čtvrtek 3. ledna 2019

Čtenářský deník / Seznam přečtených knih za rok 2018

Stejně jako loni jsem si pro vás (i pro sebe) přichystala seznam přečtených knížek za uplynulý rok. Na výběr četby jsem šla tentokrát trochu systematičtěji - rozhodla jsem se zaplnit mezery v současné české beletrii, načíst trochu amerických knih (protože mám k téhle zemi i díky tomu, že jsem tam nějaký ten rok strávila blízký vztah), zaměřit se na současnou izraelskou (a židovskou) literaturu, o níž jsem v posledních letech trochu ztratila přehled a půjčit si i něco málo z knih o osobním rozvoji. Celkem jsem si řekla, že bych mohla reálně zvládnout 35 knížek - z každé kategorie 7 + 7 jako rezervu pro další, které mě zaujmou. Nakonec jsem plán splnila na 110 procent (parafrázuju, protože matematické výpočty nejsou moje silná stránka!). Nakonec jsem jich zvládla přečíst rovných 40. Zajímá vás, které to byly? Zajímá vás, které to byly? Mrkněte na jejich přehled a na oplátku mi v komentářích nechte tipy na knížky, které zase zaujaly vás. Díky vám jsem totiž objevila několik opravdu zajímavých autorů!

I. Česká beletrie
Kromě množství přečtených českých knih, jsem si dala závazek, že do pěti let zvládnu přelouskat všechny vítěze ceny Magnesia litera. Letos jsem si odškrtla pouze dva, protože na mě vždycky v knihovně přišla řada u pěti knih najednou a já je nestačila přečíst. Tak snad budu příští rok trochu úspěšnější...

Top 5
1. Alena Mornštajnová: Hana
Tuhle autorku jsem objevila na vaše doporučení. Vůbec nechápu, jak mi mohl takový skvost uniknout! Hanu jsem zvládla přečíst za tři dny a když to není zrovna nejveselejší čtení, zahrnula bych jí mezi knížky, který by si měl přečíst každý. Více o knížce najdete tady.

2. Emil Hakl: Skutečná událost
Jedna z knížek, která získala ocenění Magnesia litera (autorovi se to dokonce podařilo dvakrát). Je to vyprávění s útržky do minulosti, které protagonisty inspiruje k radikálnímu činu. Jak se píše v anotaci: "V ději se mísí útržky z historie německé RAF s letargickou českou realitou, milostná zápletka s vůlí aspoň jednou udělat něco, co by postihlo pravého viníka." Více o knížce najdete tady.

3. Zuzana Dostálová,  Pavla Horáková,  Alena Scheinostová: Johana
Na téhle knížce je - kromě osudu hlavní hrdinky - zajímavý fakt, že ji psaly tři autorky. Pojaly to tak trochu jako hru, první napsala část a další na ni navázala. Nejsem žádný literární kritik a navíc jsem knížku četla ve vlaku, takže neumím posoudit jednotlivé spisovatelské hlasy, ale přečetla jsem ji za cestu vlakem z Jihlavy do Prahy, což dokládá její čtivost. Více o knížce najdete tady.

4. Patrik Hartl: Okamžiky štěstí 
Stejně jako Johana je knížka Okamžiky štěstí takový rodinný příběh a přiznávám, že se mi zpětně osudy jednotlivých protagonistek trošku pletou, proto doporučuju mezi jednotlivými knížkami trošku delší rozestup. Více o knížce najdete tady.

5. Radka Třeštíková: Bábovky 
Určujícím hlediskem pro výběr top 5 knížek pro mě bylo, jestli bych je doporučila svojí nejlepší kamarádce. Takže jo, Radku Třeštíkovou bych jí klidně doporučila, i když jde o čtení lehčího rázu. Takové počteníčko na letní dovolenou. Více o knížce najdete tady.
---
6. Patrik Ouředník: Ad acta
Tahle knížka unikla výběru top 5 s odřenýma ušima. Mně se líbila, ale nejsem si jistá, jestli padne do vkusu každému. Při popisu si zase pomůžu anotací: "Experimentální próza Patrika Ouředníka, jejíž děj je zasazen do současné Prahy. Na půdorysu fabulační hříčky s detektivní zápletkou virtuózně rozehrává pestrou škálu stylistických i myšlenkových vtipů, jež mu slouží k sarkastickému pojednání českého dneška. Hlavními hrdiny knihy jsou pražští důchodci, detektiv a znásilněná studentka výtvarných umění. Ačkoli je kniha postavena na humoru, ironii a hře se čtenářem, za tím vším se skrývají nelítostně vystižené obrazy ze života, jež umí Ouředník vyhmátnout a zachytit jako málokdo v současné české literatuře." Co naopak od Patrika Ouředníka doporučuju je Europeana, podle mě naprosto fenomenální a strašně vtipná knížka pojednávající o dějinách 20. století. Více o knížce najdete tady.

