úterý 7. listopadu 2017

Kam s dětmi v plískanici / Podzimní výstavy & výtvarné dílny

Pošmourný podzim je tu a s ním i časté dilema, co podniknout o víkendu a po večerech s dětmi. Zůstat celý den v pyžamu a blbnout je někdy sice super, obecně je ale lepší mít v záloze nějaký plán, kam s dětmi vyrazit. Na dnešek jsem si pro vás připravila seznam podzimních tipů na muzea, výstavy a výtvarné dílny. Budu ráda, když se v komentářích podělíte o vlastní tipy.

Hned na začátek tu mám pro vás tip, který je jenom na tento týden. Už v pátek jsem vám psala o Festivalu české slovenské tvorby pro děti, který se v Praze na několika místech koná tento týden. Včera jsem se s dětmi byla podívat ve Slovenském institutu na vernisáž výstavy významných slovenských ilustrátorů ŠTYRI ORIEŠKY PRE PRAHU a musím říct, že ta výstava je opravdu moc krásná. Představuje ilustrace M. Matlovičové, Ľ. Paľa, M. Koptáka a V. Krále, které známe i z knih vydaných u nás. Na výstavě je jich i několik k nahlédnutí. Navíc je výstava v samém centru Prahy (Slovenský institut sídlí na náměstí Republiky 3, hned naproti Obecňáku) a je zdarma. Ostatní akce vypadají taky moc zajímavě, tak si zkuste na některou z nich vyšetřit čas!

Muzea a výstavy

Součástí Festivalu české slovenské tvorby pro děti je i výstava Zimní radovánky, která bude v Muzeu hl. m. Prahy k vidění do 31. prosince 2017. Výstava vychází z textu a ilustrací knížky Karoliny Medkové Vánoce z celého světa, kterou ilustrovala Mária Nerádová (a která je mimochodem moc pěkná a určitě by byla pěkným dárkem.) A když už tady budete, zastavte se na výstavě Směle ber hračku Směr, na které najdete hračky výrobního družstva Směr Praha, s kterými mnozí z nás vyrostli a které se vyrábějí dodnes.

Villa Pellé chystá na dobu od 21. 11. do 28. 1. výstavu české malířky a ilustrátorky Daisy Mrázkové Co by se stalo, kdyby… Někteří z vás tuší, že název výstavy se inspiroval jménem jedné z autorčin knížek pro děti. Pokud ne, běžte rychle do knihovny a stejnojmennou knížku si půjčte (nebo si ji rovnou kupte) a pak uvidíte, že se na výstavu budete těšit stejně jako já!

Muzeum hudby až do 28. 2. 2018 hostí výstavu  Hudba a pohádka. My už jsme na ní byli a moc vám ji doporučuju. Zabaví se na ní malí i velcí. Recenzi na blogu z naší návštěvy najdete tady.

Výstavu Archa Noemova v Národním muzeu jsme viděli asi před rokem a půl. Adélka byla ještě mimi a Erwínovi by určitě taky nevadilo na ni vyrazit znovu. Fotoreport z minula si můžete prohlédnout tady.

Už nějakou dobu mě k návštěvě láká Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur. Na jedno radníčko s Erwínem to na podzim konečně vidím. Sice tam teď nemají žádnou vyloženě dětskou výstavu, ale fotografie a objekty z dalekých krajů se mu určitě budou moc líbit. Kousek odtud je navíc prima čokopodnik Červená židle, kde si pak můžeme dát nějakou dobrotu.

Další výstava, která není vyloženě určená pro děti, ale která je určitě bude bavit, je retrospektiva Krištofa Kintery Nervous Trees v Galerii Rudolfinum. My jsme na ní byli hned první víkend a je to fakt bomba! A jelikož je to jubilejní 100. výstava v téhle galerii, vstup je zdarma.

Větší děti by ostaně mohla bavit i výstava Jaroslav Róna 1997–2017, která se koná v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí. Erwína teda rozhodně baví ten "čert s pindíkem", který před vchodem do galerie stojí...

Zemědělské muzeum patří mezi naše nejoblíbenější. V poslední době tu otevřeli několik nových expozic a otevřeli střechu, z které je parádní výhled na Prahu. Report z naší poslední návštěvy si můžete přečíst tady. Fotka nahoře je z naší nedávné návštěvy nové gastronomické herny, kterou si obě děti náramně užily. Erwín dokonce srovnatelně s expozicí traktorů. A to už je co říct!

Hned vedle je Národní technické muzeum, ale to bohužel není moc baby friendly. Možná si vyhlídneme nějaký den, se s níženým vstupným a půjdem se s davy podívat aspoň do hlavní haly na auta, vlaky a letadla. A možná se svezem i do místního dolu. Dny se sníženým vstupným v roce 2017 najdete tady.

Erwín moc touží po návštěvě Muzea pověstí a strašidel, jehož plakátek vídá v tramvajích. Já se ho trochu děsím, ale možná že podlehnu a nakonec se tam s ním taky vypravím. Jen doufám, že pak budeme doma klidně spát...

