středa 17. ledna 2018

Čtenářský deník / Seznam přečtených knih za rok 2017

Protože tehle blog je tak trochu i můj deník, kde zpětně vyhledávám informace o různých aspektech svého života, sepsala jsem si sem přečtené knížky za uplynulý rok. Dříve jsem tyhle seznamy měla zaznamenané po různých blocích a sešitech a některé roky už ani nejde dohledat. Třeba vás můj seznam k četbě nějaké knihy inspiruje.

TOP 13 knížek za 2017 (chronologicky, v názvu najdete prolink, kde si u většiny můžete dohledat podrobnější popis nebo si ji koupit.)

1. Etgar Keret, Sedm dobrých let 
Dárek od Typošky díky němuž jsem objevila tohohle skvělého izraelského autora. (A zjistila, že jedna moje kamarádka ze školky je překladatelka.) Knížka je souborem autobiografických povídek ze současného Izraele. Název odkazuje na „sedm dobrých let“, kdy byl autor současně otcem i synem.

2. Etgar Keret, Létající Santini
Po Sedmi dobrých letech jsem si musela od Etgara Kereta přečíst víc! Knížka Létající Santini je plná vtipných a často bizarních povídek z dnešního Izraele. Myslím, že dobře ilustruje ducha části dnešní izraelské společnosti.

3. Emil Hakl, O rodičích a dětech
Když už se vzdělávám v současné izraelské literatuře, chtělo by to prozkoumat i ty české. Třetí próza Emila Hakla líčí jedno odpolední setkání dvaačtyřicetiletého Jana Beneše se svým otcem a je vlastně záznamem jejich rozhovoru. Kniha obdržela cenu Magnesia Litera v kategorii próza a je dost vtipná. Pro rodiče navíc trochu děsivá. Nevyhnutelně si totiž začnete představovat, kam se za pár let posune vztah s vašimi dětmi.

4. Chaim Potok, Vyvolení
Kniha Vyvolení od Chaima Potoka patří k těm, které nejvíce ovlivnily můj život. Jednou za pár let se ráda vracím k příběhu neobvyklého přátelství  syna profesora Reuvena  Maltera s pokračovatelem chasidské dynastie Danny Saundersem, který se ale snaží svému osudu uniknout. Knížka mi dala vhled do života židovské rodiny a teď mi navíc připomíná New York.

5. Sohere Roked, Jak zatočit s únavou: Zbavte se únavy a budete se cítit skvěle jednou provždy!
Knížka od holistické lékařky Sohere Roked, která se snaží přijít na to, proč jsme pořád tak unavení. Její rady jsem měsíc testovala a článek z téhle cesty najdete tady.

6. Barbora Bečvářová, Copatá máma
Částečně biografická knížka autorky blogu Nevyléčitelná optimistka o její první lásce, tak trochu nechtěném otěhotnění pár měsíců před maturitou a komplikovaném vztahu s tatínkem. Tahle knížka se čte sama a vrátila jsem se s ní doby těhotenství a časů, kdy jsem končila gympl a měla ten slastný pocit, že svět je můj!

7. Laura Markham, AHA! Rodičovství: Jak přestat křičet a začít žít s dětmi v harmonii
Knížka u rodičovství, jejíž hlavní myšlenkou je, že musíme ažít u sebe. Podrobněji jsem o knížce psala tady.

8. Patricia Highsmith, Carol
Psychologické drama Carol je o vztahu dvou žen v době, kdy se na takové vztahy společnost nedívala zrovna vlídně. Kritikové řadí tenhle mistrovský milostný román k vrcholům americké i světové literatury, byl dokonce jmenován mezi nejvlivnějšími knihami 20. století. Kniha byla i zfilmována.

9. Michael Cunningham, Za soumraku
Z téhle knížky s trochu překvapivým koncem jsem měla maličko depku. Tak jako u Haklovy prózy O rodičích a dětech začnete přemítat o vašem budoucím vztahu k dětem, u téhle se zase začnete obávat o vaše manželství. Knížka dává nakouknout do vztahu editorky „prestižního“ časopisu (který nikdo nečte) Rebeky a jejího manžela, galeristy Petera. Jejich manželství klape do chvíle, než se Peter znenadání zamiluje do manželčina bratra Ethana.

10. Radka Třeštíková, Osm
Kdo loni nečetl něco od Třeštíkové, jako by nebyl. Já na cestu vlakem do Brna sáhla po spletitém milostném příběhu s detektivní zápletkou Osm. Do poslední chvíle netušíte, kdo chtěl mladou Míšu zabít. Ideální čtení na léto.

11. Martina Špinková, Malé dobré zprávy
Útlá sbírka optimistických příběhů o umírání z prostředí hospice. Knížku vydala Cesta domů a po smrti tatínka mi byla útěchou.

12. Anna Bolavá, Do tmy
Jedna z nejzvláštnějších knížek, co jsem kdy četla. Člověk si musí dát trochu práci se začíst do popisu života trochu bláznivé ženské, která je posedlá sbíráním léčivých bylin, ale stojí to za to. Knížka mi nastavila zrcadlo a donutila mě přemýšlet o mých posedlostech. Knížka získala v roce 2016 ocenění Magnesia Litera za nejlepší prózu.

