středa 5. června 2019

Letní kosmetická výbava / Přírodní péče od hlavy až k patám

Podle kalendáře ani předpovědi počasí sluníčku v následujících týdnech neunikneme. Sepsala jsem pro vás tipy na letní kosmetiku, kterou na sobě už nějakou dobu testuju a můžu ji s čistým svědomím doporučit. Samozřejmě se jedná výhradně o produkty od "čistých" značek. Třeba tyhle opalovací přípravky od značky AlgaMaris dle vlastního výběru jsem vyhrála u Lucie (díky!). Sáhla jsem po opalovacím spreji SPF 30, krému SPF 50 pro děti a tónovacím krému s ochranným faktorem 30. Všechny obsahují pouze minerální filtry bez nano-částic s vysokým podílem olejů. Díky tomu skvěle chrání před UVA i UVB paprsky a zároveň se krásně roztírají a nezanechávají po sobě žádné bílé stopy (tady musím poznamenat, že se za poslední roky výrazně zlepšila kvalita mnoha přírodních opalovacích krému, ještě před pár lety se roztíraly daleko hůř). Obsažený organický slunečnicový a kokosový olej pokožku navíc skvěle vyživí. Bonusem je pro mě i to, že 99,9 % složek v krémech je přírodního původu, z toho 12% pochází z ekologického zemědělství. Tónovací krém používám už asi dva měsíce během slunečných dní místo make-upu a cítím, jak je po něm moje pleť vždycky krásně vláčná. Sprej a krém za léto určitě taky vypotřebujeme. A rozhodně je to favorit i pro další roky. Lucie je pro mě ve výběru kosmetiky velkou inspirací. Místní trh má dokonale zmapovaný a jen tak přes ni něco neprojde. I díky tomu si můžete být jistí, že jsou tyhle krémy top ve své kategorii. Koupíte je třeba tady a mají je i na Rohlíku.

Když jsem nedávno v nějakém módním časopise četla o návratu odličovacích mlék, zajásala jsem. Doufám, že se tenhle trend promítne i do přírodní kosmetiky, protože pro mě je to v létě ten nejlepší způsob, jak pleť večer zbavit nečistot. Jakýkoliv přípravek, který se musí smývat vodou, mou pleť vysušuje. Oleje ráda používám v zimě, v létě už jsou na moji spíš mastnější pleť příliš. Posledních několik týdnů testuju odličovací mléko s aloe vera od berlínské značky i+m Naturkosmetik, s kterým jsem moc spokojená. Obsahuje mandlový, slunečnicový a jojobový olej v takovém poměru, že mou pleť nezatěžuje mastnotou, ale zároveň ji nechává vláčnou. Aloe vera ji hydratuje a vyživuje. Je velmi jemný, bez parfemace, takže by neměl dráždit ani tu nejcitlivější pleť. // Za zmínku stojí i pratelné odličovací tamponky od české značky Tierra verde/MamaNatura. Jsou vyrobené z biobavlněného sametu s froté stranou, nejsou chemicky bělené ani chlórované a jejich ekologičnost zaručuje i prestižní certifikát GOTS. Dají se sehnat ve dvou velikostech - s průměrem 7 nebo 9 centimetrů. Já jsem si na zkoušku pořídila balení/mix v pytlíčku, ve kterém se dají prát v pračce (předtím je doporučuju zaprat ve žlučovém mýdle).

Zbytek těla omývám v úžasně vonícím sprchovým gelu z řady SUPER leaves od kanadské "worry-free" značky Attitude. Nejdůležitějším stavebním kamenem produktů z této řady jsou výtažky z listů potočnice, lichořeřišnice a semena moringy. Ty obsahují velké množství minerálů, vitamínů a proteinů, které  jsou známé pro své regenerační schopnosti. Výtažky ze semen moringy mají navíc silné čistící a detoxikační schopnosti. Hlavně ale jako všechny produkty, které jsem od téhle značky zkusila, jsou opravdu krásně provoněné přírodními silicemi/esencemi.

I proto jsem si jako doplněk ke sprchovému gelu pořídila sadu tělových krémů ze stejné řady. Z fotek to není úplně zřejmé, ale balení krému jsou poměrně štědré - obsahují 240 ml hutného krému s vůní olivových nebo pomerančových listů. V této řadě jsou k mání i tří různé (podle recenzí také úžasné) šampóny a kondicionéry, mýdla na ruce ve čtyřech vůních (skvělé - vyzkoušeno!) i několik výrobků pro muže. Já nedám dopustit ani na jejich opalovací krémy. Slušný výběr produktů od Attitude najdete na Biooo (tady) nebo přímo na webu dovozce Babystart (tady).


