středa 7. února 2018

Zima v Praze / Přehled kulturních akcí pro děti

Zima je ideální doba vyrazit s dětmi o víkendu do galerie nebo do divadla. My si teď dáváme s Erwínem pravidelná randíčka a tak jsem vám pro inspiraci sepsala seznam výstav, výtvarných dílen a dětských divadel, které jsme navštívili, nebo na které se chystáme. Pokud máte v záloze vlastní tipy, budu ráda, když se o ně pod článkem podělíte.




Muzea a výstavy

Začnu něčím na tento víkend. V Roztokách totiž končí interaktivní výstava Zámecké imaginárium bratří Formanů a jejich přátel, na které na vás čeká spousta půvabných loutek, hejblátek a vtipných divadelních dekorací. V Malé výstavní síni Středočeského muzea zase můžete od této soboty až do 20. května navštívit hmatovou výstavu VIDĚNO RUKAMA / Sochařské dílo Marie Leontovyčové. Tato autorka se věnovala převážně tvorbě drobných plastik zvířat, která si můžete na výstavě nejen prohlédnout, ale i osahat. V sobotu navíc můžete výstavu spojit s návštěvou rozpustilého Roztockého masopustu.

Pokud chcete nahlédnout do světa původních obyvatel Severní a Jižní Ameriky a dozvědět se něco o  jejich minulých i současných tradicích, s Erwínem vám všemi deseti doporučujeme výstavu Indiáni v Náprstkově muzeu asijských, afrických a amerických kultur. Výstava kromě zajímavých artefaktů obsahuje i interaktivní prvky a my jsme si ji moc užili. Brzy vám i ní napíšu víc.

Jsem ráda, že Muzeum hudby prodloužilo další interaktivní výstavu Hudba a pohádka a to až do 14. října. Během návštěvy projdete několika tematicky vyzdobenými sály, ve kterých na vás čekají výjevy z klasických českých pohádek. A samozřejmě nechybí ani výběr hudby, kterou si na několika místech můžete poslechnout. Nám se výstava moc líbila, recenzi z naší návštěvy najdete tady.

Další výstava, na kterou můžete vyrazit s dětmi, jsou Sedmičky Josefa Lady. Zabírá hned čtyři patra Tančícího domu a přináší obsáhlý vhled do malířovy tvorby i osobního života. Jako dítě jsem měla jeho ilustrace ráda a tak se chystám otestovat, jak na ně bude reagovat Erwín.

Nově zrekonstruované Uměleckoprůmyslové muzeum chystá od 16. února do 17. června výstavu Small Worlds: Domečky pro panenky, na které bude k vidění soubor domečků pro panenky ze sbírek V&A Museum of Childhood. Součástí výstavy bude i aktivní zóna s edukačním programem.  Do 20. května můžete dětem na výstavě Bydliště: panelové sídliště / Plány, realizace, bydlení 1945–1989 ve stejném muzeu  ukázat, jak se řešila hromadná výstavba bytů  od 40. do 90. let. Nevím, jestli je to záměr, ale já vidím v obou výstavách jisté paralely...

Děti by mohla bavit i výstava Kamil Lhoták / Retrospektiva, která dneska začíná v Obecním domě. Jedná se o dosud nejrozsáhlejší soubor děl malíře, který proslul výjevy "balonů, moderní techniky, periferií a sportu". Výstava končí 22. dubna a můžete ji spojit s návštěvou prostor Obecního domu.

Mezi pražské výstavní stálice už patří výstava Archa Noemova v Národním muzeu, která slibuje, že uvede návštěvníky "do fascinujícího světa živočichů, kteří obývají nebo obývali naši planetu." Fotoreport z naší předchozí návštěvy, najdete tady.

A opět nemůžu nezmínit Národní zemědělské muzeum, ve kterém v poslední době otevřeli několik nových expozic a dokonce i traktorový trenažér! Za dobrého počasí navíc můžete vystoupat na střechu, z které je parádní výhled na Prahu. Report z naší poslední návštěvy si můžete přečíst tady

Hned vedle je Národní technické muzeum, které je ale oproti Zemědělskému o dost méně baby friendly. Už nějaký ten pátek se chystám, že si vyčíhám den se s níženým vstupným a vezmu Erwína s davy aspoň do hlavní haly na auta, vlaky a letadla. A možná se svezeme i do místního dolu. Pokud máte stejný plán, dny se sníženým vstupným v roce 2018 najdete tady.