13. Deborah Feldman, Unorthodox: The Scandalous Rejection of My Hasidic Roots
Dramatický autobiografický příběh o útěku ze satmarské komunity, jedné z nejortodoxnějších židovských odnoží. Zajímavý vhled do života satmarských židů, který vzbudil velkou pozornost.

Další přečtené knihy (až na pár výjimek je mohu doporučit, knížky, které mě nezaujaly, jsem nekompromisně nedočetla.)

14. Amir Gutfreund, Jídlo se nevyhazuje
Začátek roku jsem si evidentně ujela na izraelských autorech. Po Etgaru Keretovi jsem sáhla po dalším oceňovaném spisovateli Amiru Gutfreundovi a knize která mi svým názvem připomněla dětství. Poměrně rozsáhlá knížka je příběhem Amira a Efi, kteří vyrostli v rodinách poznamenaných holocaustem. Jejich dětství ovlivnily postavy „válečného hrdiny a výstředního skrblíka“ dědy Lolka a „učeného a svatého muže“ dědy Josefa, který odmítá mluvit o minulosti. Knížka je poměrně dlouhá a vzhledem nedostatku času na mateřské „dovolené“ jsem ji dočítala už trochu se sebezapřením.

15. Chaim Potok, Slib
Taky máte pocit, že se po přečtení knížky tak trochu loučíte s dobrými kamarády? Po Vyvolených jsem v tomhle volném pokračování ráda početla, jak to bylo s Reuvenem a Dannym dál.

16. Jaromír 99, Jan Novák, Zátopek: ...když nemůžeš, tak přidej!
Komiks o Zátopkovi, který provází Zátopka zásadními běžeckými úspěchy, včetně epizody s kolegou Stanislavem Jungwirthem, který se díky němu mohl Olympiády v Helsinkách účastnit. Popisuje i začínající vztah s budoucí manželkou Danou.

17. Ines de la Fressange, Sophie Gachet,  Se šarmem Pařížanky
Taková francouzská oddechovka od bývalé supermodelky Ines de la Fressange, která je tak trochu i průvodcem po její Pařízi.

18. Raye Morganová, V princově péči
Harlekýn, kterého našel Erwín v tramvaji a já to brala jako znamení, že si ho mám přečíst. :)

19. Marlene Schiappa, Nanejvýš čtyři hodiny spánku
Knížka o dvou kamarádkách - jedna je matka z předměstí, druhá má úspěšnou kariéru v reklamní agentuře. Obě si k sobě najdou cestu, když se octnou "na druhé straně bariéry" a navzájem se snaží si v nové roli pomoct.

20. Kyril Bonfiglioli, Mortdecaiův záhadný případ s knírem
Tuhle knížku jsem půjčila Typoškovi v knihovně na naši cestu do Svaté Kateřiny. Knížka má neuvěřitelně vtipný nástup, ke konci už se mi ale zdála trochu dlouhá. Na léto je to ale super čtení.

21. Mireille Guiliano, Francouzky zrají jako víno
Další francouzská oddechovka, na kterých si na rodičovské „dovolené“ trochu ujíždím. Krásně se u nich totiž relaxuje a sní.

22. Ransom Riggs, Sirotčinek slečny Peregrinové pro podivné děti
Čtivá fantasy knížka, kterou jsem si půjčila od Typoškovi neteře. Příběh začíná strašnou rodinnou tragédií, která přivede šestnáctiletého Jacoba k cestě na vzdálený ostrov u břehů Walesu, kde objevuje rozpadající se trosky sirotčince slečny Peregrinové pro podivné děti. Když Jacob bloumá jeho opuštěnými ložnicemi a chodbami, ukazuje se postupně, že děti slečny Peregrinové byly víc než podivné. Podle knížky natočil Tim Burton film, na který bych se ještě ráda podívala.

23. Deborah Feldman, Exodus: A Memoir
Pokračování románu Unorthodox a memoár o životě daleko od komunity, ve které autorka vyrostla.

24. Arkadij Gajdar, Čuk a Gek
Čuka a Geka jsem našla v knihovně u rodičů a musela si ji z nostalgie přečíst. V mém dětství notoricky známý příběh už z roku 1939 o dvou malých lumpech, kteří při bitce ztratí telegram od tatínka a nedozví se, že za ním nemusí s maminkou podniknout dlouhou cestu do sibiřské tajgy. Až na poslední větu o krásách SSSR, je ta knížka vlastně dost vtipná a čtivá.

25. Pavel Říčan, Spirituální výchova v rodině
Jak název knížky napovídá, najdete v ní rady od předního českého psychologa, jak začlenit do výchovy spirituální aspekt. Knížka je rozhodně podnětná, jen mi přišla v porovnání se zahraničními tituly o výchově trochu strohá.

26. Ján Praško, Deprese a jak ji zvládat
Jedna z těch knížek, které na mě vyskočily v knihovně. Sama mám podezření, že některé momenty, které během svého rodičovství prožívám, už trochu na hraně deprese jsou, a tak to byl zajímavý vhled do diagnostiky a léčby téhle nemoci.

