středa 26. srpna 2015

TO CHCI! / POHODA HOR

"Môžete ho zohnať len pod rukou. Nádherné ticho hôr. Výberové ticho so zárukou. Získa ho kto príde skôr..." Jsem skrz na skrz městský člověk, ale po klidu a pomalém tempu, které jsme si s Erwínem užívali na dovolené v Krkonoších se mi docela stýská. Ráno jsme vstali, pováleli se v posteli a sešli pár schodů na snídani. Poté jsme se odebrali zpátky na pokoj, tam si povídali a mazlili se. Pak jsme zcivilizovali sebe i obytný prostor a vyšli na sluníčko za nějakou lumpárnou. Kolem půl dvanácté jsme podnikli  asi tak dvousetmetrovou túru do vedlejší chaty, kde jsme si dali něco dobrého k jídlu. Pak následoval dlouhý šlofíček, po kterém jsme posvačili, pohráli si a šli zjistit, co dostaneme k večeři. Po ní jsme chvilku běhali na čerstvém vzduchu a pak se odebrali na kutě. Žádný spěch, žádné starosti a spousta času na povídání a trávení společných chvil. Doma to samozřejmě tak bezstarostné být nikdy nemůže, protože nám holt žádné jídlo pod nos nikdo nepřinese. Prádlo se samo nevypere a podlaha neumeje. I tak se ale snažím, aby nám denní povinnosti moc nezasahovaly do společného času. Co vy? Jak zvládáte skloubit čas s dětmi a domácími povinnostmi? Mhouříte oči nad špinavou podlahou jako já, máte někoho k ruce nebo se o nějaký balanc teprve snažíte?

8 komentářů:

  1. Drzim se hesla bordel v byte stastne dite. Samozrejme vseho s mirou. Deti mam dve a uklizet s nimi se fakt neda.Jsem rada, ze stihnu uvarit, dat vyprat a povesit pradlo - to byva trochu slozitejsi mladsi nalozit do kocaru a starsi uz jde se mnou-prece jenom nechci je nechavat v dome sama. Starsi dcera uz se mi tak jednou doma zavrela a mam zazitek na celej zivot! Uklid resim vetsinou o vikendu kdy manzel vezme deti ven a jak pak beham jak fretka, abych vsechno stihla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. JJ, toho se také držím. :) Jen se mi nechce v neděli vyhazovat Typošku a Erwína z bytu a šůrovat. Raději bych víkend trávila s nimi. I když to tak nakonec taky občas dopadne... Pracuju na částečný úvazek, tak v rámci předšábesového úklidu pod tlakem většinou stačím ve čtvrtek večer a v pátek dopoledne byt připravit do stádia, kdy vypadá uklizeně. Pozorný návštěvník by ale rychle našel nedostatky, kterými se já ale naštěstí nestresuju...

      Vymazat
  2. Na úklid nemám kdy, nebaví mě to a umím ten čas využít jinak. Na podzim se vracím do práce, nebudu to stíhat vůbec, takže jsem najala jednu milou slečnu, dnes tu byla poprvé. Ráda obětuju část platu, když se budu vracet do čistého bytu a nebude mě čekat hora nevyžehleného prádla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pořád se k tomuhle kroku odhodlávám. Máme byt něco přes 50 metrů čtverečních, tak pořád tak nějak cítím, že bych to měla zvládnout. S větším bytem do toho ale jdu hned. Ostatně až budu mít dvě děti a budu se vracet do práce, tak už k tomu určitě přistoupím. Myslím si, že je to dobrá investice do vztahu k sobě samé, manželovi i dětem!

      Vymazat
  3. Mizerně. Vaření mě ještě baví a dělám nekomplikovaná jídla, ale ten úklid... flikuju to, jak se dá, smutné je, že L. nepořádek vyloženě nedělá dobře, tak se snažím, ale moc to nejde :/

    OdpovědětVymazat
  4. Mám dvě děti a od návratu z rodičovské zpět do práce ke mně chodí jednou týdně paní uklízet, občas i vyžehlí. Nikdy bych nedovedla uklidit tak jako ona (nemám talent:-)) a o víkendu si právě radši odpočinu a jsem s rodinou. Takže uklízím jen takový ten denní nepořádek, bordel v kuchyni atd a stačí bohatě.

    OdpovědětVymazat
  5. Věčné téma:) Mám to ve vlnách a záleží v jakém rodinném rozpoložení zrovna jsme:) Jinak jsme žili s jedním dítětem, jinak s dvěma a se třetím je to zase úplně jiné. Ale každý večer chci jít do postele v uklizeném bytě (tedy v takovém, kde se neválí věci všude možně) a každý den se snažím uvařit aspoň jedno teplé jídlo (někdy je to jen polévka, někdy rovnou tři chody). Holky si své věci už uklízí samy a ten zbytek se prostě musí zvládnout v mezičase. Takže mám někdy pocit, že dělám pořád všechno:) Ale nevím, jestli to s dětmi jde vlastně jinak...

    OdpovědětVymazat
  6. Hory v létě jsou absolutně bezkonkurenční! Co se domácnosti týče, je to komplikované :) Celkem dobře zvládám denní a povrchovou rutinu, uklidím povalující se věci, hračky, knížky, žehlím většinou do týdne od vyprání, umývám wc a vanu a umývadlo... Ale velký problém mám s důkladným úklidem, třeba vytírání podlahy - za to se fakt stydím a vím, žeto potřebuje, plovoučku jen vysáváme :( Umývání oken je taky kapitola sama pro sebe.

    OdpovědětVymazat