sobota 10. června 2017

Boj s únavou (a pár kily navíc) / První týden, čtyři kila & další level

Mám za sebou první týden očistného detoxu, od kterého si slibuju zvýšenou energii a potažmo i sníženou váhu. Musím říct, že se cítím skvěle. Snažím se jíst aspoň pětkrát denně a protože si všechna jídla fotím a zaznamenávám na YouFood, dávám si práci nejen s přípravou, ale i se servírováním. Obecně věřím, že čím barevnější dieta, tím líp. Erwín by si sice tohle pravidlo vysvětlil po svém a přesedlal na lentilky, ale vy určitě chápete, co tím myslím. Navíc mám vyzkoušeno, že finta s focením a veřejným sdílením fotek na mě funguje. Mám vizuální kontrolu nad tím, co jím (na počítání kalorií fakt nejsem), a navíc pomyslného kontrolora v podobě těch, co můj profil sledují. I když jich není moc, je to pro mě důvod se před nimi "vytáhnout". Krevní cukr mi v posledním týdnu přestal stoupat a klesat jak atrakce na Matějský, díky čemuž mám přes den spoustu energie a po kafi a sladkém jsem nezatoužila ani jednou. Večer jsem sice unavená (a nutno říct, že usínám poměrně brzy), ale je to taková ta "spravedlivá" únava z dobře stráveného dne. Navíc jsem od minulého pátku shodila 4 (!!!) kila. Samozřejmě se nejedná o tuk, ale o vodu, kterou v sobě moje ubohé tělo špatným zacházením nashromáždilo, ale i tak mě to číslo motivuje. Jak jsem psala v původním článku o tomhle detoxikačním počinu, poslední dobou jsem se nestravovala zrovna zdravě. Únavu jsem zaháněla i několikrát denně něčím sladkým a k přežití svému i svých dětí jsem nutně potřebovala odpolední kávu. Tu jsem dřív skoro vůbec nepila, takže to pro mě rozhodně nebyl přirozený stav. To, že ze mě kila takhle odpadávají, vlastně odtékají, beru jako dobré znamení, že jsem na dobré cestě se k takvému stavu brzy zase dostat. Z prvního týdne mám tedy dobrý pocit, teď je však čas posunout se o level dál...


Na pomoc jsem vytáhla knížku Zelené smoothie: Zdravé mini-jídlo z mixéru. Podle programu, kterým svůj detox řídím, bych měla příští dva týdny nahradit dvě jídla denně za tekutá. Knížka sice uvádí, že by to ideálně měla být snídaně a večeře, ale moc si neumím představit, jak v naší ranní špičce stojím 10 minut u mixéru a připravuju si snídani. Navíc neveřím tomu, že mě opravdu nasytí a bojím se odpoledního a večerního nahrazování deficitu ranních kalorií nezřízenou chutí na něco, co bych teď neměla jíst. Rozhodla jsem se tedy, že si smoothie dopřeju každý den k odpolední svačině a k večeři si budu vařit hladké zeleninové polévky.





Protože jsem ale doteď smoothie brala spíš jako ovocný koktejl pro osvěžení, než jako plnohodnotné jídlo, potřebuju se k tomuhle kroku řádně připravit. Tahle knížka nabízí spoustu rad, jak toho dosáhnout. Sama jsem na výsledek zvědavá a od smoothie nadšenců a odborníků budou vděčná za jakékoliv rady a vychytávky!!!


Od nakladatelství Noxi, mám doma ještě dvě knížky ze stejné edice. Všechny v mojí knihovně čekaly několik dlouhých měsíců na příležitost ukázat, co v nich je. Až teď přišla ale jejich doba. Kromě knížky o Smoothies, jsem si pro inspiraci prolistovala i Superpotraviny: Zdroje síly z přírody, kde je popis 25 vybraných superpotravin, včetně několika rozhovorů o řasách, obilných travách a divokých bylinách. Samozřejmě mě to akorát tak inspirovalo k dalším nákupům, kterých doufám nebudu litovat. :)

Nakoukla jsem i do publikace RAW strava pro začátečníky. Je sice taky podnětná, ale ještě nejsem na takový krok připravená. Ani částečně. Tedy s výjimkou energetických tyčinek, které se dají vyrábět i formou kuliček, které si kupuju. Jsou to vlastně jenom datle smíchané s buráky nebo s kokosem či kakaem a surovými kakaovými boby. Tahle vychytávka mě minulý týden několikrát zachránila a nebráním se tomu, zkusit si jivyrobit sama. Co vy z těch, co jste se přidali, jak se cítíte? A smoothie nadšenci, podělíte se o svoje oblíbené recepty? Díky!

5 komentářů:

  1. Při čtení prvního článku jsem snědla půl tabulky čokolády a přikusovala kešu oříšky. Při čtení druhého jsem do sebe per partes nasoukala pytlík gumových prasátek z M and S. Včera večer jsem uléhala s pevným rozhodnutím. Dnes ráno to začíná! Nevím, jak to skončí, ale budu si držet palce :). A díky!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chi, chi, to jsem zvědavá, co budeš chroustat u toho dalšího. :) Hodně štěstí a taky držím palce, ať ti to jde!!!

      Vymazat
  2. Já si myslím, že je jedině dobře, když se člověk odhodlá k nějakému detoxu. Tělo to potřebuje. Já se detoxikuju každé jaro. Nejvíc mi vyhovuje kombucha . Už je to pro mě takový jarní rituál.

    OdpovědětVymazat
  3. Tyjo, to vypadá na zajímavou knížku. Díky za tip. :-) Sám se v poslední době o zdravější životní styl zajímám. Teď se například hodně snažím omezovat příjem cukru, protože mám trochu obavy z diabetu Právě k cukrovce mám totiž předpoklady, tak se snažím dělat všechno pro to, abych se jí vyhl.

    OdpovědětVymazat
  4. Já taky už dlouhá léta trpím šílenou únavou. Mám pocit, že nemám energii ani ráno vstát z postele. A teď už to fakt zašlo do takové fáze, že už s tím musím opravdu začít něco dělat, třeba začít brát nějaké potravinové doplňky nebo zkusit třeba takové podobné krabičky. Prostě se sebou něco dělat a nenechat tu únavu zajít tak daleko, že se už ani nedostanu z postele.

    OdpovědětVymazat