UPDATE:
Na záchodě jsem dodatečně našla ještě dvě přečtené knížky. :)

27. Kamila Boudová: Falešná Pařížanka
Vzpomínková knížky Kamily Boudové, guru místní scény udržitelné módy, ve které se vrací ke svým studiím a pracovním začátkům a vysvětluje svou cestu k udržitelné módě. Jen bacha, svou snahou o lepší svět vás může pěkně nakazit!

28. Whitney Holcombe: Jak jsem zhubla 45 kg za 1 rok
OK, tuhle přiznávám nerada, ale na mou obranu jsem ji našla v Levných knihách za 9 korun. Whitney se pro radikální změnu váhy rozhodla ve 14 letech a knížku napsala jen o několik let později, takže jsem si při četbě trochu vrátila do doby, kdy jsem četla časopis Dívka...

Jak je zřejmé, knížky miluje a jsem ráda, že jsem jich letos zládla přečíst docela dost. Co vy? Dostanete se ke čtení? A jaké knížky vás v poslední době zaujaly? 

31 komentářů:

  1. Přiznám se dobrovolně, že na mateřské/rodičovské chuť a elán číst hodně polevila. Až jsem měla pocit, že mi z toho gumovatí mozek... Z dětí, ne z knih :-D No a před víc než rokem se to zlomilo, dala jsem si cíl jednu knihu za měsíc a nakonec to mnohonásobně překročím :-) Takže teď si vedu na blogu každoměsíční čtenářský souhrn a na goodreads seznamy. Je moc fajn vidět, že to funguje.
    Takže knihám a mozkům hurá :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám to úplně stejně. Pár měsíců jsem nebyla čtení schopná, teď už si zasebez knížek neumím život představit. Když se do nějaké "zakousnu", trávím s ní každou volnou chvilku - i když je to většinou jen v tramvaji a na záchodě. :) Mrknu k tobě na blog, co zrovna čteš. Nebo máš nějaké doporučení?

      Vymazat
    2. Loni mě teda nejvíc dostal Malý život (H. Yanagihara), moc silná a srdcervoucí kniha. Vzpomenu si na ní i teď, pár měsíců po přečtení. Pak neapolská tetralogie Geniální přítelkyně, to je srdcovka, Čekání na Bojanglese, Rok zázraků, Vegetariánka (úplně zvláštní a divná, ale moc zajímavá). No a teď se chystám na Ohníčky všude kolem, na ty slyším samou chválu. Z českých autorů jsem si oblíbila J. Hájíčka, A. Mornštajnovou a J. Katalpu. Ono by toho bylo víc, odkaz je tu
      https://maleeradosti.blogspot.cz/search/label/kni%C5%BEn%C3%AD%20tipy

      Vymazat
    3. Díky za takovou spoustu tipů! Něco už jsem si v knihovně rezervovala, další přidala do tipů na příští četbu. A tvoje recenze jsou super! Těším se na další... Měj se hezky, Radka

      Vymazat
    4. LIBERATED FROM DEBT, NOW PROPERTIES OWNER BECAUSE OF THE FINANCIAL ASSISTANCE GOTTEN FROM PROSPER LOAN: prosperloanfirm@yahoo.com

      Share this to help a soul right now, Ya'll will agree with me that the rate of online scamming is increasing by the day. I'm also a victim of it as i was scammed about 25,000usd all in the quest of seeking for an home loan. I actually gave up until a government official directed me to PROSPER LOAN FIRM, Despite the fact of my plight i had to give it a try since it was coming from a top government official. All comment ya'all see online are crap, I know the pains i went through just because i was looking for a loan i had to keep on selling valuables to keep paying unforeseen fees. I and some great personality have started a movement to end online scam because people are dying everyday, losing their homes, selling their property just because they need a loan. Apart from been a beneficiary of about 295,000usd in PROSPER LOAN FIRM lending scheme , We have also made a research to see that they are the best around the globe as far as online lending is concern, They have proven their self trustworthy and reliable back to back without failing. To end people debt, financial burden and been victimized here is the details of prosper loan firm. Email: prosperloanfirm@yahoo.com OR call +1(816) 366-8769 to put an end to your financial needs now. I'm Heather Patrick from Georgia, United States. It doesn't take you anything to share this great information and good news. Email: prosperloanfirm@yahoo.com OR call +1(816) 366-8769 and celebrate financial outbreak for the rest of your life.

      Vymazat
    5. Good day, I'am Josef Lewis, A private loan lender who gives out loan to individuals, companies, and government establishments at a low interest rate of 2%. We know that there are lots of families out there who live on pay to pay check and others that cannot take care of their financial obligations and for this reason we are here for financial restoration. Are you looking for a loan to pay your school fees, car loan, business loan, project financing, home bill loan ETC. Kindly respond immediately via Email: progresiveloan@yahoo.com OR Call/Text +1(603) 786-7565

      We offer loans up to $700,000,000.00, if you are looking for a business loan and have been denied by a bank, we can help with loans of $ 10,000 to a maximum of $ 700,000 ,000.00 that can help you get your business Rebuild and bring you on a path to a better financial future.