7. Patrik Ouředník: Klíč je ve výčepu
Co od něj naopak moc nedoporučuju, je tahle útlá knížka. Teda ne, že by nebyla vtipná, ale nějak jsem čekala, že se u sbírky nápisů z veřejných záchodků pobavím trochu víc... Více o knížce najdete tady.

8. Josef  Pánek: Láska v době globálních klimatických změn
Další kniha s oceněním Magnesia Litera, která se ale do výběru knih, které bych doporučila dál, nedostala. Jde převážně o vnitřní monolog vědce, který se ocitl na konferenci v Bangalore, Indie. A stejně jako mě nebaví poslouchat lidi, co furt melou stejnou věc dokola, měla jsem problém udržet pozornost a nepřestat číst i tok myšlenek hlavního hrdiny. Literární hodnotu tahle knížka bezesporu má, ale nějak jsem prostě na ni nebyla úplně naladěná. Více o knížce najdete tady.

9. Lucie van Koten: Život podle Lucie 
Nakonec jsem si nechala dvě knížky od oblíbených českých blogerek a to vůbec ne proto, že by byly nejhorší. Lucie začínala blog vtipnými zápisky o svém životě s Holanďanem, postupně se z ní ale stala asi největší propagátorka přírodní kosmetiky u nás. Knížka je svým duchem i přímočarým humorem hodně podobná blogu, jen nás v ní ještě trochu víc seznámí se svojí rodinou a osvětlí život po Holanďanovi. Pokud máte rádi její blog (a/nebo máte voyaerské choutky), nejspíš jste už její knížku četli a nemusím vám ji vůbec doporučovat! Více o knížce najdete tady.

10. Tereza Salte: Šlehačková oblaka
Tahle knížka byla koncem minulého roku takový must-read pro všechny, kdo aspoň trochu v blogosféře působí. Na mě se s ní dostala v knihovně řada až někdy začátkem ledna. Čte se dobře, ale pro mě nějak moc neměla žádnou referenční hodnotu. Spousta lidí určitě čte Terezin blog Tereza in Oslo pro její optimismus a pozitivní rady do života, což je něco čím oplývá i samotná kniha. Vůbec nechci knížku shazovat, hodně lidí v ní určitě najde inspiraci, ale já nejsem to pravé publikum. Asi i proto, že jsem asi tak dvakrát tak stará a mám za sebou studium teologie, při kterém je hledání odpovědí po hlubším lidském smyslu na pořádku dne. Více o knížce najdete tady.

II. Americká literatura
Výběr knížek v téhle kategorii nepodléhal nějakému promyšlenému plánu. Po některých jsem sáhla cíleně, některé mě prostě jenom zaujaly při brouzdání knihovnou. Doporučuju všechny, ty co mě nechytly, jsem totiž ani nedočetla... A jsem ráda, že jsem splnila svou kvótu sedmi kousků! (Přehled jsem seřadila podle abecedy.)

11. Mitch Albom: Úterky s Morriem
Úterky s Morriem vyšla, když jsem zrovna byla v Americe a pamatuju si, že byla hodně populární - obzvlášt mezi starší střední generací (jo, správně, nechci o lidech kolem 50 a 60 psát, že jsou starý, protože než mrknu, budu mezi ně patřit). Teď jsem k ní dorostla i já. Je to pravdivý příběh autora knihy a jeho profesora, jejichž cesty se po mnoha letech zkříží ve chvíli, kdy milovaný učitel umírá na nevyléčitelnou chorobu. Pro svého bývalého žáka přichystá několik posledních úterních přednášek, které se stanou cennými lekcemi o životě a smrti. Více o knížce najdete tady. (Knížka byla i zfilmována a dá se dohledat i na youtube, stejně jako několik nahrávek s Morriem Schwartzem.)

12. Anthony Bourdain: Kost v krku
Detektivka z kuchařského prostředí od známého šéfkuchaře Anthony Bourdaina je zábavné čtení z newyorského podsvětí. Více o knížce najdete tady.

13. Lisa Genova: Pořád jsem to já 
Moje první přečtená knížka roku 2018, byla sice trochu deprimující, ale zhltla jsem ji na jeden zátah. Vypráví ji uznávaná profesorka kognitivní psychologie na Harvardu, která bojuje s příznaky časné formy Alzheimerovy choroby. Knížka byla i zfilmováná s Julii Moore v hlavní roli. Moc bych chtěla fil vidět, ale zatím jsem se k tomu nedostala... Více o knížce najdete tady.

