středa 21. února 2018

Pravidla mozku dítěte / Knížka pro rodiče dětí od narození do 5 let



V poslední době se vracím k četbě knih o rodičovství a říkám si, že se s vámi podělím o ty, které mě nejvíc zaujaly. Beru je spíš jako inspiraci než nějaké dogma. Při (ne)výchově svých dětí se totiž řídím intuicí, tu je ale občas zajímavé otestovat na poznatcích jiných. Dneska mám pro vás recenzi knížky Pravidla Mozku dítěte amerického molekulární biologa Johna Mediny, který má za sebou také dlouholeté zkušenosti z výzkumu mozku. Kromě toho, že je knížka opravdu fundovaným výběrem poznatků o vývoji lidského mozku, místy je i notně vtipná.

Knížka začíná radami pro těhotné ženy a ta největší zní trochu překvapivě - nechte děťátko hezky v klidu. Žádný výzkum nepotvrdil, že by hraní Mozarta pupku z vašeho dítka v budoucnu udělalo genia nebo virtuóze. V první polovině těhotenství chce být dokonce vyvíjející se plod z největší části ponechán na pokoji. Největším přínosem pro maminku i dítě je být v emocionální pohodě, protože stres je něco, co prokazatelně škodí už před narozením. Kromě toho můžete vývoj mozku svého dítěte podpořit správnou stravou a tělesnou aktivitou. (Takovou zajímavostí je, že se lidský mozek vyvíjí ještě dlouho po narození, u holek to prý trvá zhruba do dvaceti, u kluků ještě dýl. A z vlastní zkušenosti potvrzuji, že zůstat u toho vždycky v klidu, je téměř nemožné...)

Potěšilo mě, že druhá kapitola, která se věnuje novorozencům, je zaměřena hlavně na vztah rodičů. Autor přiznává, že statisticky většina manželství po narození dítěte strádá - uvádí, že až 80 procent párů prožije během přechodu k rodičovství problémy. Důvodů je několik - nevyspání, společenská izolace, nerovnoměrné rozdělení péče o domácnost a deprese. Skoro se vším se dá pracovat a empatie je mocná zbraň. Aktivně udržovat partnerský vztah je důležité, prospějete tím nejen sobě, ale i svým dětem. (Asi se ani nemusím rozepisovat o doloženém negativním dopadu stresu na vývoj dětí i nebezpečí, že děti naše chování okoukají a jednou ho budou kopírovat.)

Následují kapitoly s názvy Chytré dítě: Semínko a Chytré dítě: Půda. V nich autor upozorňuje na to, že  vysoké IQ, za kterým rodiče často vidí budoucí úspěch svých dětí, není ten jediný údaj, na který bychom se u dětí měli zaměřovat. Inteligence je totiž víc než jen IQ. Inteligenci přirovnává ke kuchyňskému receptu, její hlavní dvě ingredience je schopnost zaznamenávat informace a druhou je schopnost přizpůsobovat tyto infromace konkrétním specifickým situacím. Mezi další přísady, o kterých bychom měli přemýšlet, když uvažujeme o intelektuálním nadání našich dětí, jsou touha objevovat, sebeovládání, kreativita, verbální komunikace a dešifrování nonverbální komunikace. Všechny tyto dovednosti se dají rozvíjet a nejlépe v "hřejivých náručích milujících lidí." Lidský mozek totiž není stroj a ke správnému vývoji potřebuje hlavně lidský kontakt. Ten nenahradí žádná elektronická edukativní hra ani pořad v televizi. A jelikož se mozek nejprve stará o přežití a pak až teprve potom o učení, nejlepší půdou pro chytré děti je bezpečné prostředí a tím autor rozhodně nemyslí jen to fyzické. Ve vývoji inteligence zmiňuje (bělo)ruského psychologa Lva Vygotského a jeho teorii hry. Co se týče konkrétních výsledků, už několikrát jsem narazila na doporučení chválit snahu, nikoliv výsledek. (Tedy ne "Ty jsi ale chytrý!" ale "Ty ses to ale parádně naučil!") V opačném případě totiž děti pravděpodobně budou chyby vnímat jako vlastní selhání, potažmo nedostatek určité schopnosti a začnou se starat více o to, aby vypadaly chytře, než o to, aby se doopravdy něco naučily, budou méně vyvíjet úsilí a učit se. Další důležitou aktivitou, kterou mozek ke svému vývoji potřebuje je pohyb. Takže mluvte se svými dětmi, hrajte si s nimi a oceňujte jejich úsilí. To je totiž podle posledních výzkumů mozku to nejlepší, co můžete pro chytrost svých dětí udělat!