      Vymazat
    6. I'M NOW FULFILL FINANCIALLY BECAUSE OF THE LOAN I GOT FROM UPSTOXFUNDING INC.{ upstoxfunding@yahoo.com }

      I would like to bring this to the notice of the public about how i came in contact with Upstoxfunding INC after i lost my job and being denied loan by my bank and other financial institution due to my credit score. I could not pay my children's fees. I was behind on bills, about to be thrown out of the house due to my inability to pay my rent, It was during this period my kids were taken from me by foster care. Then i set out to seek for funds online where i lost $3,670 that i borrowed from friends which i was rip off by two online loan companies. Until i read about: ( upstoxfunding@yahoo.com ) somewhere on the internet, Still wasn't convince because of what i have been through until a relative of mine who is a clergy also told me about the ongoing loan scheme of Upstox funding at a very low interest rate of 2% and lovely repayment terms without penalty for default of payment. I have no choice than to also contact them which i did through text (302) 273-5794. That day was the best and greatest day of my life which can never be forgotten when i receive a credit alert of $124,000Usd loan amount i applied for. I utilized the loan effectively to pay up my debts and to start up a business and today i and my kids are so happy and fulfill. You can as well contact them through email: upstoxfunding@yahoo.com OR call or text their helpline: (302) 273-5794. Why am i doing this? I am doing this to save as many that are in need of a loan not to be victim of scams on the internet. Thanks and God bless you all, I'm Wendy Ryan from Arizona, United States.

      Vymazat
    7. Dobrý den, já jsem Josef Lewis. Dobrý, legitimní a akreditovaný věřitel. Vyplácíme půjčku všeho druhu velmi rychlým a snadným způsobem, Osobní půjčka, Autopůjčovna, Domácí půjčka, Studentský úvěr, Podnikatelský úvěr, Inventor úvěr, Konsolidace dluhu. atd

      Získejte schválení pro podnikání nebo osobní půjčky dnes a získejte prostředky v rámci stejného týdne žádosti. Tyto osobní půjčky mohou být schváleny bez ohledu na váš kredit a existuje mnoho spokojených zákazníků, kteří tuto zálohu podpoří. Ale získáte nejen osobní půjčku, kterou potřebujete; dostanete nejlevnější. To je náš slib: Garantujeme nejnižší sazbu pro všechny úvěry s volnými kolaterálními výhodami.

      Usilujeme o to, abychom zanechali pozitivní a trvalý dojem tím, že překročíme očekávání svých zákazníků ve všem, co dělám. Naším cílem je zacházet s důstojností a respektem při poskytování nejvyšší kvality služeb včas. Žádné povinné sociální zabezpečení a požadovaná kontrola kreditu, 100% zaručeno. Likvidujte okamžitě pomocí níže uvedených podrobností, pokud máte zájem o půjčku a máte podvody.

      E-mail: progresiveloan@yahoo.com
      Call / Text +1 (603) 786-7565 díky



      Vymazat
  2. Jako na zavolání! Před chvílí jsem dala na FB call o tipy na nejlepší knihy loňského roku :-) Čtu ráda a hodně ale ke knihám z Čech a v češtině mám daleko... To chci letos změnit! A nápad s finálním wrap up 2017 na blogu je super! Ten si půjčím ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tesim se na tvuj prehled prectenych knih! Chapu, ze se k ceskym knizkam ted tezko dostanes. Zkousela jsi knihovnu? I kdyz tam asi bude dost omezeny vyber. Pamatuju si, jak jsem v Jeruzaleme nasla prevazne jen prirucky k opravam traktoru a Viewegha. :)

      Vymazat
  3. Takže Copatou mámu jsem dočetla ale byla zklamáním, jelikož čtu blog měla jsem vyšší očekávání alternativní matky. Anna Bolavá se mi víc líbila ta druhý, Do dna. Ale není to moc optimistické. Od Třeštíkové se mi více líbily ty její předchozí díla. Já loni četla vše od Hájíčka, kombinace - něco se dozvím a je to i zajímavé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se Copatá máma četla dobře, ale je pravda, že jsem od ní neměla žádná očekávání. Na tu druhou knížku od Anny Bolavé jsem taky zvědavá.

      Vymazat
  4. Asi bude něco ve vzduchu. Já jsem se na čtení vrhla znovu před měsícem, už mi to mateřství lezlo na mozek a ten chtěl nějakou jinou potravu :). Začala jsem Sirotčincem Slečny Peregrinové a teď čtu krásnou prvotinu od Markéty Lukáškové - LOSOS V KALUŽI. Je to taková příjemná oddechovka a člověk se i zasměje :). Jinak mám moc ráda třeba knížky od Jana Balabána. Ze zahraničních třeba Mistr a Markétka od Bulgakova, to je taková klasika.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aneto, díky za tipy. Na Lososa v kaluži už jsem taky někde narazila. Líbí se mi vizuálně, ale z nějakého důvodu ho nemají v knihovně. Budu po něm koukat a až jim tam přistane, půjčím si ho. Na kupování knížek jsem si totiž dala embargo. Už se mi nikam nevejdou... Balabána mám taky ráda a Mistra a Markétku jsem kdysi nedočetla. Časem se k němu ještě určitě vrátím. Měj se hezky!

