pátek 10. ledna 2014

Shakshuka / Izraelská snídaně

Na vyžádání hostí novoročního brunche zveřejňuji recept na vynikající shakshuku - vajíčka zapečená s rajčatovou omáčkou. U nás je tahle lahůdka téměř neznámá, což je velká škoda. Nejlepší je podle mě si omáčku připravit dopředu. Přes noc se chutě krásně spojí a vy ráno můžete po prohýřené (v případě čtenářek tohoto blogu spíš prokojené) noci jednoduše ohromit kdejakého gurmána. Když si k tomu jako my dopřejete další středomořské lahůdky jako jsou hummus, tuňákový salát, salát s pečených paprik, čerstvá zelenina či olivy a celou snídani zakončíte sladkou tečkou, vydržíte s dalším jídlem až do večeře. Dobrou chuť a krásný víkend!

Shakshuka

1 lžička semínek kumínu
olivový olej
1 větší cibule nakrájená na proužky
1 červená paprika
1 žlutá paprika
1 lžíce třtinového cukru
4 bobkové listy
1 lžička tymiánu
hrst nasekané petržele (+na ozdobu)
hrst nasekaného čerstvého koriandru (+na ozdobu)
1 plechovka rajčat
1 lžička kajenského pepře nebo chilli
hrnek vody
6 vajec
sůl a pepř

Ve velké pánvi nasucho orestujte kumínová semínka. Pak přidejte olivový olej a nakrájenou cibuli, kterou necháte zesklovatět. Poté přihodíte na proužky nakrájené papriky, cukr a petržel, koriandr a tymián a zprudka smažíte 5-10 minut. Vlijete rajčata, ochutíte bobkovým listem, kajenským pepřem, pepřem a solí a necháte bublat, dokud omáčka pěkně nezhoustne. V receptu se píše 15 minut, já ale omáčku vařila nejmíň jednou tak dlouho. Podle potřeby během vaření můžete přidat vodu. Pak vyndáte bobkové listy a připravíte si zapékací nádoby. Shakshuku můžete zapéct po jednotlivých porcích nebo najednou jako my. Záleží na vybavení vaší kuchyně. Do zapékací misky nalejete prohřátou omáčkovou směs, v níž vytvoříte důlek, do kterého rozklepnete vajíčko. Pečete v předehřáté troubě na 180℃ dokud nemají vajíčka konzistenci volského oka. (V receptu stojí, že se mají vajíčka zapékat velmi něžně. My ale byli až příliš něžní a vajíčka se nám nechtěla udělat. Ta 180 je tedy konečný laický odhad.) Hotovou dobrotu nandáte na talíře, posypete zbylou petrželí a koriandrem a podle chuti ještě přisolíte a opepříte. 
---
Recept je původně z knihy Plenty, kterou sepsal izraelský šéfkuchař Yotom Ottolenghi. Já jsem ho trochu upravila, původní recept najdete v angličtině přepsaný třeba tady. Pro další snídaňovou inspiraci, se můžete podívat do složky Sunday Brunch na mém Pinterestu. 

8 komentářů:

  1. Vypadá to lákavě,určitě vyzkouším a na Pinterest taky kouknu,musím těm našim nedělním snídaním dodat trochu luxusu,když v týdnu ty obměny něčeho namazaného a nebooo křupinek a nebooo jogurtu ,nejsou ani zdaleka tak fotogenické:-)Takže snídaním zdar! Míla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. Přes týden se ale na nic lepšího stejně nenajde čas. Doufám, že na u mě Pinterestu najdeš vhodnou inspiraci! :)

      Vymazat
  2. To vypadá skvěle... Na nedělní brunch přímo ideální! Díky za inspiraci...

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to krásně, ale u nás to asi budu jíst jen já.) A na složku ráda mrknu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba tam najdeš něco zkousnutelného i pro tvoje domácí mlsné jazýčky... :)

      Vymazat