pátek 11. září 2015

Slavnostní Roš ha-šanové menu

Poslední dobou trochu bojuju s časem a tak i menu, které se chystám servírovat první Roš-hašanový večer, jsem finalizovala tak trochu na poslední chvíli. Ke svátku se pojí několik symbolických pokrmů, kterým se říká simanim. Slavnostní večeře se zahajuje jako obvykle požehnáním nad vínem a challou, která je ale tentokrát kulatá a namáčí se do medu. Vysvětlení je jako u všech židovských symbolů mnoho, pro mě představuje kulatý tvar konec i začátek a kontinuitu. A med proto, aby byl nadcházející rok co nejsladší. Challa se dá se vylešit i různými sladkými náplněmi - někdo přidává sušené ovoce, čokoládu nebo jablka. V neděli čekáme hosty a challu přinese Zuzka, které tímto předem děkuju (s pečením jsem dost na štíru) a prosím, aby (prozatím) zbytek článku nečetla!

Další důležitým pokrmem jsou jablka, které se ze stejného důvodu jako challa namáčí do medu. Tyto symboly jsou myslím univerzální a přítomny na každém stole. Sice jsou další předepsané, ale jejich používání se v každé rodině liší. Dalším chodem budou předkrmy - mezze. Chystám se servírovat salát s řepou, kozím sýrem a medovým dressingem, hummus (díky, Marksi a Spencre, že ho děláte tak dobrý a ušetříte nám práci!), matbuchu (pečený lilek s paprikou a rajčaty) a olivy. Pro děti bude na stole ještě nakrájená mrkvička a okurka.



Pak bude následovat variace na mojí oblíbenou severoafrickou mrkvovou polévku, jejíž recept (a amatérské foto) jsem publikovala tady. Kvůli dětem ubírám na chilli a na Roš ha-šana do ní přidávám ještě dýni a sladím ji medem. Erwín ji miluje a počítám a doufám, že malému Samíkovi a jeho rodině bude taky chutnat.



Jako hlavní chod připravím tresku a teplý čočkový salát s grilovanou zeleninou a s houbami portobello. Na civilní Nový rok se pojídá čočka kvůli přísunu pěněz - proč to nezkusit i teď? Dítka dostanou k rybě pár brambor a snad budou spokojený.




Jako sladkou tečku se chystám upéct tradiční lekah / medovník, který jsem pekla už v minulých letech. Tentokrát ho zkusím udělat jako buchtu a vyříznout z něj úhledné komínky, které ozdobím medovým tvarohem a čerstvým ovocem. Kluci k němu dostanou ještě nakládané broskve ozdobené jako včelky.

2 komentáře:

  1. Obdivuju tě...tolik pro mne zvláštního jídla...Moc se mi líbí včelkové broskve, musím si uložit obrázek, na vnoučkovy narozenin by to byl pěkný moučník, místo dortu, ten bude mít doma...Hodně zdraví, hezký večer.

    OdpovědětVymazat