úterý 14. listopadu 2017

KOLORKY / České & stylové ekologické plenky



S Erwínem i s Adélkou jsem snila o látkovkách. S prvorozeným jsem se k tomu neodvážila a před Adélkou jsem si sice pořídila jednu krásnou holčičí sadu od Bamboolíku, ale nakonec jsem zjistila, že to ve mě prostě není. Nejsem ten typ, co se rád věnuje domácím pracem a jedna dvě pračky týdně navíc už pro mě byly prostě víc, než jsem byla schopná zvládnout. Celkem brzy jsem rezignovala a skončila u ekologických jednorázovek. Vyzkoušela jsem jich několik a ustálila se na jedné cenově dostupné značce z nedaleké drogerie. Když jsem dostala nabídku vyzkoušet české ekologické plenky KOLORKY, neváhala jsem ani chvilku. Však víte, že mě baví podporovat lokální věci, které mají udržitelný rozměr a ještě k tomu jsou krásné. A to KOLORKY rozhodně splňují!

KOLORKY jsou z přírodních a obnovitelných materiálů. Nejsou parfémované, neobsahují chlor ani škodlivé plasty. Díky svému složení a prodyšnosti jsou ideální i pro velmi citlivou pokožku. Velikostí i materiálem nám sedly. Vyfotila jsem Adélku v akci, abyste se přesvědčili, že jsou i pohodlné a nijak ji neomezují v pohybu.

Pro srovnání kvality a ekologičnosti jsem  si vzala na pomoc článek 5x konvenční vs. ZDRAVÉ jednorázové pleny z magazínu LOHAS, ve kterém je sepsáno pět základních aspektů při vybírání plenek. První věcí, na kterou bychom si měli dávat pozor, je chlór, kterým se konvenční plenky z čistě estetických důvodů bělí. Ten ale při používání uvolňuje škodlivé dioxiny, což není zrovna něco, co bych chtěla svým dětem do systému posílat. KOLORKY jsou místo chloru běleny horkým vzduchem, takže se bát nemusíte. Dalším aspektem je celková biologická odbouratelnost, tedy jak dlouho se plenka bude v přírodě rozkládat. Rozložitelné jsou všechny komponenty KOLOREK kromě SAP gelu. Doba rozkladu záleží na okolních podmínkách. Nejrychlejší se můžou ztrácet už během několika měsíců, nejdéle to pak trvá LDPE, u kterého je to 10 až 20 roků. Pamperskám to údajně trvá 400 let, takže furt docela dobrý.

Dalším rozdílem mezi konvenční a eko jednorázovkou je množství použitého superabsorpčního polymeru. KOLORKY tento polymer (SAP gel), který podle mého pátrání není nijak toxický ani zdraví škodlivý, používají v rozmezí 4–12 g dle velikosti plenky. Savé jádro díky tomu pevně uzamyká tekutiny i zápach a zajišťuje tak sucho a pohodlí pro dětskou pokožku. Kromě toho jsou KOLORKY vyrobeny z netkané textilie, buničiny a papíru. Všechny materiály jsou bez příměsí PVC, chloru, antioxidantů, latexu nebo ftalátů, protože by mohly u dětí způsobit alergie či astma. Je sympatické, že výrobce myslel i na obal, který je také plně rozložitelný. Plenky jsou nápadem a vývojem české, putují k nám ale z různých částí světa, což bohužel asi jinak nejde. Líbí se mi ale transparentnost, s kterou tahle firma všechno na webu sdílí.

Mně (i Adélce) se líbí i design plenek. Proužky jsou ve dvou ne úplně gendrově neutrálních barvách, kombinací ale vznikl unisexový vzor, který unosí holky i kluci. Koncem listopadu se navíc chystají další dva potisky - létající balóny a srdíčka. Jak vidíte z fotky vyzkoušely jsme velikost XL, myslím, že by jí ale stačilo L. Na výběr je ze čtyř velikostí, které pokryjí miminka od 3 do 16 kilo. Plenky se zatím dají koupit jenom tady a vybírat můžete ze tří různě velkých balení, která přijdou v krásných krabicích s logem a hedvábným papírem. Jako byste si objednali luxusní dárek...

Pokud vás tyhle plenky zaujaly, sledujte facebook KOLOREK, kde najdete víc fotek a informací. A občas i nějaký ten slevový kupón, který se určitě hodí. A těšte se na festival mini, kde budou mít KOLORKY vlastní stánek. Můžete si je tak prohlédnout naživo a koupit za speciální festivalovou cenu. 

4 komentáře:

  1. Priznavam,moje deti meli pleny pampersky a ja byla stastna,a obe byli v roce a pul bez plinek,takze nesnasim takove ty dobre rady,ze se dite nenauci na nocnicek,kdyz ma papirove plenky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rady podobného typu vytěsňuju, případně opáčím, že se moje děti určitě s plenkou/dudlíkem/po čtyřech/... ženit/vdávat nebudou. :) Já chtěla ty látkovky kvůli šetrnosti k přírodě, ve všech životních snahách ale ctím, že bych měla být šetrná i k sobě a vzdala to. Už takhle mi přijde, že pořád jenom peru a věším prádlo...

      Vymazat
  2. FINANCIAL BREAKTHROUGH

    Life indeed is GRACE, I'am Daan Sophia currently in California USA. I would like to share my experience with you guys on how I got a loan of $185,000.00 USD to clear my bank draft and start up a new business. It all started when i lost my home and belongings due to the bank draft I took to offset some bills and some personal needs. I became so desperate and began to seek for funds at all means. Luckily for me I heard a colleague of mine talking about this company, I got interested although i was scared of being scammed, I was compelled by my situation and had no choice than to seek advise from my friend regarding this very company and was given their contact number, getting intouch with them really made me skeptical due to my past experience with online lenders, little did i know this very Company "PROGRESSIVE LOAN INC. was a godsent to me and my family and the entire Internet World, this company has been of great help to me and some of my colleague and today am a proud owner of well organized business and responsibilities are well handled all thanks to Josef Lewis of (progresiveloan@yahoo.com).. So if really you are genuinely in need of a loan either to expand or start up your own business or in any form of financial difficulty, i advise you give Mr Josef Lewis of Progressive loan the opportunity of financial upliftment in your life Email: progresiveloan@yahoo.com OR Call/Text +1(603) 786-7565 and not fall victim of online scam in the name of getting a loan. thanks


    OdpovědětVymazat
  3. Musím se přiznat, že tady ty eko pleny jsem nikdy nezkoušela, ale vypadají docela zajímavě. To my u naší malé používáme hlavně látkové pleny Ty mi příjdou asi nejpraktičtější. Navíc finančně taky nevýjdou tak špatně. :)

    OdpovědětVymazat