pondělí 20. června 2016

Praha - Paříž - Dobříš

Koncem května jsme se vydali s kamarádkou a jejími dětmi na jednodenní výpravu vlakem do Dobříše. Chtěla jsem vám o ní napsat už dávno, protože je to podle mě ideální plán na víkendové (a teď už i prázdninové) odpoledne. Děti cesty vlakem milují a zámecký areál je opravdu moc krásný. A na úvod tahle vtipná mateřská fotka od Typošky. Úplně to slyším: "Ten míč nemůžete házet do kytek!" a "Miminko, už spi!"


Dobříš je na vlakové trase, pro kterou se mezi trempy vžil název Praha - Paříž - Dobříš. Myslela jsem si, že je to tím, že si tady připadáte jak v malém Versailles. Nakonec jsem ale zjistila, že název vznikl díky tomu, že po stejné trati několikrát projel rychlík do Paříže. Dnešní podoba zámku, jehož osídlení je doloženo až do 13. století, je z druhé poloviny 18. století. Za války byl zkonfiskovám a následně převzat státem, který tu zřídil Domov spisovatelů. V literárním časopise Host vyšel v roce 2011 zajímavý článek s několika vtipnými historkami z jeho fungování. Od roku 1998 je zámek opět v rukou rodiny Colloredo-Mannsfeld.


Ačkoliv to v červnových teplotách na dětech oblečených v bundách nevypadá, ten den bylo opravdu krásně, a my jsme si nejvíc užili brázdění rozsáhlých zámeckých parků.

Jeden je v uhlazeném francouzském stylu a láká k představám, jaké by to bylo na takovém zámku žít...

Najdete v něm i úchvatnou fontánu s názvem Napájení Heliových koní, kolem níž se během naší návštěvy z reproduktorů linula romantická barokní hudba...

...která lákala k romantickým činům.

Děti s radostí objevovaly tajná zákoutí, k nimž patří zarostlá schodiště, křovinové labyrinty a výběh s lesní zvěří.

Já obstarávala miminko a dokonce si s kamarádkou a s Typoškou stihla i něco říct!

Nakonec jsme ještě na chvilku nakoukli do divočejšího anglického parku, ve kterém je třeba tenhle parádní skleník. A minizoo. Vyčerpáni jsme se pak uchýlili do místní restaurace a plni zážitků spokojeně odjeli domů.
---
Vlakem se do Dobříše z hlaváku dostanete za necelé dvě hodiny. Na cestu zpět doporučujeme autobus, kterému to trvá něco kolem 30 minut. Na oběd zajděte do zámecké restaurace nebo vyzkoušejte nedaleký podnik U tří statkářů, u kerého je i dětské hřiště. My otestovali obě a s čistým svědomím vám je můžu doporučit. Kromě venkovních radovánek zámek nabízí i několik prohlídkových tras s průvodcem. My jsme původně chtěli vyzkoušet dvacetiminutovou strašidelnou prohlídku s názvem Dobříšské přízraky, kterou jsme bohužel propásli. Pořádají tu i výstavy a další akce. Mě zaujaly noční výpravy za mušketýry, které tu na odvážné děti budou čekat červencové a srpnové středy. Víc informací a celý letní program najdete tady.

1 komentář:

  1. Super tip na výlet! Bude zase letní seznam aktivit?

    OdpovědětVymazat