná Ecocert a je veganská. Zde bych volila bez aroma Tutti Frutti, v nabídce je i Urtekram Zubní pasta Original pro děti.
Erwín k používání: Hmm, tahle pasta chutná jako pálivá žvejkačka. (To se ostatně z názvu nabízí. Tedy až na tu pálivost, ale Erwín všem dětským ovocným žvýkačkám říká, že jsou pálivé, asi aby bylo jasné, že už je velký, když už je může žvýkat. Pastu Tutti Frutti od Urtekramu používáme už docela dlouho a před Mannou to většinou bývala Erwínova první volba (kupujeme ještě přírodní dětskou pastu v DMku). Pasta je bílá a chutná taky jako klasická zubní pasta. Svou práci odvede díky nejvýrazněji zastoupené složce - uhličitanu vápenatému, který je mírně abrazivní. Kromě minerálů a vody pocházejí všechny složky téhle pasty z ekologického zemědělství, což je mi samozřejmě taky sympatické.) Kupuju ji v Biooo, kde taky k jednotlivým složkám najdete další podrobnosti. Tutti Frutti i Urtekram Zubní pasta Original pro děti od Urtekramu najdete tady.

Elmex Kids dětská zubní pasta 50ml 
Žaneta k obsahu: Aqua, Sorbitol, Hydrated Silica, Hydroxyethylcellulose, CI 77891, Cocamidopropyl Betain, Olaflur, Aroma, Saccharin – Cocamidopropyl Betain je pěnidlo dráždící ústa, Olaflur je přítomnost fluoridu, pod složkou Aroma se může schovávat cokoliv, Sacharin je sladidlo, o kterém si více můžete přečíst zde, ostatní složky bez nežádoucích účinků.
Erwín k používání: No, dobrá. (Tuhle pastu používáme u babí a občas jsem ji taky koupila. Po přečtení Žanetina komentáře a článku o sacharinu, ve kterém se například zmiňuje zvýšený výskyt rakoviny močového měchýře u laboratorních zvířat i diabetiků, budu k dávkování téhle pasty obezřetná. Ale jak píše Žaneta v předchozím rozhovu, vše je o množství a jedna zubní pasta nás nezabije. K babí nejezdíme zas tak často, abych ji burcovala ke kupování jiné.) Pasta je běžně k dostání v drogeriích a lékárnách. Co vy? Jaké s dětmi používáte zubní pasty? A která je jejich nejoblíbenější? Já jsem v dětství milovala pastu Tutti Frutti, která měla na krabičce komiks mimozemšťánka na závodech v jezení koláče. Pamatujete si ji taky?
---
Týmu Green Scan moc děkuji za pomoc a gratuluji k vybrání potřebné částky na Hithit. Již brzy tak díky téhle aplikaci budeme moct pouhým oskenováním čárového kódu na drogistických produktech zjistit obsah zdraví škodlivých látek. Green Scan nám následně na míru doporučí zdravější alternativu. Jednoduše, přehledně a zdarma. Já už jsem v nakupování zdravějších produktů docela zběhlá, začínajícímu spotřebiteli, který se chce vydat lepší cestou, ale bude tahle aplikace k nezaplacení. Určitě vám dám vědět, až spustí provoz. Více o projektu si můžete najdete na jejich webu tady nebo v článku tady

7 komentářů:

  1. Už dva roky kupuji zubní gel od weledy a malý jí má rád a poctivě čistíme zoubky s ní. Jako miminku na první zoubky jsme používali kokosový olej.. a teď do školky jsem mu koupila jako kompromis elmex, kde spává zatím velmi málo. Děkuji za inspiraci a článek. Určitě nějakou pastu vyzkoušíme od Urtekram. Pěkný listopad ve městě přeji :), Lucie H.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    2. Weledu jsem v minulosti používala na sebe a zuby se mi po ní hrozně zhoršily :( Takže teď používáme raději Herbadent.
      Mají i dětskou a jsme spokojenější.
      No a kokosový olej je super, ten na sebe používám hlavně na bělení. :-)

      Vymazat
  2. Taky jedem na weleda zubnim gelu ale uz je cas asi presedlat, to je pro miminka, ne? Co dáte do školky je jedno, tam si nečistí každé dítě svou pastou, ale všem se dává s jedné, je to jako jsme nosili toaletaky a mydla do školy, taky jsme neměli každý své...

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, Urtekram je naše stálice, přesně tuhle Tutti Frutti kupujeme také. Dřív jsem dětem dávala gel od Weledy, ale kolem druhého roku už přesedlaly na Urtekram. Teď jim je 3 a 5,5, zuby předpisové, u zubařky sklidí vždycky chválu.
    A my rodičové máme také Urtekram, sice jsem si musela zvednout na jinou chuť, ale jsem s ní opravdu spokojená.
    Moc děkuji za tip na pastu od Manny, otestuji na dětech.

    OdpovědětVymazat
  4. Mám v oblibě tuto pastu... používá ji i můj 2.5 roky starý syn...Co vy na její složení?

    OdpovědětVymazat