středa 6. srpna 2014

TO CHCI! / PRINC A JURA

Zaregistrovali jste, že v Čechách už vyšly dvě knížky, díky nimž můžete dětem nenápadně ukázat i jiný koncept lásky a rodiny? První je holandská pohádka Princ & Princ o princi, který se jaksi zamiloval do prince místo do princezny. Druhou je Jura a lama z pera české spisovatelky Markéty Pilátové a ilustracemi Dory Dutkové, jejíž anotace zní: "Malý Jura ze statku v horách Jestřábníkách ještě nechodí do školy a už toho tolik umí. Stará se o ovce, s lamami mluví indiánsky, plete šály a když je třeba, vydá se na záchrannou výpravu, která skončí až v kouzelných norách krtčí královny. A k tomu všemu má dvě báječné mámy." Obě Erwín rozhodně musí v knihovničce mít! Co vaše děti? Koupili byste jim podobnou knížku?

4 komentáře:

  1. Já teda musím říct, že bych byla hodně opatrná. Zdá se mi, že koncept tolerance se děti učí především tím, že vidí, jak se my dospělí k sobě a k nim chováme a když se do nich tolerance zahloubí v běžných věcech v dětství, budou pak schopné chápat odlišnosti a dopřát jim vlastní život i v dospělosti. Naopak jedna pohádka to, aby byly "tolerantní" k "menšinám" nezachrání a spíš jim může zamotat trochu hlavu - proto píšu, že bych byla opatrná a tuhle forma si já osobně nevyberu. Prostě se mi zdá, že na sexuální odlišnosti budu upozorňovat, až bude dítě samo chtít znát odpovědi, což třeba u mě přišlo cca v deseti... Samozřejmě u mého dítěte může být všechno jinak a dřív, ale mě tohle prostě nepřijde jako nejlepší nápad. Je potřeba mu spolu s tím vysvětlit spoustu dalších věcí a na to prostě musí být správná forma a čas - pohádka v útlém dětství to podle mě není.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že pokud dětem nezamotají hlavu mluvící zvířátka, letadla a auta nebo vlk, co sežral babičku, princezna, co spí sto let a čert, co odnáší Káču do pekla, tak tohle jim hlavu taky nezamotá. Ale chápu, že ne všem se do kupování takových knih chce...

      Vymazat
  2. Princ a princ mám, ale dětem (na spodní hranici cílové skupiny) jsem ji zatím nečetla. V Nizozemsku vyšlo od 60.-70. let dost vyvedených knížek pro děti a dospívající s tématem homosexuality. Ale i když jsou v tomhle mnohem dál než my, i tam způsobil Princ a princ docela rozruch, ne vždy pozitivní. Příští rok u nás vyjde pokračování (v orig. King and King and Family).

    OdpovědětVymazat
  3. Juru máme, víc než dvě mámy zaujal syna kocour Micifu a lamy, které chodíme pravidelně zdravit na Smíchov do Stanice přírodovědců. Za mě ale můžu říct, že se mi knížka moc líbila, mám ráda, když je z rodiny cítit obyčejný, přesto intenzivní štěstí :)

    OdpovědětVymazat