14. Jaroslav Kalfař: Kosmonaut z Čech
Tady je sporné, zda se jedná o amerického nebo českého autra, ale jelikož kniha vyšla ve Státech a do češtiny musela být přeložena, zařadila jsem ji sem. Já jsem z ní byla nadšená a přečetla ji asi za tři dny. Prostě jsem se od ní nemohla odtrhnout! Je to trochu sci-fi, trochu psychologický román, trochu sonda do české historie a trochu do současnosti. Autor Jaroslav Kalfař žije od 15 let v Americe a v květnu přijel představit její český překlad na veletrh Světě knihy. Na to kolik mu je, má podle mě neobvyklý postřeh na lidské emoce a historické souvislosti. A navíc je to zábavný sympaťák! Já bych ji sice uťala asi o dvacet stran dřív, ale to je u knížek a filmů u mě docela časté. Od přečtení ji doporučuju na všechny strany (ačkoliv mi to několik z vás na Instagramu vymlouvalo). Více o knížce najdete tady.

15. Celeste Ng: Everything I Never Told You 
Tuhle knížku jsem naopak díky Instagramu (díky Jano!) objevila. Dokonce jsem ji v naší knihovně našla v originále a podle vůně a zachovalosti bych se vsadila, že jsem byla úplně první, kdo ji četl. Je o rodině, náhodách, které dokáží převrátit život naruby, o tom, jak si do svých blízkých promítáme svoje sny a představy a jak se v nich někdy až zoufale pleteme. Pro rodiče trochu varovná, ale jak proklamují na obálce "gripping page-turner". Více o českém překladu knížky najdete tady.

16 Daniel Wallace: Neobyčejná dobrodružství
Ideální knížka na letní dovolenou. Je to totiž, jak to krásně vystihl Pavel Mandys, taková romance pro muže. S popisem si zase vypomůžu oficiální anotací: "Edsel Bronfman je nevýrazný, ostýchavý mladík, který má v životě rád jednoduchý řád. Všechen svůj čas dělí mezi práci řadového referenta a svou matku, jejíž záviděníhodnou bohémskou oduševnělost začíná kvapem střídat stařecká demence. Mívá sice ještě občas světlé chvilky, ale přestává být jasné, kdy jde o výstřelek oduševnělé bohémky a kdy o duševní lapsus staré pomatené notoričky."  Více o knížce najdete tady.

17. Monica Wood: The One-in-a-Million Boy
Dojemné vyprávění o přátelství staré dámy a jednoho malého kluka, které v češtině bohužel ještě nevyšlo. Více o knížce najdete tady.

III. Izraelská a židovská literatura
V téhle kategorii jsem počtu sedmi knížek nedosáhla, nutno však podotknout, že jsem si tenhle cíl vytkla až v září, takže 5 knížek zase až takový neúspěch není. Zase je vezmu hezky podle abecedy podle jmen autorů.

18. Noah Gordon: Rabbi
Knížku Rabbi, která pojednává o životě jednoho amerického rabína, jsem našla (nejspíš řízením osudu) u popelnic. Jsem přesvědčená, že už jsem ji někdy četla, ale to ji vůbec neupíralo na napínavosti. Pokud chcete nakouknout pod pokličku židovských tradic a baví vás rodinné ságy, tak by se vám mohla líbit, i když je autor spíš známý svými romány Šaman, Ranhojič a Lékařka. Více o autorovi najdete zde.

19. Sajjid Kašua: A bylo jitro
Jak praví oficiální anotace: "Hrdinou této mimořádné knihy je arabský novinář, který vystudoval izraelské školy. Píše hebrejsky a pracuje jako reportér pro izraelské noviny. Jeho národnost mu umožňuje přístup do arabského prostředí a on pro své noviny přináší pravidelné reportáže o událostech na Západním břehu. Po násilných potyčkách, při nichž izraelská armáda potlačí palestinské demonstrace, však před ním vyvstane otázka osobní identity. Jeho reportáž je kritická a on následně ztrácí své postavení v redakci. Ve snaze řešit existenční problémy se rozhodne odstěhovat se spolu s rodinou zpět do arabské vesnice, z níž pochází. Brzy si však uvědomuje, že arabská společnost, kterou znával, se změnila." Autor knížky Sajjid Kašua, izraelsko-arabský spisovatel a publicista píšící hebrejsky, je v Izraeli kulturním fenoménem a rozhodně stojí za to si něco od něj přečíst. Já se k němu tenhle rok rozhodně ještě vrátím! Více se o něm dozvíte tady.