V další části knihy se autor zabývá štěstím. Na začátku uvádí, že každý se rodí s určitým temperamentem, s kterým se dá pracovat je do určité míry. Je ale zajímavé, že několik výzkumů potvrdilo, že jediný a nejlepší predikament štěstí je jediný - mít přátele a děti, které se naučí ovládat své emoce, mají hlubší přátelství než děti, které to neumí. Já jsem si tedy z této kapitoly odnesla to, že musím už konečně zavolat několika přátelům, které jsem dlouho neviděla, a vyrazit s nimi na drink! Protože, jak už bylo řečeno výše, děti se učí příkladem... :) Co se týče rodičovských dovedností, autor i tady předkládá svůj vlastní recept, takovou bylinkovou směs koření, ve které musíme děti neustále marinovat. V naší rodičovské bylinkové směsi by mělo být - náročný, ale srdečný rodičovský styl, klid ve vlastních emocích, sledování emocí našich dětí, formulování emocí slovy, vycházení emocím vstříc (tedy žádné odsuzování určitého projevu) a dvě tuny empatie. Jedním z tajemství úspěšného rodičovství je umět odpozorovat, na co vaše děti pravidelně emocionálně reagují a naučit se správnou adekvátní odezvu. Vše je běh na dlouho trať, ale výsledek by se měl dostavit. Útěchou nám budiž fakt, že John Medina, sám otec několika dětí, uznává, že "rodičovství není pro slabochy!"

Poslední kapitola se věnuje morálce a výchově morálního dítěte. Klíčem úspěchu je způsob, jak rodiče zacházejí s pravidly. Ta by měla by být realistická, důsledná, nabízet jednoznačná očekávání, po jejich porušení by měly děti zakusit okamžité následky (Přičemž dodává, že bití je jen línou formou rodičovství, dětem bychom měly vše trpělivě vysvětlovat)  a důležitá je i rodičovská jednotnost a pochvala za dobré chování. Ještě dodává, že nařízení bez vysvětlení nemají význam ("Tedy, nesahej na toho psa." moc nepomůže, musíme vysvětlit, proč na toho psa nemá dítě sahat.)

Tak co, zaujala vás tahle knížka? Já si ji četla na doporučení jedné odbornice na dětský vývoj a po jejím přečtení ráda posílám tenhle tip dál. Zároveň se chystám na její verzi pro dospělé s názvem Pravidla mozku: Nejnovější vědecké poznatky pro úspěch v práci, doma i ve škole. Slibuje dvanáct pravidel fungování mozku, které vyplynuly z vědeckého výzkumu, které nám pomůžou ke spokojenosti a úspěchu. Máte vy nějakou oblíbenou rodičovskou knihu, kterou byste mi doporučili?
---
Recenze na další moje oblíbené knihy o rodičovství najdete tady a tady.

17 komentářů:

  1. Urcite prinosne a zajimave...nicmene.Nez vysvetlim proc na psa nesahat,muze mit dite po ruce( a to jsem nebyla ustrasena maminka).A naucil ses dobre...treba na to bunky nema tak mu to nepujde jako kamaradovi atd.Ale pro chvalit,chvalit trikrat ano! Ale take zachovat nejen klid ale i zdravy selsky rozum...ten se vytraci.Jen hezke dny.JP

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Jiřino, mně se právě na knížce líbilo, že ačkoliv vychází z nejnovějších výzkumů mozku, všechny rady dávají optikou „selského rozumu“ smysl. Co se týče vysvětlování, samozřejmě, že když pes dítě napadá, na vysvětlování není čas, většinou ale ten čas je a většina rodičů během přikazování předpokládá, že dítě ví, proč danou věc nesmí dělat. Jenže (aspoň ty menší) děti podle mě často smysl neustálého toku příkazů - nesahej, nedělej, nesmíš, jdi, stůj, koukej, nechoď sem - nerozumí a to vysvětlení potřebují. Pak jim to secvakne a ví, proč danou věc mají/nemají dělat. V opačném případě si vybudují „hluchotu“ a já se jim upřímně vůbec nedivím. Samotnou by mě taky nebavilo, kdyby mi celý den někdo bez vysvětlování pořád něco nakazoval a zakazoval. A u chválení mi taky dává smysl říkat: „ty jsi na tom tvrdě pracoval“, „pěkně ses to naučil“ nebo „jsem na tebe pyšná, jak jsi to zvládl/že jsi se tak snažil“, než jenom chválit, že je dítě chytré nebo šikovné. Protože, jak sama píšete, kamarádovi může jít daná věc líp a ono si pak může připadat hloupější. Při ocenění snahy bude vědět, že mělo smysl na daném úkolu pracovat. Samozřejmě si ale nemyslím, že občasná chvála určitých kvalit dítě nějak poznamená a také věřím na sílu chvály! Taky se mějte hezky, Radka

