čtvrtek 19. června 2014

Pozdrav z Jeruzaléma v Praze

Jeruzalém patří vedle Prahy a New Yorku k mým nejoblíbenějším městům na světě. Baví mně jeho rozmanitost i to, že je tam většina lidí tak trochu mešuge. Ostatně v psychologii existuje termín "jeruzalémský syndrom." Proto jsem moc ráda, že se v Praze koná festival Dny Jeruzaléma v Praze, jehož součástí je letos i improvizovaná Jeruzalémská tržnice. Včera ji otevřeli a my se tam hned vydali na průzkum. K našemu zklamání byl k jídlu výběr jenom čtyř stánků - Agripas Fruit Bar s několika druhy limonád, Cafe Jeruzalém s kávou, Jafo Bakery s lákavými pamlsky a Bistro Mahane Yehuda s voňavým masovým grilem, u kterého čaroval palestinský šéfkuchař Kamel Hashlomon a jeho izraelský kolega Ilan Garousi. Na Náplavku, kde je tržnice otevřená, jsme dorazili kolem šesté, ale jídlo už bylo i tak trochu přebrané. Pořadatelé na Facebooku slibují, že to dneska a zítra bude lepší. Oba jsme se taky s Typoškou shodli, že si tuhle akci bezdětní užijou podstatně víc... Pokud tedy máte trpělivost nebo hlídání, vydejte se na Náplavku nasát jeruzalémskou atmosféru. Součástí festivalového programu jsou i hudební a divadelní vystoupení, filmy, výstavy a přednášky.



Naštěstí jsme si stačili ulovit výběr pečiva z Jafo Bakery. Cestou jsme - za notného přispění Erwína - půlku snědli. Všechny druhy jsou výborné a chutnají přesně tak, jak mají. Úplně nás jejich chuť vrátila k Damašské bráně, která je jedním z vchodů do starého Jeruzaléma. Trochu mě mrzí, že se festival zaměřuje skoro výhradně na židovskou kulturu. Jeruzalém je unikátní tím, že se za jeho branami mísí židovské, muslimské, křesťanské a arménské vlivy. Je to ale teprve jeho druhý ročník, tak je mi jasné, že zkouší, jak a jestli je taková akce v Praze udržitelná. Pořadatelům tedy držím palce a těším se zase na příští ročník!
---
Věděli jste, že Nové město pražské je navržené podle Jeruzaléma? Karel IV. totiž doufal, že až přijde Mesiáš, všichni svatí si to namíří právě sem. Schválně si vemte mapu Karláku a Jeruzaléma a uvidíte tu podobu! 

Pokud vás zaujal výběr sladkostí a na Náplavku to nestihnete, můžete si ho objednat v pekárně KosherFood, která nedávno zařala fungovat, a která dodává svoje produkty do kaváren Mama Coffee. 

10 komentářů:

  1. to zni uzasne..
    a na fotce vypadas moc krasne:-)
    zdravime do prazskeho jeruzalema z nemeckeho svycarska:-)
    pekne dny
    mia (demanty)

    OdpovědětVymazat
  2. Jee, už se zase rok s rokem sešel:) Sluší ti to!

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten příspěvek jsem omylem odstranila. Byl tam odkaz na mapu Jeruzaléma s vysvětlivkami: https://www.facebook.com/petrkucera85/photos/a.672193689508006.1073741864.156160007778046/672193762841332/?type=3&permPage=1

      Sissi, moc se omlouvám a za mapu odkaz děkuju.

      Vymazat
  4. PodpaDky prosím ne..Eva

    OdpovědětVymazat