20. Dror Miš'ani: Případ pohřešovaného 
Napínavé vyprávění o zmizení malého kluka, v kterém do poslední chvilky nevíte, kde je prava. Je zajímavé, že její autor je původně literární vědec, editor a překladatel z francouzštiny, který se několik let věnoval historii detektivního románu. Teorii v této knížce úspšně převedl do praxe, o čemž svědčí její mnohé zahraniční překlady. Více o knížce najdete tady.

21. Chaim Potok, Kniha světel
Chaim Potok je můj oblíbený americko–židovský autor, ke kterému se pravidelně vracím. Knížka je trochu jiná, než ty předešlé a zase si pro zjednodušení pomůžu anotací: "Příběh se odehrává v době korejské války a těsně po ní v prostředí newyorské židovské komunity, v Koreji a také v Japonsku. Gershona Lorana, tichého studenta rabínského semináře, sužuje temná realita okolního světa. Kromě strýce a tety, kteří silně zatrpkli po smrti jediného syna, nemá žádné příbuzné. Bez rodičů a přátel vidí Gershon naději pouze ve studiu kabaly, mystickém učení vidin, pravdy a světla. Kabala je tak jedním ze stěžejních témat knihy." Pokud jste od Chaima Potoka ještě nic nečetli, asi bych ji nedoporučila jako první ukázku jeho tvorby. Více o něm najdete tady.

22. Jišaj Sarid: Limassol 
Thriller z prostředí izraelských zpravodajských službeb, ve kterých autor knížky nějakou dobu působil zněl slibně. Je pravda, že je čtivý a napínavý, ale konec příběhu mi nevyzněl úplně realisticky. Pokud vás tohle téma zajíma, zkuste si ji přečíst a třeba mi pak dejte vědět, jak se vám líbila. Více o ní najdete tady.

IV. Světová beletrie / Mix
V téhle kategorii jsem stihla taky "jenom" pět kousků, jejichž výběr nepodléhal žádnému záměru.

23. Isabelle Artus: Malý japonský krámek
Tahle knížka mě v knihovně zaujala ve chvíli, kdy jsem si šla pro jinou knihu. Proložila jsem s ní náročnější kusy, čímž svůj účel splnila. Ve světle ostatních knih, které jsem letos přečetla tahle ničím nevyniká. Pokud ale máte rádi milostné příběhy a japonskou kulturu (obzvláště gejši a samuraje), tak si ji zkuste přečíst. Více se o ní dozvíte tady.

24. Afonso Cruz: Kokoschkova loutka 
Líp než oficiální anotace, bych knihu asi nepopsala, takžetady je: "Román Kokoschkova loutka, odměněný Cenou Evropské unie za literaturu, je originální výpovědí o životě člověka a jeho údělu. Osudy postav jsou líčeny v duchu netradiční poetiky, zachycující vše z co nejvíce možných perspektiv, takže jediná postava je zároveň postavami několika a tatáž událost se dá nahlížet různě. Příběh ukradeného rukopisu Thomase Manna, muže, který na základě manželčiných snů rekonstruuje starověkou alexandrijskou knihovnu, či židovského chlapce, jenž se skrývá v podzemí obchodu s ptactvem, i další vytvářejí osobitý svět, v němž lidé žijí pod hranicí svých možností a příčinou stárnutí je promrhaný čas." Pokud chcete vědět víc, mrkněte sem.

25. Jo Nesbø: Švábi 
Knížka z bazaru na cestu z Olomouce do Prahy, kterou jsem si pořídila, abych konečně zkusila něco od tohohle guru severské detektivky. Více o ní najdete tady.

26. Tom Robbins: P jako pivo 
Uf, těch knížek je nakonec docela hodně, taksi zase vypůjčím cizí popis: "V roce 2007 zaujal Robbinse v New Yorkeru kreslený vtip zasazený do baru, kde sedí ob několik stoliček od sebe byznysmen a šupák, a muž v obleku komentuje jejich společnou žízeň: "Pochybuju, že by se dobře prodávala dětská knížka o pivu." Robbinsovi se to tak zalíbilo, že se rozhodl takovou knihu napsat. Pivo a mnohé o něm je jednotícím prvkem v příběhu o šestileté předškolačce Grácii Perkelové, která tráví čas nejraději se svým strýčkem Moem, jenž pivu značně holduje. Grácie si občas sama přihne a pak se jí zjevuje pivní víla, která ji odnáší do jiného světa." Knížka je vtipná, i když je přes svoji poměrnou útlost docela rozvláčná. Prostředek bychom s Typoškou oba vynechali. Jako audio knihu ji namluvil Oldřich Kaiser, což by mohlo být dobrý. Více si o ní můžete přečíst tady.

