pondělí 23. června 2014

Správný táta / Štěpán / Menaše

Štěpán, hebrejským jménem Menaše, je rabín. A rozhodně patří k mým nejoblíbenějším rabínům. Má v sobě moudrost a vtip, talmudské rady umí vystihnout stručně a trefně. Někdo mluví půl hodiny a nic moc neřekne. Štěpán mluví pět minut a řekne víc. Vždycky, když ho s Typoškou vidíme, je nám líto, že se s ním, jeho ženou Katkou a s jejich malým synem nevidíme častěji. Když byl Erwín a Eliáš a kupa dalších dětí ještě na houbách, Štěpán s Katkou organizovali jednou za měsíc šábesové večeře v restauraci King Solomon. Moc rádi na ně vzpomínáme a doufáme, že až to podmínky dovolí, se k této tradici vrátíme. Štěpán byl i na naší svatbě a z jeho slavnostního přípitku pochází i tahle fotka. Nechtělo se jim zveřejňovat fotku jejich syna, což jim doufám odpustíte.

Užíváš si roli otce?
Ano. Když mě dvouletý synek obejme a pusinkuje je to skvělý. Dokonce i když v 5:45 ráno silným hlasem z postýlky kříčí „kááákooo (=táto) číšt (=číst)“ tak je to skvělý. Užívám si moc.

Co tě na rodičovství nejvíc překvapilo?
Cena mýdla pro kojence.

Změnil se nějak vztah s tvojí partnerkou?
Vztah je důvěrnější, hlubší. Je zajímavé mít společně někoho (dítě), kdo je důležitější a pro koho se oba zřekneme spánku i jiných potěšení (většinou právě kvůli nedostatku spánku nebo dětským nemocem). Myslím, že až narozením dítěte se člověk stává skutečně úplnou lidskou bytostí a to včetně vztahu s partnerem. Baví mě se společně radovat z dítěte a všech možných prkotin, jako když něco skoro nesrozumitelně vysloví a my slavíme, jaký je náš kluk génius.

Ovlivnil příchod dítěte tvoji práci?
Z počátku, dokonce prvních pár měsíců, jsem byl pracovně dost mimo (pracuju v cestovním ruchu). Tvářil jsem se, že je vše OK a mám vše v malíku, ale občas jsem přišel na schůzku jinam, jiný den nebo jsem si naopak domluvil schůzku s dvěma lidmi najednou na stejné místo. A často jsem myslím nemluvil k věci. To ale přešlo. Nicméně už se neženu do velikých divočin, kdy jsem třeba deset dní nebyl doma a objel půl Evropy. Asi víc šetřím energii, abych měl také čas na rodinu. V rabínském působení jsem začal víc chápat potřeby mladých rodin a myslím, že lépe než dřív dokážu komunikovat s děckama.

Jaká je v judaismu tradiční role otce?
Otec má povinnost se postarat o rodinu, zajistit ji stravu, ošacení a bezpečí. Duchovně je otec zodpovědný za výchovu svých dětí a jejich vzdělání. Pouze pokud není sám schopen z nějakého důvodu své děti vzdělávat, tak má najít pro své děti učitele. Samozřejmě, že židovské děti chodí do školek a škol, ale otcovi tím neodpadá odpovědnost za to, kdo jsou jeho děti.

Co ty osobně považuješ za nejdůležitější?
Chovat se k dítěti láskyplně jako k rovnému parťákovi při zachování role rodiče.

Máš nějaký otcovský vzor?
Svýho tátu.

---
Doufám, že se vám série rozhovorů s inspirativními otci líbila. Pokud jste nějaký propásli, ten s Typoškou najdete tady, s Karlem, který se mimo jiné podílel na přípravách Tátafestu, tady a rozhovor s Joachimem z nakladatelství Labyrint revue je zde

6 komentářů:

  1. pekne, laskyplne, at se rodine dari.. :-)

    diky za rozhovory radko.
    ja tedy nejsem zidovka dle halachy, ale chodime s chlapeckem na setkani s detmi k nam na zidovskou obec..a vzdycky mi udela velkou radost, ze se da predavat dal..ze tradice pokracuje.
    v minulych dnech jsem shledla par dokumentu o rostoucim antisemitismu v evrope a jeste ted je mi z toho smutno:-(
    cas od casu si rikam..takova krasna planeta..jen my lide jsme takovi nicitele..
    no, snad jednou:-)
    mia (demanty)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z antisemitismu a obecné lidské nesnášenlivosti a nenávisti je mi taky moc smutno. Navíc mi pomalu dochází, že to bohužel nikdy lepší nebude...

      Na jakou obec chodíš?

      Vymazat
  2. Radko, jsou to krásné rozhovory, je úžasné, že máš kolem sebe takové lidi. Ti "tvoji" tátové mě dojímají...asi že vím, že těch, co se nestarají a jsou mimo je moc a děti tím trpí...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. Naštěstí kolem převažují otcové klaďasové. Ale obecná realita je bohužel asi opravdu trochu jiná...

      Vymazat
  3. Super projekt, tyhle "táta´s interview":) Je zajimave sledovat, jak otcovstvi vnimaji mladsi vs. starsi rocniky. Doma mam o dost starsi rocnik (nekolikanasobneho zaslouzileho otce) nez ja sama a hodne mi ten jeho nadhled v zacatcich pomohl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. Taky jsem ráda, že mě nechali nakouknout pod svojí tátovskou pokličku. Sama mám staršího tatínka a jeho klid jsem zdědila/okoukala a úspěšně praktikuju při výchově Erwína.

      Vymazat