pondělí 12. června 2017

Výlet ze Svaté Kateřiny do Letohrádku svatého Vojtěcha


Energie nabitá ve Svaté Kateřině už se trochu vytrácí, tak si ji zkouším přivolat aspoň prohlížením fotek. Lenošení ve wellness jsme proložili malým výletem do Letohrádku svatého Vojtěcha, který jsme aspoň částečně zdokumentovali. Pojďte se mnou nasát z obrázků trochu klidu. Anebo berte fotoreport jako malý tip pro ty, kdo se obávají, že by se ve wellness rezortu začali brzy nudit.. (Úvodní fotka trochu vypadá, jak reklama na Vittel, ale ze všeho toho odpočívání mi začal rašit opar, tak jsem pramen raději pila z vlastní lahve, než z hrníčků, které byly u pramene k dispozici.)

Tip na cestu jsem dostala od paní manikérky, která mi obecně poskytla o svatokateřinském rezortu a jeho okolí spoustu cenných rad a informací. Cesta není náročná a my ji zvládli i s popíjením zdravých pramenů a kocháním se přírodou asi za hodinu. V chládku lesa jsme se zastavili u kapličky sv. Markéty a o kousek dál i u té sv. Vojtěcha.

U ní jsem se pokochali výjevem lidové kultury v podobě Vojtěchova vyobrazení i vzkazu, který jsme tam našli.

O několik metrů dál jsme mohli oba prameny ochutnat. Za mě vyhrála Markéta a tak jsem si ji na cestu pěkně načepovala do lahve. Ruka s hrnkem je pouze ilustrační. Další poutníci budou oparu ušetřeni, nebojte.

Pak už jen zbývalo zdolat kousek lesa, který byl jak z fotobanky...



...a přesně podle instrukcí minout hájovnu, projít po silnici krásnou alejí, vydat se polem kolem několika rybníčků a už jsme zahlédli cíl naší cesty. Letohrádek sv. Vojtěcha je prvorepublikový hotýlek s restaurací ve stejném pojetí.







Žaludkům jsme tam moc oraz nedopřáli a dali si pěkně do trumpety. Já měla candáta s vynikající grilovanou zeleninou a Typoška kuře s nudlemi, jak ho prý míval rád Vlasta Burian.

Jídlo jsme spláchli společným půlitrem pivíčka...

...já se pokochala historickým interiérem...

...a mohlo se zase jít. Na zahradě nás okouzlil páv, který se dokonce uvolil rozevřít svůj impozantní chvost.

Pokud budete mít chuť, můžete zkusit štěstí v místním jezírku přání...

...nebo se potěšit pohledem na pasoucí se divokou zvěř. Místo je v okolí známé tím, že se tu ženil Pavel Trávníček, který tu i zbudoval muzeum Tři oříšky pro Popelku. Ten dělá z letohrádku ideální destinaci pro výlet s dětmi. Ty mimochodem do Svaté Kateřiny mohou jen ve vyhrazené víkendy/týdny. Zbytek roku si tam můžete jet zarelaxovat pouze bez nich. Pokud si tedy na pobyt zrovna nevyberete termín kolem Dne dětí, jako my...
---
Mrkněte i na můj první report z našeho wellness pobytu ve Svaté Kateřině.

2 komentáře:

  1. Vypadá to tam krásně. My jsme tam ještě nebyli, tak bych to mohla manželovi navrhnout, že bychom tam někdy jeli. My máme wellness pobyty rádi. Vždy si tam pěkně odpočineme. Pokaždé jezdíme někam jinam, abychom poznali více míst. Naposledy jsme byli v Mariánských Lázních , kde se nám líbilo.

    OdpovědětVymazat
  2. Musím říct, že u letohrádku je opravdu krásná příroda a tu já miluju. Dokonce jsem si nedávno koupila nový stan přes https://armik.cz/ , takže letos plánuji kempovat v lesích a u rybnících co nejčastěji to jen půjde.

    OdpovědětVymazat