27. Leila Slimani: Něžná píseň
Něžná píseň je docela drsná, začíná totiž vraždou malých dětí, které ze světa zpravila jejich chůva... Během vyprávění nakoukneme do fungování jedné středostavovské francouzské rodiny. Autorka pochází z Maroka, ale od svých studií na vysoké škole žije ve Francii, kde se stala uznávanou spisovatelkou. Více o ní najdete tady.

V. Inpirace / Rodičovství

28. Steve Biddulph: Výchova kluků
Erwín roste a klučičí, tak jsem měla potřebu si přečíst něco přímo o výchově kluků. Knížka je docela útlá, tak se dá zvládnout za pár dní. Bylo pro mě zajímavé, že autor rozděluje vývoj kluků na 0-6 let, kdy je primárním vzorem máma (i když táta je taky důležitý), 6 – 12 let, kdy začne stoupat testosteron, a kluci se začnou přeorientovávat na chlapský svět. Do popředí zájmu se dostává táta (aniž by máma ztrácela na důležitosti), a přibližně od 12. roku začnou být dětem rodiče celkem putna a rodiče by si tohle období měli posichrovat výběrem nějakého jiného mužského vzoru mimo úzký okruh rodiny – jako vzor chlapského chování může posloužit strejda, kamarád nebo trenér.
Více o knížce najdete tady.

29. Adele Faber: Jak mluvit, aby nás děti poslouchaly, jak naslouchat, aby nám děti důvěřovaly
Zásadní knížka, od autorů Sourozenci bez rivality, kterou by si podle mě měli prolistovat všichni rodiče. Někdy totiž opravdu stačí prosbu/příkaz/otázku formulovat trochu jinak a dítě začne zázračně spolupracovat. Vyzkoušeno! Více o knížce najdete tady.

30. Antje Gertrud Hofmannová: Hypersenzitivní děti, Laskaví poslové univerza
Tuhle knížku mi pro zajímavost půjčila jedna paní učitelka ve školce. Pokud máte doma citlivku, možná se vám tahle knížka bude hodit. Více o knížce najdete tady.

31. John Medina: Pravidla mozku dítěte
Anotace praví: "Zajímá vás, jak lze ovlivnit mozek dítěte (jeho IQ a další schopnosti) životním stylem a stravou již v těhotenství matky? Co můžete pro rozvoj mozku svého dítěte a pro jeho dobrý psychický vývoj udělat po dobu prvních pěti let? Jak dítě vychovávat, jak s ním jednat, jak si s ním hrát tak, aby tyto činnosti optimálně využily schopnosti a funkce dětského mozku." O knížce jsem už psala, pokud vás to zajímá, mrkněte na článek tady.

32. Ondřej Šteffl: K čemu samé jedničky?: Blogy zakladatele společnosti SCIO o českém školství
Z Erwína je předškolák a mně tak přibylo zase jedno téma k přemýšlení. Školu máme naštěstí jasnou a jsem za to ráda, protože při čtení knížky zakladatele SCIO škol občas trochu zatrnulo. Knížka se skládá ze zápisků, které dříve publikoval na svém blogu, a pokud se vaše děti taky srovna chystají do školy, rozhodně stojí za pozornost (i když na vás teda možná padne deprese...). Více o knížce najdete tady.

VI. Inspirace / Osobní rozvoj

33. Joshua Becker: Méně je více
Jak jsem psala na Instagramu, tahle knížka vám pomůže nejen s úklidem bytu/domu (jako to nedávno všem radila Marie Kondo, z které šel na mě – přes všechny její dobré rady – ze stránek trochu strach). Minimalismus v podání Joshe Becker , vám totiž „může pomoci v odhalení vašich tužeb nebo v tom, že si ujasníte svoje sny.“ Ostatně podtitul knihy je „Odkryjte život, který chcete, pod nánosem toho, co vlastníte.“ Já si třeba při četbě téhle knížky před pár týdny definitivně uvědomila, že dům není nic pro moji povahu. Víc věcí, víc starostí a já si chci život raději užít, než ho prouklízet. Každý jsme ale jiný a vy ve své sbírce serepetiček určitě najdete zase něco úplně jiného… Každopádně tahle knížka stojí za přečtení a určitě by byla i hezkým dárkem. Více o ní najdete tady.

34. Marianne Cantwell: Vydělávejte na tom, co vás baví, a žijte podle svého
Pokud právě váháte nad změnou kariéry nebo uspořádání pracovního tempa po návratu s rodičovské „dovolené“, tahle knížka by se vám mohla líbit. Jak se píše v anotaci: „…před několika lety bylo vydělávání bez obvyklé práce nedosažitelným snem pro pár šťastlivců, ale dnes je všechno jinak. Většina lidí o tom neví, ale ti druzí už vystrkují hlavu z pracovní klece, mžourají do slunce a protahují si křídla na svobodě. Můžete mezi nimi být i vy – a tahle kniha vám ukáže jak.“ Pro mě je to lákavá představa a vlastně jsem se díky téhle knížce i ujistila, že jsem teď na tom dobře. Více o knížce najdete tady. Pokud vás tohle téma zaujalo, můžete se podívat i na blog autorky Free Range Humans.