      Vymazat
  5. Mno tak ted se vubec necitim dobře, protože s ani jednou knihou nemám zkušenost :-O Takže mám co dělat a dohánět jak tak koukám :-/ Kdyby ses chtěla kouknout na něco málo tvoření, nebo dění kolem mě, můžeš kouknout ke mě popřípadě třeba vzít i odběr :-) Děkuju a přeju mnoho pohodových sledujícíh :-)
    https://janinatvoriskvosty.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Špatně se cítit vůbec nemusíš. Já jsem zase levá jak šavle a skoro nic netvořím, přestože bych moc chtěla... :)

      Vymazat
  6. MOORE LOANS SAVE ME WHEN THERE WAS NO HOPE {mooreloancompany@yahoo.com}

    Hello everyone in this forum, I am Luis Root from USA, I cannot believe that God really exist not until i was Redeemed and saved from Financial bondage.. l was into financial crisis and needed to pay some bills. l tried seeking help from banks but all to no avail,l also tried seeking help from the internet only to meet scammers who pretended to be private lender and made away with my $15000 and did not get my loan, not until GOD introduce me to Moore Robbinson through a friend who was rescued from financial problem and a loan of $100,000.00 was granted to him by Moore Robbinson, so l took his advise and contacted Moore Loan Company and in the space of one week my loan of $200000 was granted to me.so my advise to everyone seeking for loan at low interest rate of 2% .l am doing this because l am so happy am out of financial bondage and am once again full of joy and life is easy all thanks to GOD and Moore Robbinson. You can contact Moore Loan Company via {mooreloancompany@yahoo.com} OR Text (414) 454-9493

    OdpovědětVymazat
  7. God Bless Edward Jones Loans for Helping Me In Time Of Need {Jonesloanfinance@yahoo.com}

    Good Day I am Vanessa Cowen from California and i have a broken up business, until i found this company who help me to gain a loan for business, and now i want to used this short medium to congratulate the company for the fast and safe funds they loan to me without any form of delay, i loan 180,000.00USD from the company at a very low interest rate of 2% to save my business and lots more. i first saw their mail on the internet, everyone always give testimony for what they did, so i quickly contacted them and they all did everything for me without stress and my funds was sent to my account within 24hrs, i was surprise and feel glad, now i now have a standard business control agent who help me, now i will advice those who need urgent loan to contact them now via email : {jonesloanfinance@yahoo.com} OR Text him +1(307) 217-5388..

    OdpovědětVymazat
  8. DO NOT KEEP YOUR FINANCIAL BURDEN TO YOURSELF CONTACT US NOW FOR ANY KIND OF LOAN AT A LOW INTEREST OF 2%.( prosperloanfirm@yahoo.com )

    Our loans are well insured for maximum security is our priority, Our leading goal is to help you get the service you deserve, Our Loan program is the quickest. We give out loan in any currency of your choice {Us Dollar, pounds, Euro, Dinar, etc} and duration of 1 to 60 years to pay back the loan (secure and unsecured).

    Do you need any kind of loan and have low credit score, Have you find it difficult to get loans
    from local banks and other financial institutions? solution to your financial problem is PROSPER LOAN FIRM. The terms and conditions are very reasonable and considerate.

    We offer a wide range of financial services which includes: Xmas Loans, Business Loans, Debt Consolidation Loans, Personal Loans, Car loans, Hotel loans, Student loans, Home Refinancing Loans with low interest rate @2% per annul for individuals, companies and corporate bodies.

    Interested applicants should Contact us via email: prosperloanfirm@yahoo.com, OR call/text +1(816) 366-8769 . Apply and be free from financial bondage.

    OdpovědětVymazat

  9. NOW A PROPERTY OWNER WITH THE HELP OF PROSPER LOAN: prosperloanfirm@yahoo.com
    Share this to help a soul right now, Ya'll will agree with me that the rate of online scamming is increasing by the day. I'm also a victim of it as i was scammed about 25,000usd all in the quest of seeking for an home loan. I actually gave up until a government official directed me to PROSPER LOAN FIRM, Despite the fact of my plight i had to give it a try since it was coming from a top government official. All comment ya'all see online are bullshit and crap, I know the pains i went through just because i was looking for a loan i had to keep on selling valuables to keep paying unforeseen fees. I and some great personality have started a movement to end online scam because people are dying everyday, losing their homes, selling their property just because they need a loan. Apart from been a beneficiary of about 295,000usd in PROSPER LOAN FIRM lending scheme , We have also made a research to see that they are the best around the globe as far as online lending is concern, They have proven their self trustworthy and reliable back to back without failing. To end people debt, financial burden and been victimized here is the details of prosper loan firm. Email: prosperloanfirm@yahoo.com OR call +1(816) 366-8769 to put an end to your financial needs now. I'm Heather Patrick from Georgia, United States. It doesn't take you anything to share this great information and good news. Email: prosperloanfirm@yahoo.com OR call +1(816) 366-8769 and celebrate financial outbreak for the rest of your life.

