pondělí 28. září 2015

CHAG SUKOT SAMEACH !

Včera večer začal sukot. Tenhle sedmidenní svátek je skvělý, když máte zahradu nebo dostatečně velký balkón na to, abyste si postavili vlastní suku, což je takový přístřešek/bouda se střechou, skrz níž je vidět nebe. Když je hezké počasí, dá se v suce trávit spoustu času. Můžete v ní jíst a i spát. My ale žádným prostorem, kde bychom si suku mohli postavit, nedisponujeme a nezbývá nám než alespoň jednou za svátek navštívit nějakou obecní suku. Doma jsme si tak alespoň narychlo udělali sukotovou výzdobu v podobě řetězu s arbaa minim (čtyřmi druhy), které jsou symbolem tohoto svátku. Pro barvu jsme přidali i granátová jablíčka. Tvarem jsem se inspirovala tady. Erwín pak ozdobil etrogy a jablíčkům dokreslil semínka. Zbytek se rozhodl nechat v minimalistickém duchu. Z řetězu byl nadšený a já jsem ráda, že jsme si doma vytvořili sukotovou náladu i bez suky. Přeju vám hezké svátky a třeba se v nějaké suce potkáme!
---
Více o tomto svátku si můžete přečíst třeba na stránce Federace židovských obcí, kde je hezky popsaná různá symbolika čtyř druhů. Další inspiraci najdete na mém Pinterestu - i když tradičních atributů, které si můžete doma bez suky vytvořit, tenhle svátek nemá.

1 komentář:

  1. To zní zajímavě. Ležet večer na balkóně a pozorovat hvězdy by se mi líbilo. Máme velký balkón, takže by se nám tam suka určitě vešla. S balkónem jsem spokojená. Máme tam udělané pěkné sezení, bylinky, květiny, atd. Na balkón máme velké posuvné dveře , takže na balkón projdeme i s velkými věcmi.

    OdpovědětVymazat