úterý 22. srpna 2017

Návštěva Zemědělského muzea / Naše stálice & nové expozice

První víkend po návratu z Krkonoš jsme byli omrknout novinky v Zemědělském muzeu na Letné. Tohle muzeum si získalo Erwínovo srdce hlavně díky expozici traktorů, pokaždé ale zavítáme i na rybáře a do dalších částí. Pojďte si s námi muzeum, které právě vstupuje do finální části rekonstrukce, projít.

Ve středu  26. července se konalo slavnostní otevření nových expozic a střechy muzea, z které je skvostný pohled na Prahu. Usmlovala jsem s Erwínem, že před traktory se půjdeme podívat na výstavu Voda v krajině. Jak jsem se dozvěděla z muzejního webu: "Ta je koncipována tak, aby interaktivní formou představila kompletní příběh vody. Návštěvníci mohou na plastické obří mapě naší republiky sledovat, jak vypadá hospodaření s vodou v jednotlivých regionech, pracovat s mapami rybničních soustav, povodí, rozvodí, srážek a sucha a dozvědět se, kam se voda ztrácí a kde se naopak může nečekaně objevit; jaký vliv má na život v jednotlivých oblastech a jak ovlivňuje ráz krajiny." Tenhle koncept je samozřejmě pro čtyřleté dítě trochu neuchopitelný, ale elektonické prvky Erwína zaujaly a dali nám s Typoškou čas si aspoň část výstavy projít.

Pak jsme se museli rozdělit. Erwín šel s Typoškou a spící Adélkou na milované traktory a já si prošla zbytek muzea.

Nejvíc jsem se těšila, že se konečně podívám na expozici Laboratoř ticha, která byla předtím vystavena na EXPO v Miláně. (Foto: NZM)

Kromě živých rostlin v obřích futuristických nádobách jsou součástí instalace třeba interaktivní kamery, které snímají pohyb rotlin a přenášejí ho na plátno, nebo reprodukované zvuky lesa. Umím si představit, že pobývat na tomto místě musí blahodárné účinky na psychiku. 

Později jsem do Laboratoře ticha zlákala i Erwína, kterého zaujala hlavně umělá tůňka. Dost si teď doma ujíždí na vaření lektvarů a tohle jako kouzelný lektvar opravdu vypadalo.

Během svého putování jsem narazila na další novou expozici věnovanou myslivosti. (Foto: NZM)

Tohle téma mi moc blízké není, tak jsem tu moc času nestrávila. Tušila jsem ale, že Erwína jistojistě zaujme interaktivní hra se vzduchovkou.

Nakoukla jsem do svojí oblíbené expozice Od věku sloužím člověku o obalech a vystoupala i na střechu muzea, kde jsem se nechala vyfotit jednou návštěvnicí. Na fotce je vidět Pražský hrad, který odtud ale spatříte z neobvyklého úhlu.

Na střeše mi ale přišla zpráva, že Adélka už se probudila a tak jsem se šla vystřídat s Typoškou v hlídání naší smečky. Po traktorech se šli vyblbnout do expozice o rybářství, která disponuje mnoha hravými a interaktivními prvky.

Adélku tam například zaujala váha. Oba si i chvilku kreslili...

...a pohráli na místním minihřišťátku. Pak už nastal čas odebrat se na cestu domů.

Tady si neodpustím roztomilou fotku Adélky z výtahu a informaci, že za muzeem se nachází parádní občerstvovací stanice Záletná, kde dělají třeba výborné pizzy a točí vanilkovou zmrzlinu. A co víc si můžou děti (a dospělí) po vyčerpávající návštěvě muzea přát? 
---
Pokud jste v Národním zemědělském muzeu ještě nebyli, určitě se tam s dětmi vypravte. Děti mají do 18  let vstup zdarma, ti starší pak zaplatí 110 Kč. Kromě stálých expozic a výstav se tu pořádá i mnoho zajímavých akcí. Já se třeba těším na Dožínky na Letné, které se budou konat 8. a 9. září. Více o muzeu najdete tady

6 komentářů:

  1. Myslite, ze by se v muzeu libilo i dvouletemu diteti? Nebo je to spise pro starsi? Diky za odpoved. Kacka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kacko, myslím si, že ano. Tohle muzeum je totiž extémně baby friendly. V expozici s traktory jsou plastové traktory pro nejmenší, na kterým můžou expozicí projíždět. U rybářů je zase hřišťátko se skluzavkou a pastelky. Expozice LES je taky zábavná - na konci je velký stom z papíru, takový labyrint, a střecha je velké hřiště s výhledem do široka daleka. My to tu máme opravdu rádi.

      Vymazat
  2. Musíme někdy vyrazit společně, taky tam rádi chodíme. :) Nejkrásnější je Recykles, už jsme tam byli dvakrát. T.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V lese jsme byli jenom jednou, takže zase ráda půjdu. Ozvu se ti, teď jedeme pryč.

      Vymazat
  3. Taky se nám tam moc líbí, jen na Záletnou jsme štěstí neměli, trefili jsme se do pauzy :-(

    Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je smůla! Ale jsem ráda, že se vám jinak v muzeu taky líbí!

      Vymazat