    OdpovědětVymazat
  10. LIBERATED FROM DEBT, NOW PROPERTIES OWNER BECAUSE OF THE FINANCIAL ASSISTANCE GOTTEN FROM PROSPER LOAN: prosperloanfirm@yahoo.com

    Share this to help a soul right now, Ya'll will agree with me that the rate of online scamming is increasing by the day. I'm also a victim of it as i was scammed about 25,000usd all in the quest of seeking for an home loan. I actually gave up until a government official directed me to PROSPER LOAN FIRM, Despite the fact of my plight i had to give it a try since it was coming from a top government official. All comment ya'all see online are crap, I know the pains i went through just because i was looking for a loan i had to keep on selling valuables to keep paying unforeseen fees. I and some great personality have started a movement to end online scam because people are dying everyday, losing their homes, selling their property just because they need a loan. Apart from been a beneficiary of about 295,000usd in PROSPER LOAN FIRM lending scheme , We have also made a research to see that they are the best around the globe as far as online lending is concern, They have proven their self trustworthy and reliable back to back without failing. To end people debt, financial burden and been victimized here is the details of prosper loan firm. Email: prosperloanfirm@yahoo.com OR call +1(816) 366-8769 to put an end to your financial needs now. I'm Heather Patrick from Georgia, United States. It doesn't take you anything to share this great information and good news. Email: prosperloanfirm@yahoo.com OR call +1(816) 366-8769 and celebrate financial outbreak for the rest of your life.[][]

    OdpovědětVymazat
  11. VICTIM OF SCAMS BUT NOW A VICTOR THROUGH JOSH LOANS FINANCIAL SERVICE joshloancompany@gmail.com OR +1(215)-874-8060

    Helen Truong is my name from 1731 Hilltop Haven Drive, Red Bank, NJ 07701 USA. It lifts my heart to actually use this medium to save innocent people who would have fallen into the wrong hands in quest to obtain an online loan. With all humility I want to personally warn all online loan seekers to be very careful while trying to get a loan, because it is no news that scammers are rampant everywhere all over the internet claiming to offer loan. I was a victim before now and I solemnly hope that you are a victor if you care to take my word of advise. Few months ago I was financially strained, and due to my desperation I was scammed by several online lenders. All hope was nearly lost until a co-employee suggested 'JOSH LOANS FINANCIAL SERVICE' an online reliable and trustworthy lender for me, as I was almost at the edge of taking my life considering a loss of about $83,000; As God would have it, I applied for a loan from 'Josh Loans Financial Service' under Cynthia's (co-employee) recommendation and WOW in less than 72 working hours I got a credit alert confirming that my account has been credited with the loan fund of $220,000.00 which i originally requested. If after loosing much God has shown me light with the help of 'JOSH LOANS FINANCIAL SERVICE', you too without doubt can as well obtain a loan from this reputable lending institution. IN ALL, if you, your relation or any closed person desperately need a loan, DO CONTACT or help that soul to communicate with JOSH LOANS FINANCIAL SERVICE via email on joshloancompany@gmail.com OR text/call them on +1(215)-874-8060

    OdpovědětVymazat
  12. DO NOT KEEP YOUR FINANCIAL BURDEN TO YOURSELF CONTACT US NOW FOR ANY KIND OF LOAN AT A LOW INTEREST OF 2%.( prosperloanfirm@yahoo.com )

    Our loans are well insured for maximum security is our priority, Our leading goal is to help you get the service you deserve, Our Loan program is the quickest. We give out loan in any currency of your choice {Us Dollar, pounds, Euro, Dinar, etc} and duration of 1 to 60 years to pay back the loan (secure and unsecured).

    Do you need any kind of loan and have low credit score, Have you find it difficult to get loans
    from local banks and other financial institutions? solution to your financial problem is PROSPER LOAN FIRM. The terms and conditions are very reasonable and considerate.-=-=-

    We offer a wide range of financial services which includes: Xmas Loans, Business Loans, Debt Consolidation Loans, Personal Loans, Car loans, Hotel loans, Student loans, Home Refinancing Loans with low interest rate @2% per annul for individuals, companies and corporate bodies.

    Interested applicants should Contact us via email: prosperloanfirm@yahoo.com
    OR call/text +1(816) 366-8769 . Apply and be free from financial bondage.

    OdpovědětVymazat
  13. NOW LIFE IS WORTH LIVING WITH THE HELP OF EDWARD JONES FINANCE

    Hello Every One, My Name is Trevor Cohen live in Texas and life is worth living comfortably for me and my family now. I really have never seen goodness shown to me this much in my life as i am a struggling Dad with three kids and i have been going through a serious problem as my son encountered a terrible accident last week, and the doctors states that he needs to undergo a delicate surgery for him to be able to walk again, and i could not afford the bill for his surgery then i went to the bank for a loan and they turn me down stating that credit score was bad, from there i run to my father and some of my friends but they could not help, then when i was surfing through the net i came across a loan lender EDWARD JONES who provides loans at an affordable interest rate of 2% and i have been hearing about so many scams on the internet but at this time, in my desperate situation i had no choice than to give it a try and surprisingly it was all like a dream, i received a loan of $85,000.00 and i payed for my son surgery and thank GOD today he is okay and can walk. I could in turn start something profitable with the remaining amount and i said to my self that i will shout loud to the world of the wonders of GOD to me through this GOD fearing lender EDWARD JONES and i will advise anyone in genuine and serious need of loan to contact this GOD fearing Company via: Jonesloanfinance@yahoo.com

