pondělí 27. listopadu 2017

Dvacet dva měsíců s Adélkou / Povídání & naše oblíbená leporela

Erwín i Adélka milují knížky. Teda nemůžu zrovna říct, že si je čteme, spíš si nad nimi povídáme. Oba jsou totiž taky velký mluvky. Určitě k tomu mají vrozené vlohy (od koho asi, viď, babi?), ale zároveň si myslím, že je to i tím, že si s nimi často povídáme. A snažíme se s nimi už od malička mluvit v rámci možností jako rovný s rovným. Žádné hačinkání, papáníčko a jiná ňuňáníčka. A ono se nám to pěkně vrací. Erwín mluví na svůj věk parádně a ani Adélka na tom není se slovní zásobou špatně. Občas jí sice ještě moc nerozumíme, ale v běžném provozu se s ní už dá krásně domluvit. Miluje svýho brášku "Amádka", doma nejraději poskakuje "hatatá" a před pár dny si (konečně) přestala říkat mimi. A jaké knížky má nejraději? Udělala jsem jí před pár dny v pokojíčku kutloch, snesla její oblíbené kousky a při prohlížení ji fotila. Tak se na ně pojďte podívat.

Podle mě by všechny malé děti měly mít aspoň jednu knížku s Miffy. Erwín tu svojí miloval a Kuku, Miffy! Kdo je tam? jsme si prohlíželi snad tisíckrát. Adélka samozřejmě taky jednu dostala a k tomu jich ještě pár podědila. Však už je na nich znát opotřebení...

Baví mě jednoduché kresby a výrazné barvy nizozemského autora Dicka Bruna, který Miffy stvořil. Podporují dětskou fantazii a dětem se opravdu moc líbí.

Velikostí se navíc krásně vejdou do kabelky, takže si je můžete brát na cesty. Adélka má nejraději tu s Miffy v zoo. Se slonem troubí a se lvem mohutně řve. Nakladatelství Baobab už vydalo leporel s Miffy několik. Jejich výběr najdete třeba tady.

Mezi naše další oblíbence patří Barvy a Počítání od Aino-Maija Metsoly. Za tímhle pro naše ucho exotickým jménem se skrývá finská designérka a ilustrátorka, která kromě knížek a hraček navrhuje i nádherné látky pro Marimekko. (Že bychom její knihy jednou vyměnily za šaty?)





Její publikace jsou plné barevných ploch s jednoduchými vtipnými kresbami...

... a okénky, které by Adélka mohla otvírat snad celý den. U téhle knížky mě vždycky překvapí, kolik věcí už umí pojmenovat. Každé nové slovo nám dychtivě odčítá z úst a zašeptá si ho znovu pro sebe, aby si ho uložila. Je fascinující pozorovat, jak se děti učí a tyhle knížky jsou k tomu jako stvořené. Navíc si je děti přizpůsobí svým schopnostem a rozhodně je nemusíte z knihovny jentak vyřazovat. S Erwínem v nich počítáme, trénujeme anglická slovíčka a hledáme legrácky, kterých si dřív nevšiml.

Před několika lety jsem měla problém najít hezké knížky s hýbacími prvky. Proto jsem byla nadšená, když jsem v knihkupectví objevila sérii leporel Objevujeme svět, které vydalo nakladatelství Svojtka. Už jich vyšlo několik, mě ten den z dostupného výběru zaujala Louka, která představuje zvířátka, s kterými se děti můžou potkat na procházce v přírodě.


Je jich vždycky jen několik a dají se tak docela lehce zapamatovat. Na každé stránce je taky nějaké hejblátko, u hmyzu se dá houpat malým roztomilým pavoučkem...

...tady zase seskakovat ze stromu s veverkou. Kromě intelektu si tak děti procvičují i prstíky.

Na konci knížky jsou pak všichni luční obyvatelé vyobrazeni pohromadě a vy si tak můžete dát s dětmi opáčko.

