pátek 8. prosince 2017

Pár pátečních tipů #9 / Koblihy a dobré skutky

Dneska tu mám pro vás recept na super chanukové (či novoroční) koblihy přímo od koblihové (a kváskové) guru Juliany / Maškrtnica, která kdysi smažila tuhle dobrůtku přímo ve vyhlášeném podniku Maso&kobliha. A přidám pár tipů na dobré skutky a rodinnou kulturu.

Včera jsem se účastnila předchanukové čistě dámské (když tedy nepočítám několik přítomných nezletilých synů) rošchodešové akce, při které nám Juliana prozradila svůj koblihový recept a několik triků. Tady je recept na těsto:

500g mouky (půl na půl hladké a polohrubé)
100g mléka
60g cukru
20g vanilkového cukru
kůra s půlky citronu
3 vejce 
20 čerstvého droždí
90g změklého másla
3g soli
1-2l neutrálního oleje na smažení
50g mléka na rozpuštění droždí

1. V míse nebo robotu smícháme všechny ingredience kromě másla a soli v přibližně jednolitou hmotu. Nechte cca půl hodinu odpočívat, než mouka trochu nabobtná, potom začněte hníst a asi po pěti minutách přidejte máslo, sůl a droždí rozmíchané v 50g mléka. Vypracujte hladké, skoro nelepivé těsto (bude potřeba přibližně 15 minut hnětení) a nechte kynout přikryté v lednici přes noc. (V teple vám vykyne rychleji a pak stačí 2 hodiny, v chladu může těsto odpočívat stejně jako vaše unavené ruce.) 
2. Ráno těsto rozdělte na přibližně 20 kousků po 50gramech nebo ho vyválejte na prst tlustý plát a vykrájejte z něj donuty. Nechte kynout v pokojové teplotě na moukou posypaném na plechu volně přikryté fólií asi dvě hodiny. Měly by se skoro zdvojnásobit, tak pamatujte na pravidelné rozestupy!
3. Pak se můžete dát do smažení, a to buď najednou nebo průběžně podle potřeby. V lednici vydrží při dostatečném vychlazení až 12 hodin.

Juliana nejenže báječně peče, ale dokáže se o svoje často až vědecky podložené postupy srozumitelně podělit. Pro mnoho žen byla zajímavá informace, že těsto nemusí kynout v teple, ale klidně ho můžeme dát přes noc do lednice. Nebo že máslo se přidává do těsta až ve druhém kroku proto, abychom získaly nadýchanější těsto. Důležitým poznatkem bylo pro mě i to, že se koblihy neválí jako kulička z modelíny, ale nejprve se udělá placka, z té taková špičatá mošnička/kapsička, která se obrátí špičkou dolů a jemným tlakem proti prknu zakulatí. Tím se zaručí nadýchanost těsta. Koblihy se musí smažit v dostatečném množství oleje (na výšku aspoň tolik oleje, jako je výška koblihy), který by měl mít kolem 170-180 stupňů. Při velikosti 50g koblih by se měly smažit z každé strany cca 2 minuty. A ideálně se koblihy plní ještě teplé, kdy je těsto měkké a náplní "ustoupí." Po zatuhnutí tak vmáčknete daleko míň. Ona koblihy plní tak, že se si je vyskládá na stojáka do pekáčku (stejně jak je to na úvodním obrázku), předřízne si v nich dírku a pak plní náplní v cukrářském pytlíku s jakýmkoliv nástavcem (kromě těch úplně úzkých). Dává do nich marmeládu, puding nebo různé krémy. Poradila i recept na čokoládový krém (pade na pade zahřátá smetana, ve které se rozpustí čokoláda), kterým se dají koblihy naplnit. Když se nechá tahle dobrota ztuhnout v lednici, můžou se z ní pak vykrajovat a formovat "primitivní" lanýže, které můžeme obalit ve skořici či mletých oříšcích či mandlích. (Rychlé cukroví, anyone?)

Recept taky najdete v super designové knize SUPER TRAMP BOOK, která jí tyto dny vychází.

Akce to byla parádní a pokud byste se chtěli příště tohoto dámského večírku zúčastnit, napište mi mail a já vás propojím s organizátory. Výhledově se plánuje purimové pečení hamanových uší.