35. Stephen R. Covey: 7 návyků skutečně efektivních lidí: Zásady osobního rozvoje, které změní váš život
Světově proslulá knížka, kterou dokonce časopis Time v roce 2011 zařadil mezi 25 nejzásadnějších knih o managementu. Já se k ní pravidelně vracím, protože v ní autor neřeší jenom práci, ale i osobní rozvoj a vztahy. Pokud jste ji ještě nečetli, tak to brzy udělejte! Více o ní najdete tady.

36. Jan Hnízdil: Mým marodům
Výběr článků a úvah MUDr. Jana Hnízdila, který je známý svým celostním přístupem ke zdraví. Jde o zajímavý vhled do toho, jak funguje dnešní medicína, a povzbuzení k tomu vzít zdraví do svých rukou. Více o knížce najdete tady.

37. Deepak Chopra, Kimberly Snyder: Radikální krása
Praktický průvodce pro zlepšení zdraví a krásy od průkopníka integrativní medicíny a od výživové poradkyně hollywoodských hvězd. „Pomocí šesti pilířů zdravého žití, které se zaměřují na vnitřní i vnější výživu, spánek, přirozený život, vyhýbání se nadměrnému stresu a lepší porozumění vztahu mezi emocemi a zánětlivými potravinami, nabízejí autoři praktické tipy, nástroje a potraviny, které vám umožní dosáhnout vašeho nejvyššího potenciálu krásy a zdraví.“ Jestli se mi to podaří, napíšu vám o ní ještě něco, protože mi přišla zajímavá. Víc si o ní zatím můžete přečíst tady.

38. Susanna Kubelka: Konečně přes čtyřicet
Optimistický bestseller rakouské novinářky s českými kořeny o pozitivních stránkách stárnutí. Knížku jsem četla na doporučení několika lidí a jako lehčí čtení ji můžu doporučit dál. Asi si ale ještě nepřipadám dostatečně stará, abych z ní měla pocit, že mi změnila život. Třeba se k ní ale za deset let ještě ráda vrátím… Více informací najdete tady.

39. Allan & Barbara Pease: The Answer
Úlovek z Budget Books / Levných knih v Lazarské od autorů trháků Řeč těla nebo Proč muži neposlouchají a ženy neumí číst v mapách. Podtitul knížky je Rozhodněte se, co chcete od života, a ostatní přijde samo, což ji vlastně dokonale vystihuje. Vychází z toho, že pokud se na něco zaměříme/pro něco rozhodneme, náš mozek pak vyhledává vše, co je s touto oblastí spojené. Strávila jsem v Americe dost času na to, abych si četbu knih v oblasti „self-help“ oblíbila. Pokud jste na tom stejně, zkuste jí taky. Více o jejím českém překladu najdete tady.

40. Randy Pausch: Poslední přednáška
Tahle knížka připomíná  krásu a křehkost života skrz optiku člověka na prahu smrti. Jedná se o přednášku, ve které se Randy Pausch v roce 2007 loučil se svým profesorským postem a zároveň poselství o smyslu života pro jeho – tenkrát ještě malé – děti. Doják, který stojí za přečtení. Ostatně, v roce 2008 magazín TIME zařadil Pausche mezi 100 nejvlivnějších lidí světa. Více o knížce najdete tady.
---
A pokud vás zajímá, co jsem četla loni, mrkněte sem.

17 komentářů:

  1. Z izraelske literatury doporucuji knihu Ilany Kurshan: If All the Seas Were Ink a ze "sebezdokonalovaci literatury" knihu rabiho Alana Lewa: This Is Real and You Are Completely Unprepared (vhodne zejmena pred Vysokymi svatky).
    Diky za Vas blog a vse nejlepsi v novem civilnim roce 2019!
    Karolina David

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ty jo, Karolino, to jsou oba super tipy! Navic jsem pri hledani knizky od Illany Kurshan nasla ceny za zidovskou literaturu, coz je pro me v tuhle chvili skely zdroj! Diky moc & sabat salom! Radka

      Vymazat


    2. 🔥☑️COMPOSITE CYBER SECURITY SPECIALISTS ☑️🔥

      •• Are you Seeking for the Top Notched Legit Hackers online?
      Congratulations Your search ends right here with us. •• ⚡️⚡️

      ☑️☑️For Years Now We have Been helping companies secure their Infrastructures against malicious Attacks, however private individuals have been making use of our services to provide Optimum solutions to their cyber and Hacking related Issues by providing them unlimited Access to their desired informations from their Target such as Phone Hack (Which enables them to monitor their kids/wife/husband/boyfriend/girlfriend, by gaining access to everything they are doing on their phone without their notice), Credit Card Mishaps, Website Hacking, Funds Recoveries And Every Other Cyber Related Issues That has to Do With HACKING.