      Vymazat

    2. NOW A PROPERTY OWNER WITH THE HELP OF PROSPER LOAN: prosperloanfirm@yahoo.com
      Share this to help a soul right now, Ya'll will agree with me that the rate of online scamming is increasing by the day. I'm also a victim of it as i was scammed about 25,000usd all in the quest of seeking for an home loan. I actually gave up until a government official directed me to PROSPER LOAN FIRM, Despite the fact of my plight i had to give it a try since it was coming from a top government official. All comment ya'all see online are bullshit and crap, I know the pains i went through just because i was looking for a loan i had to keep on selling valuables to keep paying unforeseen fees. I and some great personality have started a movement to end online scam because people are dying everyday, losing their homes, selling their property just because they need a loan. Apart from been a beneficiary of about 295,000usd in PROSPER LOAN FIRM lending scheme , We have also made a research to see that they are the best around the globe as far as online lending is concern, They have proven their self trustworthy and reliable back to back without failing. To end people debt, financial burden and been victimized here is the details of prosper loan firm. Email: prosperloanfirm@yahoo.com OR call +1(816) 366-8769 to put an end to your financial needs now. I'm Heather Patrick from Georgia, United States. It doesn't take you anything to share this great information and good news. Email: prosperloanfirm@yahoo.com OR call +1(816) 366-8769 and celebrate financial outbreak for the rest of your life.

      Vymazat
    3. Dobrý den, já jsem Josef Lewis. Dobrý, legitimní a akreditovaný věřitel. Vyplácíme půjčku všeho druhu velmi rychlým a snadným způsobem, Osobní půjčka, Autopůjčovna, Domácí půjčka, Studentský úvěr, Podnikatelský úvěr, Inventor úvěr, Konsolidace dluhu. atd

      Získejte schválení pro podnikání nebo osobní půjčky dnes a získejte prostředky v rámci stejného týdne žádosti. Tyto osobní půjčky mohou být schváleny bez ohledu na váš kredit a existuje mnoho spokojených zákazníků, kteří tuto zálohu podpoří. Ale získáte nejen osobní půjčku, kterou potřebujete; dostanete nejlevnější. To je náš slib: Garantujeme nejnižší sazbu pro všechny úvěry s volnými kolaterálními výhodami.

      Usilujeme o to, abychom zanechali pozitivní a trvalý dojem tím, že překročíme očekávání svých zákazníků ve všem, co dělám. Naším cílem je zacházet s důstojností a respektem při poskytování nejvyšší kvality služeb včas. Žádné povinné sociální zabezpečení a požadovaná kontrola kreditu, 100% zaručeno. Likvidujte okamžitě pomocí níže uvedených podrobností, pokud máte zájem o půjčku a máte podvody.

      E-mail: progresiveloan@yahoo.com
      Call / Text +1 (603) 786-7565 díky



      Vymazat
  2. Mne zatiaľ asi najviac pomohla kniha Jak vychovat úžasné dítě podle principů Montessori od Tima Seldina. Ale rozhliadam sa po ďalšej prínosnej literatúre, syn má už 10 mesiacov a vidím, ako nasáva všetko, čo vidí. Takže ma vývoj takto malých detí prirodzene zaujíma. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za tip. Ta knížka vypadá zajímavě, už si jí zarezervovala v knihovně... Těším se, až na mě přijde řada a začtu se do ní. Hezké dny, Radka