Nejen milovníků filmů, jako je Cesta do pravěku, se bude líbit Muzeum Karla Zemana. Nakouknout do něj můžete v reportu z jedné naší návštěvy tady.

A Erwínovi ještě dlužím návštěvu Muzea pověstí a strašidel, jehož plakátek vídá v tramvajích. Tak ten rest třeba brzy doženeme...

Výtvarné dílny

Každou středu a čtvrtek můžete vyrazit do Veletržního paláce na výtvarné dílny spojené s aktuální výstavou, expozicí či umělcem, který je v místních sbírkách zastoupen. Za vstup dáte 60 Kč  (dítě do 1,5 roku má vstup zdarma), cena zahrnuje materiály a vstupné do expozic. Pro představu se tady mrkněte na jednu naši fotoreportáž. 

Národní galerie ale připravuje akce pro rodiče s dětmi i o víkendu. Třeba tuto neděli mezi 14:00 a 16:30 se můžete ve Veletržáku účastnit výtvarné dílny s názvem Víkend: Trnka v triku. Tady je oficiální anotace: "Seberme hozenou Trnkovu rukavici a najděme pro ni příběh ve snových krajinách českých surrealistů. Projdeme si animátorské koutky od scénosledu, výrobu loutky a rekvizit, až po realizaci scény. Technikou pixilace si vytvoříme svůj minifilm. Pokud můžete, přineste si svůj flashdisk, smartphone či foťák." Seznam dalších víkendových workshopů najdete tady.

Pravidelné páteční a víkendové dílny pořádá i Galerie hl. m. Prahy. Díky nim se můžete za hubičku (dospělí zaplatí 20 korun, dítě 5) podívat do mnoha prostor, které GHMP spravuje. Tady je pro ilustraci náš loňský report. Odkaz na web kreativních dílen, kde najdete program na několik týdnů dopředu, je zde. Za sebe doporučuju dílnu Struktury paměti k výstavě Nová díla ve sbírkách GHMP, která se bude konat 3. března od  13:00–18:00 v Městské knihovně. Výstavu jsme nedávno během jedné s dílen navštívili a opravdu stojí za to. Report bude brzy, pak sem dám zpětně i odkaz. Děti zaručeně nadchne dílo Ivana Kafky Odnikud nikam, jehož instalace obsahuje 832 cedrových lukostřeleckých šípů, na které se můžou výjimečně podívat pěkně zblízka, stejně jako Erwín na úvodní fotce. Zajímavě vypadá ale i workshop s názvem Automatická kresba k výstavě Sráč Sam: Rozdíl v otázce, na který můžete vyrazit tento pátek (9. 2.) do edukačního centra v Colloredo-Mansfeldském paláci. 

Výtvarné dílny pořádá ke svým výstavám i Národní muzeum. My se s Erwínem určitě vypravíme na jednu spojenou s výstavou Indiáni v Náprstkově muzeu - místní Dětský etnoklub tu v sobotu 17. února chystá dílnu s názvem Keramika z indiánského puebla, na které si budou děti moct zkusit vyrobit vlastní zdobenou nádobu, a 24. března můžete přijít objevovat aztéckou říši a vyrobit si vlastní kouzelnou masku. Cena za výtvarnou dílnu je 80 Kč/osobu, rezervace: Jana Michaličová Nováková, jana_novakova@nm.cz; 224 497 511. Zaujaly mě i komentované prohlídky k výstavě Noemova archa v nové budově Národního muzea, na kterou se můžete vypravit 17. února (v 11:00, 13:00 a v 15:00). Rodinných programů ale Národní muzeum chystá mnohem víc. Tady je ke stažení jejich leták Národní muzeum dětem.


Pro rodiče s dětmi připravuje výtvarné dílny i Židovské muzeu. Konají se jednou za měsíc a pokud se chcete něco o židovské kultuře a svátcích dozvědět, moc vám je doporučuju. Součástí dílny je krátká přednáška, výtvarničení a poté následuje návštěva jedné z pražských židovských pamětihodností. Děti provádí lvíček Arje, dílničkový maskot. V neděli 11. března se můžete na dílně Arje má karneval dozvědět něco o slavení nejveselejšího židovského svátku Purim a podívat se do Španělské synagogy. Report z dílničky, kterou jsme navštívili na podzim najdete tady, program dílen až do léta zase tady.


