pondělí 13. června 2016

Archa Noemova / Tip na výstavu

Počasí zase trochu blázní, takže možná uvítáte tip, kam se s dětmi schovat a užít si to. Teda žádný objevný tip to asi není, protože o expozici Národního muzea s názvem Archa Noemova jste už nejspíš slyšeli. My se tam zkusili vydat už minulý rok, ale bez předběžné rezervace jsme odešli s prázdnou, a vrátili se teprve nedávno. Erwín byl nadšenej. Nevydržel chvilku v klidu, takže se mi ho ani nepodařilo vyfotit nerozmazanýho...

Pro děti vždycky byla expozice zvířat tou nejzajímavější částí Národního muzea a je fajn, že vymysleli způsob, jak ji zachovat i během rekonstrukce. Dřevěná archa je navíc opravdu povedená a na první pohled nepoznáte, že se jedná jen o dočasné řešení. 

Na druhý pohled už to trochu poznat je. Mně třeba chyběla větší možnost interakce. Erwín se celkem na dlouho zasekl u obrazovky se zoogeografickými oblastmi - jedné z mála možností si na výstavě na něco sáhnout. 

Dětem je tu k dispozici hrací koutek, ale podle mě by muzea a výstavy měly dětem nabídnout víc možností, jak se do expozice zapojit. 

Jinak je ale přehlídka zvířat parádní a děti nadchne. Najdou tu třeba ledního medvěda Alíka z pražské ZOO, losa evropského, který je považovaný za jednoho z prvních losů na našem území po několika stech letech, nebo prase savanové, jež bylo vystaveno na africké výstavě Emila Holuba už v roce 1892.

Za mě jsou vítězové tihle tři - komický ježík obecný.

Brňák v Praze, ehm teda, brňák rudý...

...a vychuchol povolžský, který získává speciální cenu poroty za nejsrandovnější jméno. A nos. Tak co, vydáte se za nimi podívat? Nebo už jste tam byli? A líbilo se vám tam?
---
Noemova archa je otevřená každý den včetně pondělků. Pokud se na ni chystáte o víkendu, doporučuju si zarezervovat flek. A podle kustodů je nejlepší hned ta první štace. Protože jak se expozice naplní, nikomu se nechce včas odejít a vy si pak pěkně musíte počkat. Ve všední den je to ale pohoda. V létě to může být jinak, ale stačí se podívat, kolik rezervací je na daný den obsazených a podle toho odvodit, jaký tam bude nátřesk. Víc informací o výstavě najdete tady, podrobnosti o vstupném a otvírací době zase tady. A pokud vám vyhládne, v muzeu je i restaurace s dětským koutkem.

5 komentářů:

  1. byli jsme loni a bylo to super! rozhodně tam ještě jednou zajdeme, aby si to užilo i mimino :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky doufám, že Archa bude ještě chvíli existovat a aspoň jednou se tam ještě otočíme.

      Vymazat
  2. To je opravdu hodně hezké řešení :) Škoda,, že se do Prahy jen tak nedostanu.

    BLUDIČKA VEČERNICE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba se ti to někdy povede. Navíc, víme jak je to s těma rekonstrukcema. Ta Archa tu může být i za deset let... :)

      Vymazat
  3. Krásné a ohromné. My také do Prahy nejezdíme tak často. Kor teď když rekonstruujeme náš byt. Je to velice složité a časově náročné. Už bychom měli rádi vše za sebou, abychom se také mohli podívat do tohoto krásného muzea. Nicméně pokud teď také rekonstruujete, mohu Vám jedině doporučit eshop, kde nakupujeme vše potřebné. Jedná se o Adamos , tak mrkněte :-)

    OdpovědětVymazat