Taky jsem si na léto pořídila africké černé mýdlo od značky Akamuti. Mýdlo dostalo název díky barvě, kterou získává při saponifikačním procesu, který předchází jeho samotné výrobě. Obsahuje i pečující bambucké máslo a v nabídce je i jako tuhá kostka (tady) nebo gel s vůní esenciálních olejů pačuli a kadidla (tady), které hodlám vyzkoušet příště. Je mi totiž zympatické, že je Akamuti rodinná firma Akamuti, která zakládá svou nabídku na přírodní léčbě ze stromů a rostlin. Kosmetiku vyrábí ručně a vybírá ingredience nejvyšší kvality. Akamuti se pyšní i oceněním Beauty Award 2011, které uděluje časopis The Green Parent a oceněním Beaty Award 2010, které značce udělil časopis The Natural Health. Kromě výše zmíněných mýdel v jejich nabídce najdete i tělová másla, krémy a oleje.

A protože v letní obuvi už svoje - v zimě trochu zanedbávané - nohy neschovám, koupila jsem si jediný přírodní peeling na nohy, který jsem vypátrala. Obsahuje drcená meruňkové pecky, díky nimž budete mít nohy zase (skoro) jako miminka! (Nejlepší pedikuru by kdysi udělali v OPI peelingem a pemzou. Ráda posílám tenhle trik dál, protože fakt funguje!) Peeling je od značky Natura Siberica, což je značka, kterou bych doporučila všem, kteří s přírodní kosmetikou začínají. Strukturou se neliší od kosmetiky, na kterou jste byli zvyklí, obsahuje divoké byliny ze Sibiře, jejichž sběr pro ni zajišťují místní (původní) obyvatelé, kteří asi jinak moc zdrojů příjmů nemají. Největší výběr této kosmetiky najdete tady.

Další články s letní kosmetikou:
Šetrné opalovací krémy pro děti / Recenze Biosolis & Wooden Spoon
Šetrné opalovací krémy pro děti / Recenze Hristina & Attitude
Přírodní kosmetika / Trojitá letní ochrana (nejen) pro děti
Přírodní deodoranty, které fungují
Letní kosmetická výbava od slovenské značky Navia
---
PS: Pokud se v létě chystáte do Granady, stavte se u místního výrobce organické kosmetiky Hevea, odkud mi kamarádka přivezla tenhle božský olej na pleť!

6 komentářů:

  1. Taky jsem si do mé kosmetické výbavy nedávno přidala sérum s arganinovým olejem a musím říct, že se nestačím divit, co všechno s mojí pletí tento poklad dokáže udělat. Vrásky jako by zmizely a najednou mám opravdu čistou pleť, což pro mě předtím bylo hrozně těžké docílit.

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem si nedávno taky koupila spoustu nové kosmetiky. Narazila jsem totiž na dost výhodný slevový kupon, a tak jsem si řekla, proč toho nevyužít. Myslím, že teď mám díky tomu zásobu kosmetiky tak na rok dopředu! :D

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, je velice fajn, že tady doporučuješ i něco s vitaminy . To já si nedávno pořizovala nějaké vitaminy z senzamedical.cz a jsem opravdu hodně spokojená. Určitě by ses na ně měla mrknout :-) Mají tam super věci.

    OdpovědětVymazat
  4. S přítelem se chystáme letos jet někam na dovolenou k moři. Jsme takoví hodně přírodně zaměření, nemáme rádi škodlivé dopady na přírodu. Autem jezdíme fakt minimálně. Kosmetiku, kterou doma používám, si kupuji hlavně na greenmat.cz. Znáte tento e-shop? Snaží se prodávat opravdu jen přírodní produkty.

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den, mě se moc líbí, jaké sdílíte přírodní kosmetické přípravky. To vám opravdu moc chválím. A ráda bych se vás zeptala na radu či tip na nějakou přírodní dekorativní kosmetiku. Mě by hlavně zajímaly produkty na úpravu obočí. Co myslíte, je lepší pro přírodu pořídit si právě nějakou přírodní paletku na obočí nebo si ho nechat upravit takto a několik let nemusím vůbec nic řešit?

    OdpovědětVymazat
  6. Já si teda v létě vystačím jen s jedním opalovacím krémem, a to od WOODEN SPOON. Hledala jsem ty nejlepší opalovací krémy , aby mi právě stačil jen jeden krém a nemusela jsem si jich pak s sebou k vodě, na dovolenou a tak, brát několik :-) .

    OdpovědětVymazat