středa 8. června 2016

Přírodní kosmetika / Trojitá letní ochrana (nejen) pro děti

Léto je konečně tady! Sluníčko nepochybně zlepšuje náladu a láká k venkovním dobrodružstvím. Zároveň si na něj musíme dát pozor, zvlášť u malým dětí. Ve své snaze najít šetrnější alternativu k veškeré kosmetice, kterou doma používáme, jsem se letos rozhodla investovat do přírodních opalovacích přípravků. Pro Erwína a Adélku jsem si na vyzkoušení vyprosila Přírodní opalovací mléko pro miminka od značky HRISTINA, o které jsem si poprvé přečetla u Madame Coquette. Obsahuje samé zdravé ingredience, jako jsou třeba jojobový, slunečnicový a avokádový olej nebo bambucké a kakaové máslo. Má vysoký ochranný faktor, ale díky lehké konzistenci nevytváří (při přiměřeném použití) bílý film. Lehounce se roztírá a má velmi jemnou vůni, která jenom odráží použité ingredience. Žádné umělá aromata, která by mohla dětskou pokožku dráždit. Navíc je v praktickém balení s pumpičkou. / Jako alternativu můžete zkusit třeba Opalovací krém SPF 50+ od Eco Cosmetics nebo Opalovací mléko SPF 30 pro děti ve spreji od Kiss My Face, který obsahuje i výtažky z aloe vera.

Když jsem nedávno psala o přírodní kosmetice, kterou si napravuji poporodní neduhy (najdete tady), pod článkem se mě někdo ptal na přírodní repelent. Zrovna jsem to tou dobou řešila. Při jeho hledání jsem narazila na několik článků, které jeho použití oproti klasickým repelentům doporučovaly, samotný produkt se už ale hledal hůř. Chtěla jsem totiž takový, který chránil i proti klíšťatům. V naší lékárně mi dokonce řekli, že takový vůbec neexistuje. Erwín na obtížný hmyz používá klacek, ale já pátrání nevzdala a nakonec jsem celé famílii pořídila repelentní náramek, který slibuje, že se o to postará. Krásně voní po levanduli, což evidentně moc nevoní komárům, klíšťatům, blechám, vosám, ale ani včelám. Testujeme ho už pár dní a zatím dobrý. Po Erwínovi za tu dobu sice jedno klíště lezlo, ale jelikož to bylo po asi hodinovém intenzivním "boji" a válení v trávě na zahradě, myslím, že je to docela dobrý výsledek. Od té doby už naskladnili v mém oblíbeném Biooo i nějaké repelentní spreje. Nejvíc mě zaujal Alva repelent proti komárům a klíšťatům od značky Effitan, který úspěšně testovali ve švýcarském tropickém institutu v Basileji. Voní po eukalytu a obsahuje i Aloe Vera.

Pro případ, že se neubráníme a nějaký dotěrný hmyz se do nás stejně zakousne, nosím v tašce u kočárku Olejíček na štípance od řecké značky Korres. Ten obsahuje směs z meduňky, šalvěje, tymiánu, slézu a kaštanu, který kůži po kousnutí zklidní. Už jsem ho byla nucená vyzkoušet a pomohl.
---
Co vy? Spoléháte v létě na sílu přírody nebo dáváte přednost chemii?

7 komentářů:

  1. prý je přírodní od firmy Just, ale nevím jestli je i na klištata, stojí ale přes 500 Kč. pak jsem slyšela spusty návodou na domácí přípravu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky za tip. Mrknu se na nej. Na tu domaci pripravu si zatim netroufam...

      Vymazat
    2. Malá lahvička za hodně peněz http://www.justnahrin.cz/produktove-rady/just/sprej-proti-insektum

      Vymazat
    3. Je pravda, že proti konvenčním repelentům je docela drahý...

      Vymazat
    4. Od Justu máme a nemůžu si stěžovat. Ale oni nás asi klíšťata obecně moc nemusej, po dětech mi zatím nikdy nelezlo...

      Vymazat
  2. Tady se o tom taky píše http://slunecnyzivot.cz/2016/05/nejucinnejsi-prirodni-repelenty-proti-klistatum-komarum-blecham-a-moucham/

    OdpovědětVymazat