    OdpovědětVymazat

  14. Welcome to AVANT LOANS, Do you need a genuine loan Online to secure your Bills? Starts a new business? Do you need a personal loan? or Business loan, Apply for a quick and convenient loan to start a new financing of your projects at a cheapest interest rate of 2%. Are you in need of a Loan of any amount? Has the bank or Payday Loan Company refused your Loan Application because of your Low Credit Scores or Lack of Collateral Security? and you are in an urgent need of this Personal Or Business Loan to re-finance your business, pay your bills, settle your bad credit problems, buy and own a house of your own? etc. CONTACT US NOW VIA EMAIL:{ avantloan@yahoo.com }

    Avant Loans is the first lending platform to leverage artificial intelligence and machine learning to price credit and automate the borrowing process. Avant has demonstrated strong credit performance and maintains one of the industry’s highest consumer ratings according to leading consumer review sites. Apply for any kind of loan and any amount of your choice today by reaching us through email: { avantloan@yahoo.com }

    Avant Loans believe Everyone deserves a better financial future if they strive for it. We’ve built a marketplace that keeps costs low and opportunity high.

    You can also reach us via our website but for instant reply fill in the application form below and forward to our email address { avantloan@yahoo.com }

    * Full Name:
    * Loan amount needed:
    * Loan Duration:
    * Purpose of loan:
    * City / Country:
    * Telephone no:
    * How Did You Hear About Us:

    Genuinely Interested to get a loan then kindly email AVANT LOAN { avantloan@yahoo.com } with the loan requirement above.

    Sincerely yours,
    Etienne L. Audrey
    Company: Avant Loans
    Contact: avantloan@yahoo.com

    OdpovědětVymazat

  15. I AM FINIALLY OUT FINANCIAL BONDAGE THANKS TO MOORE LOAN COMPANY (mooreloancompany@yahoo.com) Or text +1(414) 454-9493..


    Good day everyone,I can’t hide this great testimony that took place in my life I will love everyone to know it and be a partaker of this, that is why I want to share it to the whole world by placing this advert on classifieds, I am Mr Morgan Smith by name, I live in Chicago, United State, I want to thank ROBBINSON MOORE for his kindness upon my family life, I never knew that there is still a sincere and trustworthy lender like this on the internet and on earth. Just some days I was in search for a loan of $ 150,000.00, As I was in search of funds to start up a business. I was scammed about $15,000.00 dollars and I decided not to involve my self in such business again. But a Friend of mine introduced me to a loan firm due to my appearance and doings and also my complains to her. And I told her that I am not interested in any loan deal anymore but she told me that there is still a sincere lender who she will recommend me to, And she gave me the details of this man who is called MOORE ROBBINSON. And I really put a trial and I am most greatful and lucky today, I was given a loan amount of $95,000,00 Dollars by this great firm MOORE LOAN COMPANY. If you are in need of a genuine, Sincere, durable and a truth worthy loan lender or financial assistance and also you know you can be reliable and trusted, capable of paying back at the due / duration time of the funds I will advice you to send your contact to them via email @[ mooreloancompany@yahoo.com] OR Text +1(414) 454-9493 .

    OdpovědětVymazat

  16. I AM FINIALLY OUT FINANCIAL BONDAGE THANKS TO MOORE LOAN COMPANY (mooreloancompany@yahoo.com) Or text +1(414) 454-9493..


    Good day everyone,I can’t hide this great testimony that took place in my life I will love everyone to know it and be a partaker of this, that is why I want to share it to the whole world by placing this advert on classifieds, I am Mr Morgan Smith by name, I live in Chicago, United State, I want to thank ROBBINSON MOORE for his kindness upon my family life, I never knew that there is still a sincere and trustworthy lender like this on the internet and on earth. Just some days I was in search for a loan of $ 150,000.00, As I was in search of funds to start up a business. I was scammed about $15,000.00 dollars and I decided not to involve my self in such business again. But a Friend of mine introduced me to a loan firm due to my appearance and doings and also my complains to her. And I told her that I am not interested in any loan deal anymore but she told me that there is still a sincere lender who she will recommend me to, And she gave me the details of this man who is called MOORE ROBBINSON. And I really put a trial and I am most greatful and lucky today, I was given a loan amount of $95,000,00 Dollars by this great firm MOORE LOAN COMPANY. If you are in need of a genuine, Sincere, durable and a truth worthy loan lender or financial assistance and also you know you can be reliable and trusted, capable of paying back at the due / duration time of the funds I will advice you to send your contact to them via email @[ mooreloancompany@yahoo.com] OR Text +1(414) 454-9493 .