Poslední knížkou, kterou vám dneska ukážu, je A Day at the Park with Meiya and Alvin, kterou Adélka dostala v dárkovém balení ke své myšce. Pojednává o jednom dni myšky, které Adélka říká Mína, a jejího sloního kamaráda Alvina. Hračky obou postav se dají sehnat v několika provedeních a jsou vhodné už pro ty úplně nejmenší miminka. Jsou vyrobeny z gumy z kaučukového stromu a certifikované bavlny a jsou tak neškodné jak pro děti, tak pro přírodu. Adélka svoji Mínu miluje, ale taky ji občas pěkně morduje. Ta se ale pořád drží a to i přesto, že už jsem ji musela prát a uši drhnout kartáčkem.

Knížka má pár stránek s jednoduchým příběhem, který odvyprávíte i bez předepsaného textu. Dohromady tvoří hezký balíček, kterým byste určitě dětem udělali radost. Tak co, líbí se vám můj výběr? A máte tipy na další hezké knížky pro nejmenší? 

Tak a na chvilku ještě zpátky k Adélce, která je pořád v tom úžasném trpasličím období. V poslední době začala projevovat roztomilé sklony k fiňtění. Miluje šaty, převlékání a červené nehty na nohou (ideální jsou k tomu dětské vodou omyvatelné laky od Nailmatic). Všechno chce dělat "ama" a občas to dopadá komicky, jako když na sebe navrší několik šatů v různé fázi správnosti a kolem pasu navlíkne kalhotky a dvoje košilky místo pásku. Zároveň ale vstoupila do věku, kterému se v angličtině říká "terrible twos", tedy do období, kdy se během chvilky z roztomilé spokojené holčičky stane kvůli rozlomenému rohlíku nebo vylitému nočníku vztekající se furie. Snažíme se chlácholit tím, že je to normální a že se jí holt jenom zrovinka propojují v mozku hemisféry a ona za ten nezvládnutelný nával emocí vlastně nemůže. Většinou jsme z ní, stejně jako z Erwína, úplně vedle, když to ale na ni přijde, oba doufáme, že se jí propojí už hodně brzy...
---
PS: A protože článek vychází pár dní před festivalem mini, zase ho tu s ním trochu propojím. V článku jsem sice dávala odkazy na moje oblíbené knihkupectví Kosmas, ale pokud se na mini chystáte, určitě se stavte u pinwheels, od nichž část knížek mám. A tentokrát bude mezi vystavovateli i nakladatelství Svojtka, které vydalo tu sérii leporel Objevujeme svět. 

1 komentář:

  1. FINANCIAL BREAKTHROUGH

    Life indeed is GRACE, I'am Daan Sophia currently in California USA. I would like to share my experience with you guys on how I got a loan of $185,000.00 USD to clear my bank draft and start up a new business. It all started when i lost my home and belongings due to the bank draft I took to offset some bills and some personal needs. I became so desperate and began to seek for funds at all means. Luckily for me I heard a colleague of mine talking about this company, I got interested although i was scared of being scammed, I was compelled by my situation and had no choice than to seek advise from my friend regarding this very company and was given their contact number, getting intouch with them really made me skeptical due to my past experience with online lenders, little did i know this very Company "PROGRESSIVE LOAN INC. was a godsent to me and my family and the entire Internet World, this company has been of great help to me and some of my colleague and today am a proud owner of well organized business and responsibilities are well handled all thanks to Josef Lewis of (progresiveloan@yahoo.com).. So if really you are genuinely in need of a loan either to expand or start up your own business or in any form of financial difficulty, i advise you give Mr Josef Lewis of Progressive loan the opportunity of financial upliftment in your life Email: progresiveloan@yahoo.com OR Call/Text +1(603) 786-7565 and not fall victim of online scam in the name of getting a loan. thanks


    OdpovědětVymazat