čtvrtek 2. června 2016

Vláčkem cyklohráčkem na Okoř / Tip na výlet

Na Okoř je cesta, jako žádná ze sta... Tahle písnička se mi cestou na Okoř (a ještě několik dní poté) zasmyčkovala v hlavě a nešlo ji ničím přebít. Díky psaní tomuhle článku ji tam zase mám, ale naštěstí jsem od té doby znovuobjevila "méďové, co skáčou jako míčky gumové." Ti se s ní určitě úspěšně poperou. Každopádně jsem vám dneska chtěla dát tip na super jednodenní výlet. Venku už to totiž nějakou dobu vypadá docela kloudně a nám začalo období venkovních výprav. Protože co doma, že jo. Poslouchat odrhovačky a nutit Erwína k obědu?  To by se na nás nevalně podepsalo. A na něm taky. Takže jsem začátkem května vytáhla knížku Nejkrásnější výlety vlakem, zapátrala v paměti po neuskutečněných cestách a vymyslela několik výletních variant. Postupně je pro vás během léta otestujeme a pak vám o nich poreferuju.
Při první cestě jsme se rozhodli otestovat cyklohráček. A s naprosto čistým svědomím ho můžu vřele doporučit všem rodičům (nejen) budoucích strojvůdců, průvodčích, tlustých i tenkých přednostů stanic a mašinfírů. (Fotka vlaku je z webu Česko jede.)

Tenhle vlak je totiž pojízdná herna a úschovna kol s velkým prostorem na kočárky. Ptala jsem se sympatické obsluhy vlaku a prý se ještě nestalo, že by se nějaký kočárek nevešel. Několikrát tam měli těsno, ale ve štychu ještě nikdy nikoho nenechali. Vlak má čtyři vagony – v půlce jednoho najdete hernu plnou her, stavebnic a knížek, ve druhém jsou balonky a skluzavka a v dalším jsou kromě deskových her i velká stavebnice, tabule s křídami a puzzle. Zbývající je určen pro cyklisty a jejich kola. V prvním voze navíc můžete zblízka sledovat, jak se řídí vlak. A pokud vám to není dost, ve cyklohráčku je vám k dispozici "hrací personál" a dostane i nějaký ten českodrážní proviant - třeba dětskou jízdenku, slevu do Království železnic, časopis Elfík a odrazku.

A kdyby se vám náhodou hraní omrzelo, pořád ještě si můžete jen tak sednout a sledovat z okna cestu. Naší cílovou stanicí byly Noutonice, což je k Okoři nejblíž. Zastávek s možností zajímavého výletu je ale daleko víc. Na Okoř se dá jít třeba i z trochu vzdálenějších Kovárů, odkud se ale můžete vydat i do Zooparku Zájezd. Nebo ve vlaku vyfasujte hrací plán a zajeďte až do Slaného, kde můžete hledat poklad, zajít do aquaparku nebo na největší sbírku slánek na světě. A některé spoje jedou až do Železničního muzea ve Zlonicích. Přiznám se, že jsem se cesty trochu bála. Kdo někdy navštívil nějaký vypečený dětský koutek, jistě mé pochyby pochopí. Nakonec to ale bylo moc příjemné a bez stresu.

Pochod z Noutonic na Okoř je asi 5 kilometrů. Chvíli se jde po málo frekventované silnici a pak polem. Celou dobu se jde po rovince a ke konci trochu z kopce. Takže úplná pohodička i pro nejmenší a nejlínější turisty. Za odměnu se pak můžete pokochat zříceninou hradu, který si nechal už ve 14. století postavit přední měšťan Starého Města pražského František Rokycanský...

...u svého milého si vyprosit růži nebo štěstíčko v parádní střelnici...

...svézt mrňata na řetízkáči nebo jim za dvacku zaplatit 3 minuty skákání...

...a pak se třeba (po nějakém tom přemlouvání) vydat i na prohlídku samotné Okoře.




Na závěr jsme si v podhradí udělali (ne zrovna nejlíp zdokumentovaný) piknik. O vaše hladové pupky se ale rádi postarají v místní hospodě. Pokud nebudete ještě umírat hlady, dojeďte si autobusem (myslím) jednu stanici do Číčovic. Tam na vás čeká podle Mauera jedna z top ten českých restauracích V Polích nebo Dvůr Hoffmeister. Obě místa nabízí i ubytování - pro případ, že budete příliš unaveni nebo přejedeni na cestu zpět. Na tu se můžete vydat zase cyklohráčkem nebo hupnout na autobus a za půl hoďky už vystupovat v Dejvicích, jako jsme to udělali my.
---
Pokud vás výlet zaujal, mrkněte na web Českých drah (tady), kde se najdete jízdní řád a další informace. A pokud máte další tipy na jednodenní výpravy po okolí Prahy, podělte se s nimi!

2 komentáře:

  1. Tak ten vlak Vám upřímně závidím:))Třeba začne někdy jezdit i na Moravě. Krásný výlet, ten piknik je super nápad. Budu to muset zrealizovat na nějakém příštím výletu.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak ten vlak Vám upřímně závidím:))Třeba začne někdy jezdit i na Moravě. Krásný výlet, ten piknik je super nápad. Budu to muset zrealizovat na nějakém příštím výletu.

    OdpovědětVymazat