Výtvarničit se dá v sobotu i v divadle Minor. Více informací najdete tady a non-stop tvoření nabízí v Artparku v Galerii Rudolfinum. O víkendu je tu navíc hlídání dětí. Fotky z naší návštěvy najdete tady a jejich zase web tady


Něco pro děti občas připraví i naše oblíbené národní zemědělské muzeum. V sobotu 24. únoru tu od 10:00–17:00 chystají Dětský polární den / Nejen jízdy se psím spřežením..., během nějž se děti zábavnou formou seznámí s přírodou a životem ledového království Grónska. Nezapomenutelným zážitkem může být jízda se psím spřežením zkušeného mushera Pavla Kučery. Nebudou chybět grónské vystřihovánky a pohádky či workshop výroby barevných korálkových náhrdelníků podle grónských vzorů. 


Ráda bych v brzké době vyzkoušela jednu z výtvarně-vzdělávacích aktivit na Vyšehradě. V únoru se v komorním sále Starého purkrabství chystají tyto výtvarné dílny: 11. 2. Pohádkový vánek s tématem kinetikého umění & 25. 2. dílna s názvem O Horymírovi a jeho Šemíkovi. Rezervaci lze provést na e-mailu: pokladna@praha-vysehrad.cz. Dílna podle infoletáku stojí 60 Kč / dítě, 40 Kč / dospělí. Více zde.







Divadla & hudba

Tady mám dost mezery a budu ráda, když mi je pomůžete zaplnit. Hodně divadel je až pro děti od 5 let a tak jsme zatím na moc představeních nebyli. Klasika je divadlo Minor, tam je ale skoro nadlidský výkon sehnat lístky. Možná Spejbl a Hurvínek? Národní? Byli jste na nějakém představení? Na konci února se chystáme na Kvaka a Žbluňka do Divadla v Dlouhé. A snad se nám taky brzy podaří vyrazit na nějaké sobotní představení do Jatek 78, které máme jen asi pět minut od nás. A zaujala mě i některá dětská představení v kině Dlabačov nebo v Kasárnách KarlínPři hledání dílniček jsem narazila na pohádku Co che jepice, kterou budou dávat v neděli 18. 2. na Vyšehradě. Co se týče hudby, jsem na tom podobně. Do školky dětem chodí Tomáš Fingerland z La školy a občas vyrazí i na koncert. S domácí hudební výchovou je to zatím slabota. Zaregistrovala jsem Rodinné koncerty v Divokých matkách (úvodní fotka je z divadelního představení Zimní pohádka, na které jsme tam byli minulý týden). V únoru a březnu se můžete vždy od 17:00 těšit na tyto: 22. 2. HUSO v Divokých matkách, 4. 3. Les Gars d'en Bas v Divokých matkách a 15. 3. Rajtaraj v Divokých matkách. Hudebně vzdělávací programy pro děti od 5 let a jejich rodiče připravuje Česká filharmonie - více zde. Pokud je vašim dětem více než 9, můžete je 18. 3. poslat na program plný hudby Jarní hudební radovánky do Českého muzea hudby v Karmelitské. Nutná rezervace: na musicmuseum_pr@nm.cz nebo 224 497 738 (po–pá 9.00–16.00 h). Více informací najdete tadyVíte i o něčem dalším? Budu ráda za tipy!


20 komentářů:

  1. Na divadlo možná najít nějaké rodinné centrum, kam prostě občas pozvou divadlo. Divadla se střídají a tak je to pokaždé jiné. Nevím zda to takto je v Pze někde, ale je to třeba v Hradci Králové v Adalbertinu, vždy v sobotu a v něděli dopoledne, ale jiné divadlo.
    https://www.adalbertinum.cz/cs/provozovny/adalbertinum.html?view=provozovny
    Akorát to pak není ten kulturní zážitek se vším všudy - oblečení, opona, šatna....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky, mrknu se na ta kolem nas. Predstaveni jsou obcas i v knihovnach, i kdyz tohle je logisticky trochu narocnejsi cesta...