Tak a protože je doba dávání, mám pocit, že bych měla dát něco nejen svým blízkým, ale podělit se "se svým bohatstvím" i s někým, kdo to opravdu potřebuje. Trochu jsem o tom už psala tady, u dárků číslo 8. Z lokálních akcí mě zaujalo hlavně nedělní pečení cukroví pro potřebné ve Veletržním paláci, které spolupořádá iniciativa Hate Free. Moje věrná čtenářka Hanka z Centra dobré vůle zase po roce vybírá peníze pro několik konkrétních dětí. Více podrobností o akci, které říká Vánoční nadělování najdete tady. Se staršími dětmi (nebo bez nich) se můžete v neděli vydat do DOXu s Amnesty International psát dopisy nespravedlivě vězněným s výzvou o propuštění vládě nebo příslušnému úřadu. Více o Maratonu psaní dopisů najdete tady.

Jestli chcete udělat radost taky sobě, zkuste svoje štěstí v giveaway o balíček, který obsahuje krásnou kuchařku Máma mele vločky, voskovou svíčku s nádhernou lesní vůní a kávový peeling značky Mark. Soutěž najdete tady. A taky stále běží soutěž o kožené capáčky z rakouského obchodu Fellshop. Tu zase najdete tady.

A pokud chcete s dětmi někam o víkendu vyrazit, stavte se třeba v Grébovce na Vánočním pikniku, který pořádá časopis Apetit. Ve znovuotevřeném Uměleckoprůmyslovém museu se v sobotu koná taneční představení lidových tanců Folklór v muzeu. A v Galerii hl. m. Prahy si pro vás připravili další sobotní výtvarný workshop k výstavě Jaroslava Róny. V Kasárnách Karlín se tuto neděli otevře kluziště, během otevření si na ní zabruslí i hokejové hvězdy týmu HC Olymp (ať je to kdo je to, protože já znám akorát Jágra). Tipy na dětské výstavy a další výtvarné dílny najdete v mém předchozím článku Kam s dětmi v plískanici.


13 komentářů:

  1. Svědectví o finančním průlomu od Boha pomocí Finančního kroužku Loan INC. (Fundingloanplc@yahoo.com NEBO Call / Text +14067326622) ...

    Ahoj Jsem Evelyn Russell bydlištěm v 808 NE 19. Oklahoma City, jsem sama matka požehnaná se dvěma dcerami. Chvíli jsem hledala opravdového věřitele, který by mi mohl pomoci půjčovat, protože už nemám práci, všechno, co jsem dostal, byly to hajzlové, kteří mi věřili, a nakonec mi vzali peníze, aniž mi dali úvěr, moje naděje byla ztracena, mám zmatený a frustrovaný, bylo to pro mé rodinu těžké krmit s dobrým jídlem, nikdy jsem nechtěl mít nic společného se všemi půjčujícími společnostmi na internetu znovu. Než jsem se setkal s věřitelem, který změnil můj život a život mé rodiny Prostřednictvím člena společenství "věřitel se strachem z Boha v něm panem JASONEM RAYMONDEM, byl to muž, který poslal Bůh, aby pozvedl svou rodinu z utrpení .Prvýkrát jsem si myslel, že to nebude možné z dřívějších zkušeností, než jsem dostal svůj úvěr v hodnotě $ 135,000.00 USD za méně než 24hodinů.Takže můj poradce komukoliv, kdo tam opravdu potřebuje půjčku, je kontaktovat Finanční kroužek INC prostřednictvím tohoto oficiálního e-mailu: - fundingloanplc@yahoo.com NEBO Call / Text +1 (406)732-6622 a být finančně zrušen.


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. BEST AVAILABLE WAY TO FINANCEIAL FREEDOM {upstoxfunding@yahoo.com}
      Are you looking for financial freedom? Are you in debt, you need a loan to start a new business? Or you collapse financially, do you need a loan to buy a car or a house? Have you ever been rejected by your bank in ever finance? You want to improve your financial? You need a loan to pay off your bills pay off? No more looking, we welcome you for an opportunity to get all types of loans at a very affordable 3% interest rate for others. For information, contact us now by email at: {upstoxfunding@yahoo.com}

      Do you have a bad credit? Do you need money to pay bills? Is it necessary to start a new business? Do you have an unfinished project due to poor funding? Do you need money to invest in any specialty that will benefit you? And you do not know what to do. We offer the following loans;both Personal loans [secure and unsecured], Business loans [secure and unsecured] ,combination loans ,Student loans,Consolidation loans and so many others.