A pokud vám nevadí si udělat z návštěvy výstavy menší výpravu, vyrazte na Chvalský zámek, kde je až do 3. prosince k vidění výstava Šťastný Krtek aneb Krtek slaví 60. narozeniny.

Výtvarné dílny

Nejznámější dílničky v Praze jsou asi ty v Národní galerii, které se konají každou středu a čtvrtek. Tady najdete více informací a tady jednu naši fotoreportáž.

Parádní dílny ale připravují na téměř každý víkend i v Galerii hl. m. Prahy. Tady je report z jedné, na které jsme byli a tady jejich web, kde najdete program.

Nedávno jsme taky byli vyzkoušet výtvarnou dílnu v Židovském muzeu. Konají se jednou za měsíc a vřele vám je doporučuju. Součástí dílny je krátká přednáška, výtvarničení a pak návštěva nějaké pražské židovské pamětihodnosti. Náš report tady, info o dílnách tady.

A už jste byli v Artparku v Galerii Rudolfinum? Tak to musíte rychle napravit. Tenhle výtvarný prostor za to rozhodně stojí! Fotky z naší návštěvy najdete tady a jejich zase web tady. Rodinné programy nabízí i Centrum současného umění DOX.

Z jednorázových dílen mě pak zaujal Dětský etnoklub – indiánské korálkování, který se koná 25. 11. 2017 v Náprstkové muzeu. Národopisné muzeum Národního muzea zase připravilo minicyklus tradičních řemeslných dílen pro děti. Lektoři malé účastníky seznámí se základními řemeslnými technikami, jako je pěstování bylinek nebo výroba vánočních ozdob. Na všechny aktivity pro děti pod hlavičkou Národního muzea najdete v jejich letáku (tady).

Co vy? Kam ve špatném počasí s dětmi vyrážíte vy? Chystám ještě jeden díl o divadlech, hudbě a dalších aktivitách. Pokud máte osvědčené tipy, sem s nimi!

7 komentářů:

  1. Chtěla jsem napsat, že pokud není vyslovený nečas, snažíme se chodit i na podzim a v zimě co nejvíc do přírody, ale koukám, že většinu zmíněných výstav a dílen jsme taky vymetli, takže snad nejsme úplní kulturní barbaři. A opravdu musím doporučit výtvarné herny ve Veletržáku, ze kterých naše děti bohužel už odrostly, a Lvíčka Arjeho v Židovském muzeu - toho jsme asi před rokem objevili víceméně náhodou, dcera ho naprosto miluje a my se smějeme, že má s rodinným katolickým základem zdárně nakročeno na religionistickou dráhu.
    Jinak máme aktuálně v plánu Zámecké imaginárium bratří Formanů v Roztokách u Prahy; bohužel jsme nestihli tamní výstavu o pravěku.
    hornbeam80

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, ja hodne vyuzivam slevovych pobytu. Nedavno jsme byli zde - https://www.animod.cz/stredovek-v-detenicich-zazitkovy-pobyt-s-hostinou-v-krcme-bohatym-programem.html a opravdu super! Bohaty program, deti byly nadsene. Mas zkusenosti take s podobnymi vylety?

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem vždy byla hodně aktivní a dost mi to chybí. Prcek se zatím na podobné akce moc nadšeně netváří. Jak staré máte děti? Jsou výstavy dostupné i s kočárkem?

    OdpovědětVymazat
  4. My často v tomhle počasí vyrážíme do bazenů a aquaparků. Jinak ale doporučuju všechny akce kukfestival.cz a cirqueon.cz Návštěva divadla Minor je též nutností, mají nyní představení i pro nejmenší. Ve Chvalském zámku probíhá výstava Krtek. On totiž slaví 60ku. Výstava je interaktivní a lze na ní navštívit i dětské kino. Čekala bych jí ale ještě hravější. Zato úplně bez chyby je Sladovna v Písku, kde je pro děti několik hracích pater! Pro rodiče jsou tam paklehátka, kde mohou relaxovat :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  6. Holky, nestíhám komentovat, ale komentáře sleduju. Díky za ně! Anneke, díky tobě jsem byla v Roztokách a paráda. Renato, Slevomat snad jednou taky zkusím, čím dál častěji na mě od různých lidí vykukuje. Anonymní, s kočárkem můžete snad do všech muzeí a galerií, aspoň mě nikdy odnikud nevyhodili. Mishi Fufu, Minor je super, jen sehnat ty listky! Cirqueon by mohl Erwína taky bavit a Sladovna u Písku zní fakt super. Zapsala jsem si ji do výletních tipů!

    OdpovědětVymazat
  7. My s dětmi často vyrážíme na veřejná koupaliště, ale to také často nejde, protože to bývá drahé. Rozhodli jsme se, že si našetříme a koupíme jim raději nějaký bazén k nám na zahradu a koupaliště a jiná taková zařízení spíše budou jako odměna za vysvědčení nebo na narozeniny :-)

    OdpovědětVymazat