úterý 27. června 2017

Výlet ve třech / Park Mirakulum


Včera jsem pozvala Erwína a Typošku na dvojité randíčko do Parku Mirakulum. Tuhle cestu jsem měla v plánu už docela dlouho a jsem ráda, že jsme ji konečně podnikli. Adélka zůstala v péči babí. Jednak mělo být docela horko, tak jsme se trochu báli, jak by celodenní výlet zvládla, ale hlavně jsme chtěli Erwínvi dopřát čas jenom ve třech. A ukázalo se, že to pro něj opravdu byla veliká věc, kterou všem radostně oznamoval.



Vypravili jsme se sem vlakem. Z Masaryčky jede přímý spoj, takže i bezautomobiloví cestovatelé se sem hravě dostanou. Z vlaku stačí ještě pár minut popojet přistaveným autobusem. Pohodlí a vstřícnost k dětem i rodičům vás tu ostatně doprovází na každém kroku. Třeba hned u vchodu můžete svoje ratolesti označit páskou s telefonním číslem, což mi přijde vzhledem k velikosti areálu a množství atrakcí jako super nápad.

Park Mirakulum se nachází v nechvalně známých Milovicích, kde po několik desetiletí sídlila ruská armáda. Občas na vás ještě závan minulosti dýchne, většinu parku ale tvoří magické dřevostavby a zábavné prvky. Strohého betonu tu zůstalo opravdu velmi málo...

... a když už tu nějaký je, většinou je přetvořený na něco extra zábavného, jako jsou temné podzemní chodby. Naštěstí jsem před cestou dobře prostudovala instrukce a dala na radu kamarádky, která tu byla nedávno, a vzala nám baterku s čelovkou. Dá se tu sice běhat i s mobilem, ale takhle to bylo veselejší.

Nad jedněmi temnými katakombami se tyčí veliký dřevěný hrad s občerstvením v nádvoří. Děti tu můžou běhat a rodiče si chvilku odpočinou. I když v tomhle případě se nejspíš přidají. Do podzemí se dá sjet na tobogánu a na ochozu hradu jsou i vtipná zrcadla, z kterých byl Erwín poměrně vychechtaný.

Míst na jídlo, které je mimochodem v docela příznivých relacích a neomezuje se jen na řízek a hranolky, víc. Ostatně, v růžku si můžete všimnout nápisu osvěžení. Erwín se tu klouzal a běhal po lávkách z lan a my se s Typoškou občerstvili v příjemném chládku.

Dala jsem si kafe se zmrzkou a měla tak dost energie na následné tahání a "mordování" na lanovce. Já tahala, Erwín se vozil a překvapivě jsme se u toho oba parádně vyblbli. (Tuhle fotku miluju. Je na ní vidět, jak je totálně spokojený a šťastný.)

Mirákulum je rozděleno na několik plynule přecházejích částí. Po příchodu narazíte na atrakce spíš pro větší (nebo odvážnější) děti. My jsme třeba úplně procházku v korunách stromů nedali. Zato v Zemi prasátka Pigy se Erwín vyblbnul dosyta. Je určena pro menší děti a pokud o nich návštěvník neví, chvilku trvá, než ho objeví. Bylo tu tedy docela prázdno, protože i menší děti se cestou zabaví.


Najdete tu menší (a přece dostatečně veliký) hrad na lození a lezení...

...skákací trampolínu pro děti do 120 centimetrů, kde to není taková divočina, jako na těch větších...

...i malé vodní hřišťátko, u kterého je loučka na piknik. Těch je tu ostatně víc. Na některých je dokonce povoleno grilování, takže můžete rodinný výlet vylepšit i parádním piknikem s teplým občerstvením. Na několika místech se dají i zdarma zapůjčit lehátka na lenošení.

Areál čítá 10 hektarů. Jak jsme se dočetli v místním plátku, na rozdíl od představy většiny lidí armáda místní přírodě vlastně prospěla. Nikdo sem totiž nemohl a tak se tu zachovala spousta hmyzu a rostlin. S ropou si údajně příroda poradí docela rychle, s ostatními lidskými zásahy už hůř. Víc se můžete dozvědě na naučné lesní stezce, kterou jsme ale bohužel tentokrát nestihli.

