pondělí 2. června 2014

Správný táta / Typoška


Minulý měsíc jsem na počest Dne matek vyzpovídala čtyři české maminky, které žijí v zahraničí. Povídaly jsme si hlavně o rozdílech ve vnímání rodičovství a o praktických záležitostech týkajících se příchodu dětí v daných zemích. Jsem ráda, že měl tento cyklus ohlas, i já jsem se díky němu dozvěděla mnoho zajímavého. Protože v červnu slaví svátek otcové, rozhodla jsem se tento měsíc oslovit několik zajímavých otců. A začla jsem hned doma a vyzpovídala pro vás Typošku.

Typošku jsem znala z práce pár let před tím, než jsme se dali dohromady. Když se z nás potom stal pár, věci nabraly rychlý spád a svatba a Erwín na sebe nenechali dlouho čekat. Typoška je opravdu báječný táta. Erwínovi se věnuje od miminka a mě baví, že jsou to takový správný parťáci. Jak se ale ukázalo, není úplně mluvnej a nad některými aspekty rodičovství vůbec nepřemýšlel. Nabídnutý rozhovor je tedy spíš takový minimedailonek. Ale i to o roli otce něco vypovídá. Mám pocit, že ženy jsou – asi díky rozhovorům mezi sebou a četbou knížek a rozhovorů – s rolí mámy daleko více konfrontovány a víc o ní přemýšlí.  Co myslíte?

Užíváš si roli otce?
Užívám si jí moc. A to hned od začátku. Je to i tím, že Erwín je úžasnej. Nevím, jak to mají ostatní otcové, kteří mají třeba náročnější dítě, ale mě s ním opravdu baví trávit čas a nemám potřebu od rodičovských povinností utíkat.

Co tě na rodičovství nejvíc překvapilo?
Nečekal jsem, že to bude taková sranda. Zase je to asi dáno tím, že Erwín je pohodový dítě a pořád je v takovým tom hezkým věku. Uvidíme, co budu říkat za dva roky.

Změnil se nějak vztah s tvojí partnerkou?
Cítím se teď víc unavený a to se asi v našem vztahu projevuje. Jinak se ale nic výrazně nezměnilo.

Ovlivnil příchod dítěte nějak tvoji práci?
Jsem asi víc roztěkaný, protože přes den myslím na víc věcí najednou. Občas se mi v práci stane, že mám pocit, že by bylo smysluplnější být doma s Erwínem. Překvapilo mě, že neplatí to, co jsem si dřív myslel, že i když mě třeba nějaká práce nebude bavit, budu jí dělat rád, protože tím zajistím peníze pro rodinu. 

11 komentářů:

  1. Mně se zdá mluvný tak akorát. Vzhledem k jeho profesi možná až překvapivě moc.) A jako táta tady působí moc sympaticky. Ale jak jinak, když máte to pohodový dítě, žejo.))

    OdpovědětVymazat
  2. Jeste:-)!
    Je hodne znat z tveho blogu, ze mas ve svych aktivitach velkou podporu sveho muze. At je vas vztah porad tak pevny a naplneny.
    Mimochodem Typoskovo vyjadreni, ze mit dite je sranda vypovida o tom, jaky je asi Erwin pohodar. Tohle jsem jeste od zadneho tatinka nikdy neslysela:-)!
    Na tatinky se tesim. Super napad.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. Erwín je fakt pohodář, ale asi je to i tím, že spoustu věcí nějak moc neřeším. A Typoška je opravdu úžasnej táta i partner. Měla jsem veliké štěstí, že jsem se potkali.

      Vymazat
  3. partner by se vyjadril stejne.-)

    demanty

    OdpovědětVymazat
  4. Máš skvělého muže, velkej sympaťák :-)

    OdpovědětVymazat
  5. jeee, Radko, ty tvoje clanky, to je radost si pocist :) dekuju za dalsi! tvuj muz je sympatak nejen podle fotek a cinu, ale i podle slov .) mam pocit, ze je erwinek pohodar nejen po rodicich, ale i diky tomu, ze se vy dva proste mate radi a podporujete se, tak co by vam to kazil, proste se jen pridal a uziva si to .) strasne rada vidim/ctu/zazivam pary, ktere se proste nasly, je to krasa. vsem tatum, co si umi uzit otcovstvi blahopreju a provolavam 3x slava!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc. Napsala jsi to moc hezky.
      A přidávám se ke slavnostnímu provolání všem správnej tátům!!! :)

      Vymazat
  6. My s manželem slavíme každý svátek, jaký jen se dá. Den matek a den otců už není výjimkou, protože už máme taky malé dítě. Někdy si uděláme radost jen tak, abychom toho druhého potěšili. Zrovna minulý týden mi nechal manžel doručil krásné růže jen tak, aby mě potěšil.

    OdpovědětVymazat