      Vymazat
  3. Ja myslim,ze v podstate bychom pro uspesne rodicovstvi vubec nemeli cist knihy o vychove deti,ale knihy o tom,jak pracovat na sve trpelivosti a empatii ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jito, taky jsem zastancem toho, ze ve vychove bychom meli zacit u sebe - proto se mi tak libilo AHA rodicovstvi. Zaroven ale nachazim spoustu inspirace i v knihach o vychove. Dana rada mi ale musi vnitrne sednout a souznit s mym vnitrnim presvedcenim a rodicovskym instinktem. Skakani od jednoho druhu vychovy ke druhemu jiste nikomu neprospeje... Nastesti mam v sobe otisk laskyplne vychovy moji mamky a tak se nejakych velkych preslapu nebojim. Jen jak deti rostou a dynamika mezi nimi se meni, zajimaji me napady, jak na urcite situace reagovat. Radka

      Vymazat
    2. To je pravda.Nenapsala jsem to uplne dobre,spis jsem chtela rict,ze ja prave se svoji snahou o nedirektivni vychovu vetsinou skoncim na tom,ze uz nemam silu ani trpelivost a proste zarvu.A jeste jsem nejak neprisla na to,jak dat detem najevo,ze proste uz se blizi na hranu toho,co jsem schopna snest,aby to nejak vnimaly a pochopily,ze maji posledni sanci zareagovat nejak,ze pak uz bude zle.

      Vymazat
    3. Tak tohle je myslím dilema všech rodičů. My tomu s Typoškou říkáme, že v tu chvíli jdou po nás, protože to prostě někdy vypadá, že nás cíleně tlačí až na úplnou hranu. A asi si opravdu chtějí vyzkoušet, co se stane a my si díky tomu saháme až na samé dno trpělivosti. Ale jak říkala moje mamka a babička, však ony jim to jednou jejich vlastní děti vrátí... :) Do té doby si vypomáhám správnou rovnováhou kofeinu (a v horších případech i alkoholu) v krvi, kafem s kamarádkou nebo jenom noční procházka o samotě.

      Vymazat
  4. Ze svého pohledu to vidím i trochu jinak.Pochvala za snahu taky může být kontraproduktivní. Často jsem byla označovaná za tu nešikovnou, ale co se aspoň snaží. Do dospělosti se mi ale nějak nenápadně vloudilo to, že se snažím úporně a i v situacích, kdy bych to dávno měla vzdát, ale tak holt snaha se přeci cení a když už nejsem šikovná, tak musím být aspoň snaživá... Z toho důvodu mám tendence syna chválit za výsledek. A když výsledek není šikovný nebo chytrý, tak to hodnotím jako kreativní, nápaditý, originální... ;)

    OdpovědětVymazat
  5. God Bless Edward Jones Loans for Helping Me In Time Of Need {Jonesloanfinance@yahoo.com}

    Good Day I am Vanessa Cowen from California and i have a broken up business, until i found this company who help me to gain a loan for business, and now i want to used this short medium to congratulate the company for the fast and safe funds they loan to me without any form of delay, i loan 180,000.00USD from the company at a very low interest rate of 2% to save my business and lots more. i first saw their mail on the internet, everyone always give testimony for what they did, so i quickly contacted them and they all did everything for me without stress and my funds was sent to my account within 24hrs, i was surprise and feel glad, now i now have a standard business control agent who help me, now i will advice those who need urgent loan to contact them now via email : {jonesloanfinance@yahoo.com} OR Text him +1(307) 217-5388..

    OdpovědětVymazat
  6. I AM FINALLY FREE FROM FINANCIAL BONDAGE THANKS TO MOORE LOAN COMPANY (mooreloancompany@yahoo.com).

    Good day everyone,I can’t hide this great testimony that took place in my life I will love everyone to know it and be a partaker of this, that is why I want to share it to the whole world by placing this advert on classifieds, I am Mrs Karen Brown by name, I live in Chattanooga, Tennessee United State, I want to thank ROBBINSON MOORE for his kindness upon my family life, I never knew that there is still a sincere and trustworthy lender like this on the internet and on earth. Just some days I was in search for a loan of $ 100,000.00, As I was running out of money for feeding, School fees, My business was really going out of capital and my rent. I was scammed about $15,000.00 dollars and I decided not to involve my self in such business again. But a Friend of mine introduced me to a loan firm due to my appearance and doings and also my complains to her. And I told her that I am not interested in any loan deal anymore but she told me that there is still a sincere lender who she will recommend me to, And she gave me the details of this man who is called MOORE ROBBINSON. And I really put a trial and I am most greatful and lucky today, I was given a loan amount of $95,000,00 Dollars by this great firm MOORE LOAN COMPANY. If you are in need of a genuine, Sincere, durable and a truth worthy loan lender or financial assistance and also you know you can be reliable and trusted, capable of paying back at the due / duration time of the funds I will advice you to send your contact to them via email @[ mooreloancompany@yahoo.com] OR Test (414) 454-9493 .

