sobota 28. října 2017

Pár pátečních tipů #3 / Truchlení a podzimní oslavy mrtvých

Dneska tu mám pro vás sice trochu smuteční téma, ale nebojte jenom vážné to nebude! Najdete u mě několik odkazů na zajímavé webové stránky, tipy na dětské knížky o smrti, ale i nápady na oslavy Halloweena a Dušiček...

Se smrtí jsem se v posledních letech osobně setkala několikrát. Naposledy u svého tatínka. Tím se moje vnímání umírání, i toho vlastního, a ztráty obecně dost posunulo. Překvapivě jsem se přestala bát. Erwín se naopak myšlenkou na svůj odchod z tohoto světa zabývá se střídavou intenzitou už od svých tří let. Jsem ráda, že už je dneska k sehnání poměrně dost dětských knížek, které rodičům pomůžou s dětmi o tomto konverzačně nelehkém tématu mluvit. Díky blogu se mi už minulý rok dostala do ruky knížka Daniela Rušara Kamzíkův velký skok, ve které se odráží jeho dětská zkušenost se ztrátou staršího brášky. Měla jsem ji schovanou a po smrti tatínka si ji s Erwínem jeden večer celou přečetla. Nad obrázkem mrtvého "gazeláka" (jak si Erwín kamzíka přejmenoval) se nám sice oboum zalily oči slzami, ale z knížky jsme si odnesli pozitivní pocit z toho, že je děda pořád s námi a že by ho náš úsměv a radost ze života potěšily. S Danielem jsem se spolu spojili a dlouho na toto téma mluvili. Až všechny podněty a dojmy vnitřně zpracuju, určitě se s vámi o svoje pocity podělím.

Mezi další knížky, které mě na toto téma zaujaly, patří Když Dinosaurům někdo umře od americké autorky Laurene Krasny Brown. Tu mi doporučil i Daniel. Holčičky se možná zase lépe ztotožní s hrdinkou knížky Anna a Anička: O životě na začátku a na konci od Martiny Špinkové, která je o malé Aničce a její babičce. Já už jsem si od stejné autorky v knihovně objednala sbírku inspirujících příběhů z prostředí Domácího hospice Cesta domů s názvem Malé dobré zprávy. Vtipně vypadá ilustrovaná knížka O smrti smrťoucí od švédské autorky Pernilly Stalfelt. A taky rozhodně stojí za návštěvu blog Veroniky aka Krkavčí matky, možná vás zaujme natolik, že si objednáte i její knížku Moje milá smrti, kterou napsala rok po tragické smrti svého manžela.

Pokud vás tohle téma zajímá, skvělým místem k hledání zajímavých podnětů je stránka Moje smrt, praktické informace najdete na portálu Umírání.cz. Inspirující je i stránka Dobrá tečka, kterou spravuje Asociace poskytovatelů hospicové paliativní péče, a na které jsou k vidění videa několika místních pacientů. Alternativní způsob pohřbívání můžete prozkoumat u organizace Ke kořenům.

V naší kultuře je truchlení spojené spíš se smutkem, mnohde je to ale jinak. Třeba mexické oslavy Dia de los muertos neboli Dne mrtvých jsou vyloženě veselé. Zažít na vlastní kůži je letos opět můžete díky sdružení MOTUS a divadlu Alfréd ve dvoře. Letos mají oslavy trochu jiný formát a i místo se změnilo, tak se podívejte na jejich stránku (tady), ať to nepropásnete!

Možná, že se u vás doma taky zabydlel Halloween. Tipy na strašidelné menu najdete tady. Já jsem loni slavila úspěch, který hodlám leto zopakovat, hlavně s krvavými prsty. Pokud se chcete na slavení zásobit u profesionálu, zajděte si k Lelí pro tematiké cupcaky. Oranžové i lehce morbidní sladkosti mají i u Marks & Spencera nebo v Candy Store, kde se specializují na americké cukrovinky. Halloweenskou oslavu si můžete s dětmi užít například v Botanické zahradě (víc informací tady) nebo vyrazit na Průvod pražských strašidel, který v předvečer dušiček již podeváté chystá Muzeum pražských pověstí a strašidel. Necháte se zlákat? A chodíte na Dušičky zapalovat na hřbitov svíčku a zavzpomínat na své blízké, kteří tu už s vámi nejsou?

1 komentář:

  1. FINANCIAL BREAKTHROUGH

    Life indeed is GRACE, I'am Daan Sophia currently in California USA. I would like to share my experience with you guys on how I got a loan of $185,000.00 USD to clear my bank draft and start up a new business. It all started when i lost my home and belongings due to the bank draft I took to offset some bills and some personal needs. I became so desperate and began to seek for funds at all means. Luckily for me I heard a colleague of mine talking about this company, I got interested although i was scared of being scammed, I was compelled by my situation and had no choice than to seek advise from my friend regarding this very company and was given their contact number, getting intouch with them really made me skeptical due to my past experience with online lenders, little did i know this very Company "PROGRESSIVE LOAN INC. was a godsent to me and my family and the entire Internet World, this company has been of great help to me and some of my colleague and today am a proud owner of well organized business and responsibilities are well handled all thanks to Josef Lewis of (progresiveloan@yahoo.com).. So if really you are genuinely in need of a loan either to expand or start up your own business or in any form of financial difficulty, i advise you give Mr Josef Lewis of Progressive loan the opportunity of financial upliftment in your life Email: progresiveloan@yahoo.com OR Call/Text +1(603) 786-7565 and not fall victim of online scam in the name of getting a loan. thanks


    OdpovědětVymazat