      Company name: UPSTOX FUNDING
      Company Email: upstoxfunding@yahoo.com

      Vymazat
    2. EDWARD JONES FINANCE IS THE BEST PLACE TO GET A LOAN {Jonesloanfinance@yahoo.com},
      God bless you sir, I will not stop telling the world about your kindness in my life, I am a single mum with kids to look after. My name is Emily Thomas and I am from Convention Center Drive, Miami Beach, FL . A couple of weeks ago My friend visited me and along our discussion she told me about EDWARD JONES FINANCE, that they can help me out of my financial situation, I never believed cause I have spend so much money on different loan lenders who did nothing other than running away with my money. I have been in a financial mess for the pass 7 months now, She advised I give it a try so I mailed him and explain all about my financial situation to him, he therefore took me through the loan process and gave me a loan of $390,000.00 at a very low interest rate of 2% and today I am a proud business owner and can now take good care of my kids, If you must contact any firm to get any amount of loan you need with a low interest rate of 2% and better repayment schedule, please contact EDWARD JONES FINANCE email:- {Jonesloanfinance@yahoo.com} OR Text +1(307) 217-5388

      Vymazat
  2. BETTERMENT FUNDING {bettermentfunding@gmail.com}
    Hi everyone, i am Alexis Ohanian am so glade coming back to this great forum to testify about the help i received from Chester Brian. I was in desperate need of a loan in other to be free from debt and financial bondage that was place on me by my ex husband. It was really bad that i have to seek for help from Friends,family and even my bank but on one could assist me because my credit score was really bad. So i was browsing with my computer and saw some testimonies from people Chester Brian assisted with a loan, then i decided to contact him on his email {bettermentfunding@gmail.com}, then i received a mail from them and i did all that was asked from me. To my greatest surprise they transferred to my account the loan i requested and now i am so happy clearing my debt and have also started a business with the remaining amount to take care of myself and family. If you need a loan do contact the best loan lender of all time Chester Brian on his email: {bettermentfunding@gmail.com}

    OdpovědětVymazat
  3. CONTACT PROSPER LOAN AND BE FOREVER PROSPEROUS :- prosperloanplc@gmail.com or call +1(205) 224-8709 .

    Greetings to everyone, Life they say is full of deceit. No torture and pain can be compare to what i Theresa L. Bernard experience in the hands of scammers, I trusted the words of those fake loan lenders without verifying, I lost more than $12,500 in the quest of obtaining a loan i sold my car defaulted in my bills but i keep on falling victim my life has been piece of trash full of mess. My kids dropped out of school, My bank denied me credit because my credit score was down already. Until last week a very close friend told me that she got a loan from PROSPER LOAN PLC that i should also give it a try. Not having an option I contacted them with a heart full of sorrow and skepticism i shyly follow their procedures comply to their policy, I was waiting for the bad news like every other loan company i contacted gave me then i receive a credit alert that my bank account has been credited with $250,000 which i initially applied for instantly tears of joy roll out of my eyes because I never believe it will come through. Whenever you are in need of any kind of loan don't be a prey and contact the one true loan company via their information. Email: prosperloanplc@gmail.com or Call +1(205) 224-8709. And receive your financial breakthrough.

    OdpovědětVymazat
  4. MOORE LOANS SAVE ME WHEN THERE WAS NO HOPE {mooreloancompany@yahoo.com}

    Hello everyone in this forum, I am Luis Root from USA, I cannot believe that God really exist not until i was Redeemed and saved from Financial bondage.. l was into financial crisis and needed to pay some bills. l tried seeking help from banks but all to no avail,l also tried seeking help from the internet only to meet scammers who pretended to be private lender and made away with my $15000 and did not get my loan, not until GOD introduce me to Moore Robbinson through a friend who was rescued from financial problem and a loan of $100,000.00 was granted to him by Moore Robbinson, so l took his advise and contacted Moore Loan Company and in the space of one week my loan of $200000 was granted to me.so my advise to everyone seeking for loan at low interest rate of 2% .l am doing this because l am so happy am out of financial bondage and am once again full of joy and life is easy all thanks to GOD and Moore Robbinson. You can contact Moore Loan Company via {mooreloancompany@yahoo.com} OR Text (414) 454-9493

    OdpovědětVymazat
  5. God Bless Edward Jones Loans for Helping Me In Time Of Need {Jonesloanfinance@yahoo.com}

