čtvrtek 4. dubna 2013

Nejšťastnější miminko v okolí


Ne, tehle post není o Erwínovi, i když je takový pohodář, že by si tuhle nálepku klidně zasloužil. Řeč je o stejnojmenné knížce Dr. Harvey Karpa, která se ke mně minulý týden dostala. Už si ani nepamatuju, kdy jsem si jí v knihovně rezervovala, rozhodně už je to několik měsíců. Asi jí nějaká maminka přede mnou hodně potřebovala... Po přečtení jsem zjistila, že bohatě stačilo projít si pár recenzí a mrknout na jedno dvě videa. Ostatně, často mívám u radících knížek pocit, že se z tématu, které by vystačilo na článek, maximálně tenkou brožurku, snaží autoři a nakladatelství napakovat vydáním dvousetstránkové knihy. Další možnost je, že jsem nadprůměrné inteligentní... :) Tak a teď už k metodě doktora Karpa.

Jeho základní tezí je, že se miminka rodí příliš brzy. Potřebovala by v děloze strávit ještě tak tři měsíce, ale protože by se pak kvůli velikosti hlavičky nedostala ven, měli bychom jim první týdny života dělohu aspoň simulovat. Budou pak prý klidnější. Vychází i z toho, že v mnoha kulturách usedavý miminkovský pláč vůbec neznají. Miminka mají pořád u sebe a po každém kňíknutí miminku nabídnou krmení. Nejde o rozmazlování, ale o uspokojování základních potřeb. Když jste tedy zkontrolovali, že miminko nemá hlad, nepotřebuje odříhnout, nebo přebalit, není mu ani horko ani zima a pořád pláče, zkuste jeho Pět zásad: zavinování, poloha na boku nebo na bříšku, ššš, houpání a sání. Těsná zavinovačka a naše šušání (nebo bílý šum) mu bude evokovat dělohu, kde rozhodně nebylo ticho. Držení miminka na boku nebo na bříšku (spát by ale mělo na zádech), houpání a sání ten poct klidu ještě umocní. 

Pro někoho jsou jeho metody příliš brutální, jiní přísahají, že jim zachránily zdravý rozum. My jsme je na Erwína od začátku vlastně taky instinktivně aplikovali, i když v umírněnější formě, než jak jí Dr. Karp předvádí na tomhle videu. Fungovalo to, ale s žádným brutálním nočním pláčem jsme naštěstí nebojovali, nemůžu tedy účinky ani potvrdit ani vyvrátit. A nakonec jedna zlatá rada na léčbu koliky z 19. století: „Dejte si vatu do uší a gin do žaludku.“ Dobrou noc!

6 komentářů:

  1. jo, o Karpovi jsem slyšela ještě před porodem, včetně toho, že by se dal vycucnout na jednu A4 :) a zase, každé dítě je jiné, zavinování se u nás naprosto minulo účinkem, ale bílým šumem ji uspávám občas ještě teď...

    OdpovědětVymazat
  2. oni obecně tyhle knížky jsou často k prdu, stačí když člověk trochu zapojí rozum :-) já jsem na zavinování líná, ale chumlám mimino do peřiny a hučení fenu nám zabírá na obě děti naprosto ukázkově

    OdpovědětVymazat
  3. sem to tu prave objevila, ukladam si blog! ja jsem karpovo zavinovani pouzila jeste v porodnici, treti den byl junior totalne neutisitelny, muj uzasny statecny muz, sdilejici s nami nadstandartni pokoj asi poprve pochopil, ze to nebude jen tutu nunu... kdyz jsem vytahla v jednu v noci notebook a merinozavinovacku, abych si zopakovala postup podle juuutubu a potomka pak behem vteriny uklidnila, ziral doslova s otevrenou pusou. zavinovali jsme ho asi dva nebo tri tydny, na bily sum jsem mela nenaladitene mini radijko... a na houpani pomahala houpacka hacka, pripadne noseni v satku. knizku jsem mela prectenou celou behem dvou cest vlakem ostrava - praha a zpet, aspon mi odsejpala cesta ,))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky za navstevu! Na Erwinaka zavinovani taky platilo. A noseni byla jeho oblibena podvecerni cinnost. Ted uz nastesti spi moc dobre. Teda nechci to zakriknout. Mam podezreni, ze se mu zacinaj prorezavat prvni zubiska.

      Vymazat
  4. Jej, tak já doteď vůbec netušila, co je "bílý šum", nicméně na to, že moje dítě výborně usíná nikoliv při zpěvu ukolébavky (což mě tedy tenkrát trochu urazilo, protože zpívám báječně, si myslím...), ale při zvuku starého fénu, jsem přišla poměrně brzo. Naše prvorozená Mařenka usínala u fénu až skoro do jednoho roku věku. Když fén dosloužil a šla jsem koupit nový, pan prodavač byl poněkud překvapený, že jediné, co mě zajímá, je, jestli pěkně, klidně hučí... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dite chtelo jistojiste si ten zpev uzit. Proto nespalo. Ja se na Erwina snazim jit se zpevem opatrne. Tatinek kdysi vyhrozoval zastavenim auta a vysazenim, pokud neprestanu pet. Nejak to ve mne zustalo.

      Vymazat