pondělí 9. června 2014

Správný táta / Karel

Karla jsem poznala na Bohemia Jazz Festu, pro který pracoval, a na kterém jsme se s Typoškou každý rok viděli a díky tomu se vlastně dali dohromady. Kromě produkce a PR pro kulturní a neziskové organizace Karel pracuje jako psychoterapeut a kouč. Jak píše na svém webu zajímá se o souvislosti duše a těla a jeho vášní a předmětem zkoumání je zpěv a lidský hlas. S žádostí o rozhovor jsem ho požádala i díky tomu, že se angažuje na festivalu Tátafest, který se letos v Praze odehraje 15. června ve Stromovce. Má sympatickou ženu, dvě krásné dcerky a všechny předpoklady k tomu, aby pro nás bylo  nahlédnutí do jeho otcovské duše přínosné.



Užíváš si roli otce? 
Užívám. A prožívám. Je to jedna ze zásadních rolí, které ve své identitě v současnosti vnímám. Se všemi radostmi, starostmi a odpovědností.

Co tě na rodičovství nejvíc překvapilo?
I když jsem měl zkušenosti v pomoci s výchovou třech synů mé starší sestry, mé vlastní rodičovství přineslo jiný rozměr. Rodičovství je dobrodružství. Co mě ani ne tak překvapilo - spíš, co jsem vnímal jako zásadní, byla proměna priorit a hodnot. Jednoduše řečeno jsem přestal řešit blbosti, najednou tu byly přednější, důležitější věci - odpovědnost, starost, radost z bytí s naším dítětem. Při narození druhé dcery se pak úzkostnější tendence příjemně obrousily, a bylo mi/nám v tom ještě líp.

Změnil se nějak vztah s tvojí partnerkou?
Zážitky už z těhotenství, pak z obou porodů a příchodů dcer do našeho života náš vztah obohatily a upevnily. Posunuly jej na úplně jinou, hlubší úroveň. Naše láska, partnerství a přátelství s mou ženou dostali hlubší základ.

Ovlivnil příchod dětí tvoji práci?
Jo i ne. Když se nám holky narodily, byl jsem na volné noze. Příchod dětí tak znamenal zejména jasnější utvoření hranic mezi časem pracovním a volným. Situace mi umožňovala být s dětmi maximum času, za což jsem velmi rád. Řád, který děti vnesly se tím, jak rostou a začínají chodit do školek a škol se upevňuje. I když je to někdy náročnější, zvládáme to se ženou dobře.

Kdy ses začal angažovat na festivalu Tátafest? 
Spolupracovat na Tátafestu jsem začal před třemi roky. Poslední dva ročníky mám na starost program, zejména výběr kapel a taky PR. Projekt mě baví, je prima pomáhat vytvářet prostor, kam můžeme jít oslavit naše tátovství - s kamarády se na to už pravidelně těšíme - a taky kam je možný vzít táty a dědy, pobýt s nimi a třeba jim poděkovat..

Co zajímavého letos připravujete?
Letos se těším zejména na změnu místa - přestěhovali jsme se z Parukářky do Stromovky, do prostoru u restaurace Šlechtovka. Hlavním lákadlem je letos kapela TataBojs a jejich "akustický vozembouch set". Jsem moc rád, že nás kluci podpořili a zahrají. Skvělé budou jako vždy i Lakomé Barky a těším se i na show kuchaře Martin Polačko známého z pořadu "Když vaří táta".

Máš pocit, že role otce je ve společnosti podceňovaná?                                                        
Obecně myslím, že jo. Role a postavení muže se v posledních letech docela dost proměnily. V mém okolí to mám tak, že moji kamarádi se většinou rádi a aktivně zapojují do rodinného života. Na druhé straně se například ve své praxi terapeuta setkávám s muži, kteří tíhu odpovědnosti, kterou cítí, že je na ně kladena v roli otců, nesou velmi těžko. Nic není černobílé a stejně tak, jako táta není jen ten, kdo dal sperma, není ani jen ten, kdo má rodinu finančně zajistit a tím jeho role končí. Táta je důležitý pro dítě, pro rodinu, pro společnost. Táta je jeden ze dvou rodičů.
---
Pokud vás Karel a Tátafest zaujal a chtěli byste se na něj se svými partnery nebo tatínkem vydat, podívejte se sem. Třeba se koná i někde blízko vás.



4 komentáře:

  1. Sympaticky tatinek a zaroven clovek, ktery se angazuje pro spolecnost. Kez by bylo takovych chlapu ( i zen) u nas vic. Casto mam totiz pocit, ze jsou u nas lidi ke vsemu lhostejni a odvolavaji se na mnozstvi prace. Tatafest neznam, takze jsem moc rada za novou informaci. Rozhovor jsem zhltla i u more, kde prave jsem:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím na pláž! Jsem ráda, že se ti rozhovor líbil. Souhlasím, že by u nás s více takových lidí bylo hned líp...

      Vymazat
  2. Myslím, že Liga otevřených mužů dělá výbornou práci. Je skvělé, že někdo tak cíleně podporuje mužům orientovat se v jejich současné pozměněné a tím i nelehké situaci v roli tátů. Moc bych si jako máma dcer přála, aby si naše holky jednou našly partnery, kteří vyrůstali se zdravým, sebevědomým a zároveň přátelským otcovským vzorem.

    OdpovědětVymazat
  3. ještě přidám své oblíbené tátovské video, jakkoliv to zřejmě zinfantilní můj předchozí komentář https://www.youtube.com/watch?v=luCYvBauW5o

    OdpovědětVymazat