    OdpovědětVymazat
  7. EDWARD JONES FINANCE IS THE BEST PLACE TO GET A LOAN {Jonesloanfinance@yahoo.com},
    God bless you sir, I will not stop telling the world about your kindness in my life, I am a single mum with kids to look after. My name is Emily Thomas and I am from Convention Center Drive, Miami Beach, FL . A couple of weeks ago My friend visited me and along our discussion she told me about EDWARD JONES FINANCE, that they can help me out of my financial situation, I never believed cause I have spend so much money on different loan lenders who did nothing other than running away with my money. I have been in a financial mess for the pass 7 months now, She advised I give it a try so I mailed him and explain all about my financial situation to him, he therefore took me through the loan process and gave me a loan of $390,000.00 at a very low interest rate of 2% and today I am a proud business owner and can now take good care of my kids, If you must contact any firm to get any amount of loan you need with a low interest rate of 2% and better repayment schedule, please contact EDWARD JONES FINANCE email:- {Jonesloanfinance@yahoo.com} OR Text +1(307) 217-5388
    ............................................................

    OdpovědětVymazat
  8. NOW LIFE IS WORTH LIVING WITH THE HELP OF EDWARD JONES FINANCE

    Hello Every One, My Name is Trevor Cohen live in Texas and life is worth living comfortably for me and my family now. I really have never seen goodness shown to me this much in my life as i am a struggling Dad with three kids and i have been going through a serious problem as my son encountered a terrible accident last week, and the doctors states that he needs to undergo a delicate surgery for him to be able to walk again, and i could not afford the bill for his surgery then i went to the bank for a loan and they turn me down stating that credit score was bad, from there i run to my father and some of my friends but they could not help, then when i was surfing through the net i came across a loan lender EDWARD JONES who provides loans at an affordable interest rate of 2% and i have been hearing about so many scams on the internet but at this time, in my desperate situation i had no choice than to give it a try and surprisingly it was all like a dream, i received a loan of $85,000.00 and i payed for my son surgery and thank GOD today he is okay and can walk. I could in turn start something profitable with the remaining amount and i said to my self that i will shout loud to the world of the wonders of GOD to me through this GOD fearing lender EDWARD JONES and i will advise anyone in genuine and serious need of loan to contact this GOD fearing Company via: Jonesloanfinance@yahoo.com

    OdpovědětVymazat

  9. I AM FINIALLY OUT FINANCIAL BONDAGE THANKS TO MOORE LOAN COMPANY (mooreloancompany@yahoo.com) Or text +1(414) 454-9493..


    Good day everyone,I can’t hide this great testimony that took place in my life I will love everyone to know it and be a partaker of this, that is why I want to share it to the whole world by placing this advert on classifieds, I am Mr Morgan Smith by name, I live in Chicago, United State, I want to thank ROBBINSON MOORE for his kindness upon my family life, I never knew that there is still a sincere and trustworthy lender like this on the internet and on earth. Just some days I was in search for a loan of $ 150,000.00, As I was in search of funds to start up a business. I was scammed about $15,000.00 dollars and I decided not to involve my self in such business again. But a Friend of mine introduced me to a loan firm due to my appearance and doings and also my complains to her. And I told her that I am not interested in any loan deal anymore but she told me that there is still a sincere lender who she will recommend me to, And she gave me the details of this man who is called MOORE ROBBINSON. And I really put a trial and I am most greatful and lucky today, I was given a loan amount of $95,000,00 Dollars by this great firm MOORE LOAN COMPANY. If you are in need of a genuine, Sincere, durable and a truth worthy loan lender or financial assistance and also you know you can be reliable and trusted, capable of paying back at the due / duration time of the funds I will advice you to send your contact to them via email @[ mooreloancompany@yahoo.com] OR Text +1(414) 454-9493 .

    OdpovědětVymazat
  10. Are you in need of Urgent Loan Here no collateral required all problem regarding Loan is solve between a short period of time with a low interest rate of 2% and duration more than 20 years what are you waiting for apply now and solve your problem or start a business with Loan paying of various bills I think you have come to the right place just contact us We Are Here To Show You A Better Way To Financial Freedom !!!
    Contact Us At : abdullahibrahimlender@gmail.com
    whatspp Number +918929490461
    Mr Abdullah Ibrahim

    OdpovědětVymazat