      🔥☑️COMPOSITE CYBER SECURITY SPECIALISTS is a vibrant Team of dedicated online hackers maintaining the highest standards and unparalleled professionalism in every aspect.
      We Are One Of The Leading Hack Teams In The United States With So Much Accolades From The Deep Web And IT Companies. ••
      ••We Offer Varieties Of LEGIT Hacking Services With the Help Of Our Root HackTools, Special HackTools and Our Technical Hacking Strategies Which Surpasses All Other Hackers.

      🔥☑️ Below Is A Full List Of Our Services:
      ▪️ FUNDS RECOVERY ON BITCOIN SCAM, INVESTMENTS, BINARY OPTIONS TRADING, LOANS and ALL TYPES OF SCAMS.
      ▪️ WEBSITE AND DATABASE HACKING 💻
      ▪️ CREDIT REPAIR. 💳
      ▪️ PHONE HACKING & CLONING (giving you 📱 Unnoticeable access to everything Happening on the Target’s Phone)
      ▪️ CLEARING OF CRIMINAL RECORDS ❌
      ▪️ SOCIAL MEDIA ACCOUNTS HACKING 📱
      ▪️RECOVERY OF DELETED FILES 📤
      ▪️LOCATION TRACKING 📌
      ▪️BITCOIN MINING ⛏ And lot More.


      🔥☑️We have a team of seasoned PROFESSIONALS under various skillsets when it comes to online hacking services. Our company in fact houses a separate group of specialists who are productively focussed and established authorities in different platforms. They hail from a proven track record and have cracked even the toughest of barriers to intrude and capture all relevant data needed by our Clients. Some Of These Specialist Includes ⭐️ DAWID CZAGAN⭐️ JACK CABLE ⭐️ SEAN MELIA ⭐️ ARNE SWINNEN ⭐️And More. All you Need To do is To Write us a Mail Then We’ll Assign any of These Hackers To You Instantly. Trust Me You Don’t wanna miss this Great Experience.

      🔥☑️COMPOSITE CYBER SECURITY SPECIALISTS is available for customer care 24/7. Feel Free to Place your Requests.

      We’ll Be Glad to Have You Join Over 20,000 satisfied clients around the world that have used our services 🤗

      🔥☑️☑️CONTACT US TODAY:
      ••• Email:
      composite.cybersecurity@protonmail.com

      🔘2020 © composite cybersecurity specialists
      🔘Want faster service? Contact us!
      🔘All Rights Reserved ®️.

      Vymazat
  2. Dobré odpoledne, psala jsem už na FB, ještě jedna Alena Morštajnová Hotýlek a Šimon Wels U Bernátů (Kniha vzpomínek je cenným svědectvím ze života židovské pospolitosti české společnosti 2. poloviny 19. století.). Slyšela jsem to nedávno na Vltavě. Dobrý nový rok.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Marco (?)! Na Hotýlek se taky chystám, jen je na všechno od Mornštajnové hrozně dlouhá fronta. Ta druhá zní taky moc zajímavě, jen se obávám, že na moje útěky od dětí bude příliš náročná na pozornost. Urcite se po ni ale podivam. ATaky preju moc krasny rok! Radka

      Vymazat
  3. Ach ano, Šlehačková oblaka mě také nezaujala. Knihu jsem nedočetla ani do konce.
    Woodnote

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já knížku vůbec nechci hanit, protože podle čtenosti Terezina blogu je hodně lidí, kteří v jejích zápiscích nacházezejí inspiraci, ale jak jsem psala, já (už asi?) nejsem její cílová skupina.