Kromě toho se tu nachází i bylinková zahrádka a malé naučné záhonky s dřívě běžnými plodinami, jako je pohanka či len.

A zvířátka jsou tu taky. My jsme stihli jenom podrbat kozy, ale je tu i obora s daňky a minizoo. Necelé tři kilometry od Mirákula (u ulice Ostravská) dokonce najdete pastviny s divokými koňmi a zpětně šlechtěnými pratury, kteří tu byli k vidění naposledy před několika tisíci let.

Vyhlášenou místní atrakcí je vodní svět, do kterého jsme nakoukli až chvilku před odjezdem. V pondělí bylo totiž nakonec docela chladno. V létě si na cestu ale určitě přibalte plavky a ručník!

I za tu chvilku se Erwín stihl trochu pocachtat a osvěžit a my mu slíbili, že se sem ještě určitě vrátíme.

Mirakulum je totiž opravdu skvělá destinace na rodinný výlet. Strávili jsme tu skoro pět hodin a nestihli toho tolik! Již zmíněnou lesní stezku a minizoo, projížďku na pneumatikách, keřové bludiště a stromové lávky a prolejzačky, na které by se ke konci dne možná Erwín taky odvážil. A taky se dá odtud jet vyhlídkovým vláčkem do přilehkého tankodromu. Návštěva v mnohém překročila naše očekávání a těším se, až se sem vrátíme! Co vy? Znáte Mirakulum? A už jste tu byli? Pokud ne, nalákala jsem vás? Web s veškerými informacemi najdete tady
---
PS: A pokud by vás, stejně jako nás, zajímalo, kdo za Mirakulem stojí, našla jsem rozhovor s jeho majitelem Jiřím Antošem. Přečíst si ho můžete tady.

4 komentáře:

  1. Bydlíme tu ale nebyla jsem, je to nechvalne proslule velkym mnozstvim lidi. Taky je zajimave, jak kdo vnima jidlo. Minuly tyden si Hradecaci stezovali jak to je drahy a nezdravy. No a ejhle, vás uhel pohledu - priznive ceny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Návštěvu jsme si načasovali na předprázdninové pondělí, tak tam moc lidí nebylo. Ale věřím, že o víkendech a o prázdninách tu je narváno. Ceny jídla mi na takový typ zařízení přijdou v pohodě. Dali jsme si přírodní kuřecí plátek s chlebem asi za 65 korun, v menu s hranolkama to bylo myslím za 95 a to zas tak strašný není. Samozřejmě není většina sortimentu výkřik zdravé výživy, ale na to už jsem na podobných místech rezignovala. Přibalili jsme si zdravou sváču včetně ovoce a místní nabídku přes den prostřídali. Podle mapy, kterou jsme dostali, se tu navíc chystá třeba i rybí restaurace a to už lehčí a zdravější stravou zavání. Navíc jsou tu nakloněni piknikům s vlastním jídlem, tak se to dá řešit i takhle. A ty atrakce za návštěvu určitě stojí. Jsou opravdu všestranné. Vzdělávací i na vyblbnutí a utahání dětí ke spokojenému nočnímu spánku... Za sebe bych vám návštěvu s čistým svědomím doporučila.

      Vymazat
  2. JOJO, je to fajn, deti tam chodi s tatínkem, místní si kupují celerocní permice. Ohledne jídla, napr v dubnu a kvetnu jsou ty stánky s jidlem dost zavrené, hlavne v týdnu, proste na zacatku a konci sezony.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem si všimla, že některé stánky byly ještě zavřené. Pro nás ale byla pondělní návštěva výhodná v tom, že tam nebylo moc lidí a mohli jsme si to pořádně užít. Kdybych bydlela blízko, taky bych si pořídila permici. Věřím, že se to tam dětem jen tak neomrzí...

      Vymazat