      Vymazat
    2. Good day, I'am Josef Lewis, A private loan lender who gives out loan to individuals, companies, and government establishments at a low interest rate of 2%. We know that there are lots of families out there who live on pay to pay check and others that cannot take care of their financial obligations and for this reason we are here for financial restoration. Are you looking for a loan to pay your school fees, car loan, business loan, project financing, home bill loan ETC. Kindly respond immediately via Email: progresiveloan@yahoo.com OR Call/Text +1(603) 786-7565

      We offer loans up to $700,000,000.00, if you are looking for a business loan and have been denied by a bank, we can help with loans of $ 10,000 to a maximum of $ 700,000 ,000.00 that can help you get your business Rebuild and bring you on a path to a better financial future.

      Vymazat
  2. Souhlasím, že Imaginárium je skvělé. Nám se minulý týden moc líbilo nové představení Pohádky pro Hurvínka v divadle Spejbla a Hurvínka.
    Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iveto, diky! Dam tedy Hurvinkovi sanci. :)

      Vymazat
    2. Jestli mate radi dinosaury, tak se zastavte v Chlupacove muzeu zeme. Je na Albertove v budove prirodovecke fakulty.

      Vymazat
    3. Terezo, to je taky super tip. Díky!

      Vymazat
  3. Jaj, tak tohle je článek jak vyšitý pro mě :-) Přidám i svoji trošku do mlýna.

    Imaginárium v Roztokách je úžasné, byla jsem s dětmi minulý víkend, opravdu moc povedené. U sebe na blogu mám kopec fotek.
    Josef Lada bude hodně bavit, je u dětí tak notoricky známý, že ho zná snad každý. Také jsme byli, dětem se hlavně líbila vyhlídka z Tančícího domu :-)
    Indiáni a K. Lhoták nás čekají, doufám, že příští týden vyrazíme.
    Přidám novou výstavu ve Ville Pellé, zítra začíná Vendula Chalánková.
    Na výtvarnou hernu jedu zítra se starší, opět se přesouvá do Korza (hurá, hurá, hurá). A příští týden bude Grand opening, to si nenechám ujít.
    Na divadlo můžu doporučit Pidivadlo na Letné a Buchty a loutky ve Švandově (v neděli jsme šli na Tři malá prasátka), s lístky není problém, kupuju je vždycky na poslední chvíli, když vím, že děti jsou zdravé. Chodíme ještě na Dobešku, máme to u domu, ale tam to chce opravdu vybírat, ne každé představení se líbí. Respektive už byly děti i nespokojené, bály se nebo se nudily.
    Co chce jepice je krásné představení, ostatně jako cokoliv, v čem má prsty Damúza. Jepici jsem viděla s dětmi v létě na Náplavce při premiéře, na blogu mám i krátký článek. Je to milé, něžné, vtipné a bude se líbit i menším dětem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Džejn, díky za další tipy! Na Pidivadlo jsem si vzpomněla po publikování článku, ale pak na něj zase zapomněla - díky tobě ho tam ještě přidám. Na Buchty a loutky jsem chtěla Erwína vzít loni, ale nepovedlo se mi sehnat lístky, zkusím to znovu. Myslím, že hrávali i v Celetné. Měj se hezky a třeba se na nějaké kultuře potkáme! Radka

      Vymazat
  4. Některé z tipů mám už ozkoušené a všude se mi líbilo. Tenhle seznam je perfektní a podrobný, jen mi tu chybí jediné (co mi obecně chybí u takových článků i na jiných blozích) a to je doporučený věk. Synovi je 20 měsíců a u některých akcí si nejsem jistá, jestli jsou pro tak malé děti vhodné ;)

    OdpovědětVymazat

  5. NOW A PROPERTY OWNER WITH THE HELP OF PROSPER LOAN: prosperloanfirm@yahoo.com
    Share this to help a soul right now, Ya'll will agree with me that the rate of online scamming is increasing by the day. I'm also a victim of it as i was scammed about 25,000usd all in the quest of seeking for an home loan. I actually gave up until a government official directed me to PROSPER LOAN FIRM, Despite the fact of my plight i had to give it a try since it was coming from a top government official. All comment ya'all see online are bullshit and crap, I know the pains i went through just because i was looking for a loan i had to keep on selling valuables to keep paying unforeseen fees. I and some great personality have started a movement to end online scam because people are dying everyday, losing their homes, selling their property just because they need a loan. Apart from been a beneficiary of about 295,000usd in PROSPER LOAN FIRM lending scheme , We have also made a research to see that they are the best around the globe as far as online lending is concern, They have proven their self trustworthy and reliable back to back without failing. To end people debt, financial burden and been victimized here is the details of prosper loan firm. Email: prosperloanfirm@yahoo.com OR call +1(816) 366-8769 to put an end to your financial needs now. I'm Heather Patrick from Georgia, United States. It doesn't take you anything to share this great information and good news. Email: prosperloanfirm@yahoo.com OR call +1(816) 366-8769 and celebrate financial outbreak for the rest of your life.