      Vymazat
  4. Tento rok mě nejvíc zaujala zmíněná Hana, dále pak Houbařka od Viktorie Hanišové a Průvodce smrtelníka od Ondřeje Nezbedy.
    A díky za Váš seznam.
    Michaela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Michaelo, díky za tip na Houbařku! Přesně podle terorie z knížky The Answer na mě teď všude vyskakuje, tak si ji asi budu muset přečíst! A na Průvodce smrtelníka se taky podívám, to je pro mě novinka, která se ale přesně týká věcí, o kterých po smrti taťky často přemýšlím. Měj se hezky a budu ráda za další tipy, Radka

      Vymazat
  5. Gratulujem za 40 prečítaných kníh - ja som ich zvládla za rok len 6 ...a medzi nimi bola útla knižka od Yehudy Lahava (rodáka z Prešova )izraelského novinára s názvom Odvrátená tvár konfliktu.Veľmi ma zaujala a všeličo som sa dozvedela.Poznáte ju a jeho ?Pozdravujem a ďakujem za parádny blog.Marianna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Marianno! Knížku Odvrácená strana konfliktu jsem si chtěla přečíst, když vyšla a pak jsem na ní úplně zapomněla, takže moc děkuju za připomenutí. Hned si ji jdu do knihovny objednat! Přeju krásný rok a třeba i trochu víc času na čtení!

      Vymazat
  6. Za mě také Hana, Slepá mapa, pak Houbařka, Jedna želva za druhou, Raději zešílet v divočině, Kdo zabil snížka,Nejlepší pro všechny, Jak Hitler ukradl růžového králíčka, Ke dnu, Rybí krev a Deštová hůl.

    OdpovědětVymazat
  7. šlehačková oblaka čtou jen čtenářky jejího blogu, ale není to nijaký literární skvost, jsou to prostě utrzky ze zivota, blogy, které by se asi dali hezky zpracovat do knízky, ale musela by to dělat spisovatelka. pripomíná mi to knihy od Geislerové, nebo jiných celebrit.

    OdpovědětVymazat
  8. 17 - už česky vyšlo, https://www.ereading.cz/romany-povidky-novely/jeden-kluk-z-milionu-174024
    škoda, že jsem si článek nepřečetla včera (jsem trochu ve skluzu), na ereadingu byla do neděle v akci... :) ale i tak mám frontu knížek oooobří, takže odložím, až zase bude nějaká příležitost.

    OdpovědětVymazat
  9. Díky za tipy na čtení, snad už se k tomu letos víc dostanu!

    1) Medvědín + volné pokračování My proti vám.
    2) Zcela nečekaně mě zaujala Petra Stehlíková a její Naslouchač. Druhý díl Faja, byl snad ještě lepší. Kéž by napsala i další pokračování (až jí potomek dovolí).
    3) Ódinovo dítě (+ další 2 pokračování) od Siri Pettersen. Byla jsem překvapena, že i já téměř čtyřicátnice můžu být uchvácena stylem YA fantasy.
    4) Kvásek od Robin Sloan (Knihkupectví pana Penumbry sice bylo lepší, ale tohle taky stálo za přečtení.)
    5) Dobrá, tak akorát (Barbora Šťastná)

    Dál to bylo z beletrie:
    Ostrov s vůní čerstvého chleba
    Listopadoví motýli
    Malinka (Dita Táborská)
    Loutkář (Jostein Gaarder)
    Levandulová zahrada (Lucinda Riley)
    Poslední let malého prince

    Hodně slabé, škoda času:
    Knihkupkyně
    Spojka, dvojka, plyn

    Z těch rodičovských za přečtení stály:
    Hrajeme si s dětmi na rodičovské dovolené
    Aha rodičovství
    Něžná náruč rodičů
    Hrajeme si s dětmi: hry pro děti od 2 let
    Hrajeme si na pohádky : stolní hry, pohybové aktivity a komiksy na motivy 15 nejznámějších pohádek

    Zbytek mého knihovního konta hlásí dětskou literaturu a té je teda nejvíc :D

    Martina

    OdpovědětVymazat
  10. COLLINS GUZMAN FUNDINGS

    We offer a variety of Financial packages at a very low interest rate, We stand apart from other lenders because we believe in customer service, We offer the right solution to your financial needs.In general we are FINANCE COMPANY, We offer loan at 3% interest rate, Commercial loans, business loans, home loans, car loans and debt consolidation loan are available for you. Contact us for more information via E-MAIL: collinsguzmanfundings@gmail.com

    Names:
    Occupation:
    Loan Amount Needed:
    Loan Duration:
    Your Country:
    Mobile NO:
    Purpose Of Loan:
    Email Address:
    monthly income:
    Sex:
    Age:

    Thanks and best regards
    Mr Collins Guzman
    WhatsApp: +1 (786) 598-8751

    OdpovědětVymazat
  11. Paráda, něco takového jsem už dlouho hledala! :-) Jsem ráda, že jsem konečně našla, protože příští týden vyrážíme na letní dovolenou, tak budu mít alespoň co číst. Plán na zítra je tedy jasný - zajistit cestovní pojištění od https://www.top-pojisteni.cz/cestovni-pojisteni a naběhnout do nejbližšího knihkupectví!

    OdpovědětVymazat