    OdpovědětVymazat
  17. Do You Need A Loan To Consolidate Your Debt At 1.0%? RMPCapitals@gmail.com ( RMPCapitals@usa.com ) Or A Personal Loans * Business Loans etc. Interested Parties Should Contact Us For More Information Through Via E-mail: RMPCapitals@gmail.com ( RMPCapitals@usa.com )

    Please Fill the Application Form Below: -
    Complete Name: -
    Loan amount needed: -
    Loan Duration: -
    Purpose of loan: -
    City / Country: -
    Telephone: -
    How Did You Hear About Us:

    Do You Need A Loan To Consolidate Your Debt At 1.0%? RMPCapitals@gmail.com ( RMPCapitals@usa.com ) Or A Personal Loans * Business Loans etc. Interested Parties Should Contact Us For More Information Through Via E-mail: RMPCapitals@gmail.com ( RMPCapitals@usa.com )

    OdpovědětVymazat
  18. Hai semuanya, Nama saya Angga Annisa dan saya berbicara sebagai orang yang paling bahagia di seluruh dunia hari ini sebelum sekarang saya secara finansial dipukul tanpa harapan akan bantuan apa pun, tetapi ceritanya akan segera berubah ketika saya bertemu dengan Ibu. Saya sangat senang untuk mengatakan keluarga saya kembali untuk selamanya karena saya membutuhkan pinjaman sebesar Rp.700juta untuk memulai hidup saya di sekitar karena profesi saya karena saya seorang ibu tunggal dengan 3 anak dan seluruh dunia tampak seperti itu tergantung pada saya sampai Tuhan mengirim saya kepada sebuah perusahaan yang mengubah hidup saya dan keluarga saya, perusahaan yang takut akan Tuhan, ISKANDAR LENDERS, mereka adalah Juruselamat Tuhan yang dikirim untuk menyelamatkan keluarga saya dan pada awalnya saya pikir itu tidak akan mungkin sampai saya mendapat pinjaman sebesar Rp.700 juta dan saya akan menyarankan siapa pun yang benar-benar membutuhkan pinjaman untuk menghubungi Bunda Iskandar melalui email. [iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com] karena ini adalah pemberi pinjaman yang paling memahami dan baik

    Contact Details:

    e_mail Address:iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com>>>>
    WhatsApp:::+6282274045059
    Company::Iskandar Lenders"""""
    Loan Amount:::Rp.850juta
    Name:::::Angga Annisa
    Country::::Indonesia
    Occupation:Trader
    Year:April,2020

    Jumlah minimum>>>>>>Rp.100 juta
    Jumlah maksimum>>>>>Rp.100 miliar

    OdpovědětVymazat
  19. Hello,MY NAMES ARE LUKAS GRAHAMI got my already programmed and blanked ATM card to withdraw the maximum of $5,000 daily for a maximum of 15 days.I am so happy about this because i got mine last week and I have used it to get $100,000.Mr FRANK ROBERT is giving out the card just to help the poor and needy though it is illegal but it is something nice and he is not like other scam pretending to have the blank ATM cards. And no one gets caught when using the card.get yours from him.Just send him an email via Creditcards.atm@gmail.com you can also call or whatsapp today for more enlightenment Email:Creditcards.atm@gmail.com 

    Whatsapp:+1(305) 330-3282.....  

    OdpovědětVymazat
  20. LEMBAGA KEUANGAN INI BERADA PADA KEBAKARAN

    TINGKATKAN FILE FINANSIAL ANDA

    Saya Rizky Indah dan penduduk asli Indonesia dan saya di sini untuk memberi tahu Anda tentang bagaimana saya mendapatkan pinjaman saya dari pemberi pinjaman terpercaya ONE BILLION RISING FUND


             KONTAK PERUSAHAAN
    NAMA PERUSAHAAN: ONE BILLION RISING FUND
    GMAIL PERUSAHAAN: onebillionrisingfund@gmail.com
    NOMOR TEL: +1 267 526 5352
    NOMOR WHATSAPP: +1 267 526 5352


    Dalam pandemi ini hidup menjadi lebih sulit bagi saya dan keluarga saya dan pekerjaan saya hancur oleh pandemi Covid 19 ini dan Hidup nyaman adalah dambaan semua orang dan saya menginginkan yang terbaik untuk keluarga saya jadi saya memutuskan untuk meminjamkan uang dari bank dan bank mengubah saya turun berkali-kali sampai teman saya yang mendapat pinjaman dari ONE BILLION RISING FUND memperkenalkan pemberi pinjaman kepada saya dan meyakinkan saya bahwa mereka dapat membantu saya secara finansial, saya sangat percaya kepada mereka karena teman saya baru saja mendapat pinjaman dari ONE BILLION RISING FUND jadi saya mendaftar dan mereka membawa saya melalui proses mereka yang memakan waktu beberapa hari dan yang paling mengejutkan saya, akun saya dikreditkan dengan jumlah pinjaman
    Pengalaman yang saya dapatkan dari ONE BILLION RISING FUND ini telah mengubah hidup saya menjadi lebih baik dan sekarang saya memiliki perusahaan keramik
    Jika Anda tahu Anda membutuhkan pinjaman, saya akan menyarankan Anda menghubungi perusahaan keuangan dan saya sangat yakin bahwa mereka dapat membantu Anda dengan pinjaman


    Harap perhatikan pemberi pinjaman yang Anda hubungi secara online karena sebagian besar pemberi pinjaman keuangan online palsu dan mereka akan membuat hidup Anda lebih sulit dan mereka tidak berniat baik untuk membantu Anda karena mereka adalah penipu yang ingin mencari nafkah dari Anda.

                                  KONTAK SAYA
    Nama Saya ::: Rizky Indah
    Email :: indahrizky490@gmail.com
    Jumlah Pinjaman ::: $ 30.000.00
    WA saya ::: + 62858 8161 8874

    BIJAKLAH

    OdpovědětVymazat