    OdpovědětVymazat
  6. God Bless Edward Jones Loans for Helping Me In Time Of Need {Jonesloanfinance@yahoo.com}

    Good Day I am Vanessa Cowen from California and i have a broken up business, until i found this company who help me to gain a loan for business, and now i want to used this short medium to congratulate the company for the fast and safe funds they loan to me without any form of delay, i loan 180,000.00USD from the company at a very low interest rate of 2% to save my business and lots more. i first saw their mail on the internet, everyone always give testimony for what they did, so i quickly contacted them and they all did everything for me without stress and my funds was sent to my account within 24hrs, i was surprise and feel glad, now i now have a standard business control agent who help me, now i will advice those who need urgent loan to contact them now via email : {jonesloanfinance@yahoo.com} OR Text him +1(307) 217-5388..

    OdpovědětVymazat
  7. I AM FINALLY FREE FROM FINANCIAL BONDAGE THANKS TO MOORE LOAN COMPANY (mooreloancompany@yahoo.com).

    Good day everyone,I can’t hide this great testimony that took place in my life I will love everyone to know it and be a partaker of this, that is why I want to share it to the whole world by placing this advert on classifieds, I am Mrs Karen Brown by name, I live in Chattanooga, Tennessee United State, I want to thank ROBBINSON MOORE for his kindness upon my family life, I never knew that there is still a sincere and trustworthy lender like this on the internet and on earth. Just some days I was in search for a loan of $ 100,000.00, As I was running out of money for feeding, School fees, My business was really going out of capital and my rent. I was scammed about $15,000.00 dollars and I decided not to involve my self in such business again. But a Friend of mine introduced me to a loan firm due to my appearance and doings and also my complains to her. And I told her that I am not interested in any loan deal anymore but she told me that there is still a sincere lender who she will recommend me to, And she gave me the details of this man who is called MOORE ROBBINSON. And I really put a trial and I am most greatful and lucky today, I was given a loan amount of $95,000,00 Dollars by this great firm MOORE LOAN COMPANY. If you are in need of a genuine, Sincere, durable and a truth worthy loan lender or financial assistance and also you know you can be reliable and trusted, capable of paying back at the due / duration time of the funds I will advice you to send your contact to them via email @[ mooreloancompany@yahoo.com] OR Test (414) 454-9493 .

    OdpovědětVymazat
  8. DO NOT KEEP YOUR FINANCIAL BURDEN TO YOURSELF CONTACT US NOW FOR ANY KIND OF LOAN AT A LOW INTEREST OF 2%.( prosperloanfirm@yahoo.com )

    Our loans are well insured for maximum security is our priority, Our leading goal is to help you get the service you deserve, Our Loan program is the quickest. We give out loan in any currency of your choice {Us Dollar, pounds, Euro, Dinar, etc} and duration of 1 to 60 years to pay back the loan (secure and unsecured).

    Do you need any kind of loan and have low credit score, Have you find it difficult to get loans
    from local banks and other financial institutions? solution to your financial problem is PROSPER LOAN FIRM. The terms and conditions are very reasonable and considerate.

    We offer a wide range of financial services which includes: Xmas Loans, Business Loans, Debt Consolidation Loans, Personal Loans, Car loans, Hotel loans, Student loans, Home Refinancing Loans with low interest rate @2% per annul for individuals, companies and corporate bodies.

    Interested applicants should Contact us via email: prosperloanfirm@yahoo.com OR call/text +1(816) 366-8769 . Apply and be free from financial bondage.

    OdpovědětVymazat
  9. Najděte rychlou a pohodlnou žádost o půjčku, abyste zaplatili účty, spustili nový
    podnikání nebo refinancovat své projekty za nejlevnější úrokovou sazbu ve výši 2%. The
    minimální úvěrový limit je 5 000 eur až 5 000 000 eur
    jak získat svůj úvěr, prosím navštivte stjamesservice669@gmail.com

    OdpovědětVymazat

  10. I AM FINIALLY OUT FINANCIAL BONDAGE THANKS TO MOORE LOAN COMPANY (mooreloancompany@yahoo.com) Or text +1(414) 454-9493..


