středa 18. září 2013

TO CHCI! / HEZKÝ SUKOT

Sváteční sezóna pokračuje v plném proudu. Dneska večer začíná Sukot, který připomíná putování Izraelitů na poušti. Jelikož přespávali ve stanech, je povinností strávit nějaký čas v takové chajdě, které říkáme suka. Ti šťastnější, co mají zahradu, si ji postaví tam. My bytoví většinou pojíme jednou dvakrát v suce u nějaké synagogy nebo navštívíme ty šťastnější. Pokud je hezky, což letos úplně nevypadá, bývá v suce zábava. Dobrodruzi v ní můžou klidně i spát. První večer zůstáváme doma, protože Erwíňák už tyhle pozdní výpravy nějak nedává. Vařím slavnostní večeři v podzimním duchu - domácí challa, salát s fetou a brusinkami, grilovaný losos, houbové quinotto a pečená rajčata. K tomu si dáme víno a první letošní burčák. Včera jsem upekla jablečný koláč z knížky Den bez masa. Typoška to nevydržel a kousek už si dal k snídani. Prý je moc dobrý. Recept najdete níže. Židokamarádům přeju chag sameach a vám ostatním hezký zbytek týdne. Uslyšíte ode mě zase až v pondělí.

JABLEČNÝ KOLÁČ

125g másla
175g cukru
175g hladké mouky
3 vejce
1 lžička kypřícího prášku do pečiva
vanilková esence nebo cukr
lžíce mléka
2 středně velká jablka (já přidala hrušku)
hrst rozinek
moučkový cukr na posypání

Vyšleháme do pěny máslo s cukrem. Do směsi vmíchíme vajíčka a pak přidáme prosátou mouku s kypřícím práškem. Přidáme pár kapek vanilkové esencenebo vanilkový cukr a je-li směs příliš suchá lžíci mléka. Dortovou formu o průměru 20cm vyložíme pečícím papírem a na dno dáme vrstvu těsta, na kterou poklademe jablko nakrájené na tenké plátky a posypeme rozinkami. Vrstvy střídáme tak, aby navrchu bylo těsto. Koláč pečeme ve vyhřáté troubě 35-40 minut při 180℃. Hotový koláč posypeme moučkovým cukrem a podáváme v pokojové teplotě.

6 komentářů:

  1. Musím říct, že ty židovské tradice a svátky mají něco do sebe. Umíte opravdu slavit ve velkém! Užívejte si to :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Jo, jo, pamatuju si na jeden film o Židovce, která musela předstírat, že je křesťanka a pracovala v křesťanské rodině jako guvernantka. Byla z té křesťanské upjatosti strašně nešťastná. Což není nic proti křesťanům, jen proti té jedné křesťanské rodině v té době (tuším 19. st?).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do upjate rodiny v jakemkoliv stoleti bych se taky nehodila. A oni by ze me byli asi taky pekne nestastny. I kdyz mit na vizitce guvernantka nezni spatne... :)

      Vymazat
  3. Super. Rozhodnuto, koupím si jí :). Díky

    OdpovědětVymazat