čtvrtek 30. března 2017

Novinka pro děti / Fermentovaná mléka od Hami

Minulý týden jsem byla od Hami pozvaná na představení nového fermentovaného mléka pro kojence. Moc se nás to sice netýká, protože Adélka umělému mléku nikdy nepřišla na chuť, ale osobně mě to docela zajímalo. Když jsem se totiž před několika lety vracela z Ameriky, fermentace byla na kulinářské scéně velký hit. Všichni správní foodies něco nakládali a kvasili, což se časem přeneslo i k nám. Doteď mě ale vůbec nenapadlo, že by se tenhle trend mohl promítnout i do výroby dětské výživy. I když slovo trend bych měla dát v tomhle případě spíš do uvozovek, protože fermentace je jedním z prvních způsobů uchovávání potravy.

Akce byla parádně připravená. I občerstvení bylo v souladu s tématem a všechny nabízené pokrmy měly s kvašením něco společného. 

A zatímco Adélka spokojeně rabovala místní výzdobu...

...já jsem si (v relativním klidu) vyslechla několik zajímavých přednášek o procesu výroby (nejen) fermentované dětské výživy a o zdravotních benefitech, které pro nás kvašené potraviny mají. Doma jsem si ještě fermentaci proťukla a na stránce Bezpečnost potravin se dozvěděla, že při fermentaci se některé látky štěpí na jednodušší a díky tomu jsou pak třeba bílkoviny lépe stravitelné. Kvašením vznikají i zdraví prospěšné vitamíny skupiny B a některé z kvašených potravin (třeba jogurt, kefír, některé sýry nebo kvašené zelí) navíc fungují jako probiotika, která podporují správnou funkci střevní mikroflóry. (Původní text najdete tady.) Kromě jogurtu toho ale na výběr z kvašených potravin pro ty úplně nejmenší děti nemáte a i proto uvádí Hami na náš trh tohle fermentované kojenecké mléko. 

Na českém trhu je to úplná novinka, i když třeba ve Francii je prý na trhu fermentovaných mlék už 80%. Pokud si nejste jistá, že by vašemu děťátku mlíčko chutnalo, je super, že si můžete koupit i zkušební krabičku se třemi porcemi, kterou jsem vám doma na ukázku ještě cvakla. 

Pro úplnost ještě fotka se složením a obsahem živin. Tak co? Zaujalo vás to? Pokud ano, více informací najdete tady. Fermentovaná mléka přijdou na trh v dubnu, takže se po nich už můžete začít poohlížet, případně je vyzkoušet na Feedu, kde jsou přednostně k mání.
---
PS: Za mě má teda Hami i nejkrásnější obaly. Látková zvířátka z jejich krabic pro ně navíc navrhla a ušila česká maminka, což mi u takové firmy přijde moc sympatické. 

1 komentář:

  1. Škoda, že to nebylo před rokem :( přechod na UM dával Vikimu docela zabrat...

    OdpovědětVymazat