    Good day everyone,I can’t hide this great testimony that took place in my life I will love everyone to know it and be a partaker of this, that is why I want to share it to the whole world by placing this advert on classifieds, I am Mr Morgan Smith by name, I live in Chicago, United State, I want to thank ROBBINSON MOORE for his kindness upon my family life, I never knew that there is still a sincere and trustworthy lender like this on the internet and on earth. Just some days I was in search for a loan of $ 150,000.00, As I was in search of funds to start up a business. I was scammed about $15,000.00 dollars and I decided not to involve my self in such business again. But a Friend of mine introduced me to a loan firm due to my appearance and doings and also my complains to her. And I told her that I am not interested in any loan deal anymore but she told me that there is still a sincere lender who she will recommend me to, And she gave me the details of this man who is called MOORE ROBBINSON. And I really put a trial and I am most greatful and lucky today, I was given a loan amount of $95,000,00 Dollars by this great firm MOORE LOAN COMPANY. If you are in need of a genuine, Sincere, durable and a truth worthy loan lender or financial assistance and also you know you can be reliable and trusted, capable of paying back at the due / duration time of the funds I will advice you to send your contact to them via email @[ mooreloancompany@yahoo.com] OR Text +1(414) 454-9493 .

    OdpovědětVymazat

  11. I AM FINIALLY OUT FINANCIAL BONDAGE THANKS TO MOORE LOAN COMPANY (mooreloancompany@yahoo.com) Or text +1(414) 454-9493..


    Good day everyone,I can’t hide this great testimony that took place in my life I will love everyone to know it and be a partaker of this, that is why I want to share it to the whole world by placing this advert on classifieds, I am Mr Morgan Smith by name, I live in Chicago, United State, I want to thank ROBBINSON MOORE for his kindness upon my family life, I never knew that there is still a sincere and trustworthy lender like this on the internet and on earth. Just some days I was in search for a loan of $ 150,000.00, As I was in search of funds to start up a business. I was scammed about $15,000.00 dollars and I decided not to involve my self in such business again. But a Friend of mine introduced me to a loan firm due to my appearance and doings and also my complains to her. And I told her that I am not interested in any loan deal anymore but she told me that there is still a sincere lender who she will recommend me to, And she gave me the details of this man who is called MOORE ROBBINSON. And I really put a trial and I am most greatful and lucky today, I was given a loan amount of $95,000,00 Dollars by this great firm MOORE LOAN COMPANY. If you are in need of a genuine, Sincere, durable and a truth worthy loan lender or financial assistance and also you know you can be reliable and trusted, capable of paying back at the due / duration time of the funds I will advice you to send your contact to them via email @[ mooreloancompany@yahoo.com] OR Text +1(414) 454-9493 .

    OdpovědětVymazat
  12. Super tipy, kam s dětmi zajít. Přes tu zimu je to horší, dost se s dětmi nudíme a nemáme co podnikat. Tak se alespoň snažíme je s manželem vytáhnout na lyže. Hodně se jim líbilo o Vánocích v Alpách, tak tam ještě letos asi pojedeme. Samozřejmě vždy řádně pojištěni od https://www.top-pojisteni.cz/cestovni-pojisteni/cestovni-pojisteni-na-hory .

    OdpovědětVymazat
  13. Are you in need of Urgent Loan Here no collateral required all problem regarding Loan is solve between a short period of time with a low interest rate of 2% and duration more than 20 years what are you waiting for apply now and solve your problem or start a business with Loan paying of various bills I think you have come to the right place just contact us We Are Here To Show You A Better Way To Financial Freedom !!!
    Contact Us At : abdullahibrahimlender@gmail.com
    whatspp Number +918929490461
    Mr Abdullah Ibrahim

    OdpovědětVymazat
  14. Are you in need of Urgent Loan Here no collateral required all problem regarding Loan is solve between a short period of time with a low interest rate of 2% and duration more than 20 years what are you waiting for apply now and solve your problem or start a business with Loan paying of various bills I think you have come to the right place just contact us We Are Here To Show You A Better Way To Financial Freedom !!!
    Contact Us At : abdullahibrahimlender@gmail.com
    whatspp Number +918929490461
    Mr Abdullah Ibrahim

    OdpovědětVymazat