středa 9. září 2015

TO CHCI! / NÁHRADNÍK - VEGETARIÁN

Možná si někdo z vás pamatuje na díl seriálu Friends, kdy vegetariánka Phoebe byla těhotná a dostala strašnou chuť na maso. Přemluvila tenkrát někoho ze svejch kámošů, aby to vegetariánství vzal na těch pár týdnů za ní. Právě jsem se ocitla v podobné situaci... Mimino, kterému už od počátku těhotenství kvůli karnivorním choutkám říkám Adéla, si ho prostě žádá. A navíc to mám teď potvrzeno i lékařsky. Mám málo hemoglobinu, tudíž potřebuju železo. Dostala jsem sice tabletky a budu se dál snažit pojídat vegetariánské potraviny bohaté na železo jako jsou třeba slunečnicová a dýňová semínka, čočka, fazole, listová zelenina, nebo rozinky, ale i tak Adélce v jejích choutkách vyhovím a dám si teď menší nemasovou přestávku. Snad se mi tím navrátí i energie, kterou teď zrovna neoplývám. Vezmete to někdo za mě, aby zůstal poměr snědeného masa zachován? :) 
---
A když už jsem u toho chtění, mileráda se nechám podarovat něžnou květinkou Adélou od mladé šperkařky Adély Fejtkové. Živým květům se u mě moc nedaří - ostatně o tom psala už jsem psala tady. Tyhle by se mi ale domů náramně líbili.

6 komentářů:

  1. na nedostatek železa je uzasny sirup ferrogreen, je přírodní ze samých dobrot, merunky, špenát, jablka červená řepa a další a fakt mi hodně pomohl :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Ja mela narosan boruvkovy od Justu, taky supr, jen drazsi zalezitost.

    Dlouhou dobu jsem nejedla maso, prestalo mi chutnat a v prvnim tehotenstvi jsem mela neskutecnou chut na krvave steaky. Taky jsem nikdy nemela rada vino a v tehotenstvi jsem si sem tam musela sklenicku dat.

    OdpovědětVymazat
  3. Tělo by mělo dostat, o co si říká a ty si můžeš říct, že to nejíš Ty, ale masožravá Adélka:-) Tak se obětuj matko, nebo Ti to jednou, po seanci umožňující návrat do
    prenatálu, vyčte:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Mimochodem, vstřebatelnost železa pro lidské tělo je z živočišných zdrojů několikanásobně vyšší - všechno hraje pro maso:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Nedostatek železa je složitější problém, pouhé jeho doplnění nemusí stačit.. Četlas Jídlo na prvním místě? Já byla taky vegetarián a je mi to moc sympatické, ale prostě z vědeckého hlediska proto nejsou úplně relevantní důvody.. Jakkoli ctím morální důvody, teď se spíš kloním k tomu, že člověk nebyl stvořen, aby chránil zvířata na úkor svého deficitu.. Jakkoli jsem pro ochranu zvířat samozřejmě.. Ale například co se rostlinné říše týče, nenajdou se v ní látky jako glukosamin apod., které se starají o střevní stěnu a tím i celou anši imunitu a psychiku... O B12 ani nemluvim:)

    OdpovědětVymazat