    Good Day I am Vanessa Cowen from California and i have a broken up business, until i found this company who help me to gain a loan for business, and now i want to used this short medium to congratulate the company for the fast and safe funds they loan to me without any form of delay, i loan 180,000.00USD from the company at a very low interest rate of 2% to save my business and lots more. i first saw their mail on the internet, everyone always give testimony for what they did, so i quickly contacted them and they all did everything for me without stress and my funds was sent to my account within 24hrs, i was surprise and feel glad, now i now have a standard business control agent who help me, now i will advice those who need urgent loan to contact them now via email : {jonesloanfinance@yahoo.com}OR Text him +1(302) 400-5278

    OdpovědětVymazat
  6. BEST AVAILABLE WAY TO FINANCEIAL FREEDOM {upstoxfunding@yahoo.com}
    Are you looking for financial freedom? Are you in debt, you need a loan to start a new business? Or you collapse financially, do you need a loan to buy a car or a house? Have you ever been rejected by your bank in ever finance? You want to improve your financial? You need a loan to pay off your bills pay off? No more looking, we welcome you for an opportunity to get all types of loans at a very affordable 3% interest rate for others. For information, contact us now by email at: {upstoxfunding@yahoo.com}

    Do you have a bad credit? Do you need money to pay bills? Is it necessary to start a new business? Do you have an unfinished project due to poor funding? Do you need money to invest in any specialty that will benefit you? And you do not know what to do. We offer the following loans;both Personal loans [secure and unsecured], Business loans [secure and unsecured] ,combination loans ,Student loans,Consolidation loans and so many others.

    Company name: UPSTOX FUNDING
    Company Email: upstoxfunding@yahoo.com

    OdpovědětVymazat
  7. EDWARD JONES FINANCE IS THE BEST PLACE TO GET A LOAN {Jonesloanfinance@yahoo.com},
    God bless you sir, I will not stop telling the world about your kindness in my life, I am a single mum with kids to look after. My name is Emily Thomas and I am from Convention Center Drive, Miami Beach, FL . A couple of weeks ago My friend visited me and along our discussion she told me about EDWARD JONES FINANCE, that they can help me out of my financial situation, I never believed cause I have spend so much money on different loan lenders who did nothing other than running away with my money. I have been in a financial mess for the pass 7 months now, She advised I give it a try so I mailed him and explain all about my financial situation to him, he therefore took me through the loan process and gave me a loan of $390,000.00 at a very low interest rate of 2% and today I am a proud business owner and can now take good care of my kids, If you must contact any firm to get any amount of loan you need with a low interest rate of 2% and better repayment schedule, please contact EDWARD JONES FINANCE email:- {Jonesloanfinance@yahoo.com} OR Text +1(307) 217-5388

    OdpovědětVymazat
  8. Hello Everybody, here comes an loan Offer that will change your life forever, TESTIMONY ON HOW I GOT A LOAN TO CHANGE THE BROKE LIFE OF MY FAMILY My name is Mrs OLIVER

    MASON . I live in USA Florida and i am a happy woman today? I told my self that any Loan lender that could change my Broke Life and that of my family, i will refer

    any person that is looking for loan to Them. They gave happiness to me and my family, i was in need of a loan of $250,000.00 to start my life all over as a widow with

    3 kids I meant this honest and GOD fearing loan lending company online that helped me with a loan of $250,000.00 U.S. Dollar, They are indeed GOD fearing People,

    working with a reputable loan company. If you are in need of loan and you are 100% sure to pay back the loan please contact them and please tell them that Mrs, OLIVER

    MASON referred you to them. contact via E_mail: alenxanderwalkerloanfirm@outlook.com

    OdpovědětVymazat
  9. Já bych Vám ráda poradila zase něco pro změnu :-) Kupovali jsme si k nám domů nové vybavení do kuchyně a manžel mě potěšil tím, že mi pořídil nový hnětač těsta a pečení s hnětačem je něco, co v kuchyni určitě potřebujete!

    OdpovědětVymazat
  10. To zní moc fajn, na takové tančení bych se někdy moc ráda přijela podívat. My jsme se také nedávno začali věnovat tanci a doufám, že jednou budeme také nějak ve větším povědomí lidí a vystupovat na velkých podiích :) Bylo by to moc fajn.

    OdpovědětVymazat
  11. No nevím jak vy, ale já třeba už dávno nepeču nic a všechno si to nechávám přivézt od této pekárny zde - https://www.vasepekarna.cz na kterou jsme narazili vlastně docela dost čistou náhodou... Ono jednou u nás na vesnici zavřeli na den z technických důvodu sámošku a my nutně potřebovali čerstvé pečivo na druhý den kvůli oslavě a tak jsme to vyřešili přes ně a paráda naprostá!

    OdpovědětVymazat