čtvrtek 26. června 2014

Nočníková literatura

Erwín se nedávno přehoupl přes magickou hranici 18 měsíců a nastal tak čas začít pomaloučku trénovat chození na nočník. Tento veledůležitý úkol přenecháváme babí, která ho na něj poprvé posadila už ve 46 týdnu a od té doby občas nenápadně vyzvídá, jak na tom Erwín s chozením na nočník je. Ostatně k prvním narozeninám od ní jeden pěkný exemplář dostal. Budou k tomu mít ideální podmínky. Erwín bude běhat nahatej po zahradě, aby si ty tělesné funkce pěkně uvědomil a propojil a pak už je to jenom krůček k tomu, aby začal nočník používat a časem si o něj i říkat. A my se zatím budeme v klidu procházet po Barceloně. Doma pak Erwín dostane k nočníčku vhodnou motivační literaturu... Doufám, že se mu (i vám) bude můj výběr četby líbit.


Před pár lety byla v Americe velkým hitem knížka Everybody Poops od japonského autora Taro Gomi, která mánii nočníkových knížek odstartovala. Je plná vtipných ilustrací, které pojednávají o tom, že kaká opravdu každý. V St. Louis jsem si v místní zoo pořídila kouzelnou a fakty nabitou knížku Poo: A Natural History of the Unmentionable. Česky vyšla pod názvem Bobky, šišky a jiná hovínka a dozvíte se v ní spoustu zajímavých informací o zvířecích výkalech. (Koupíte jí třeba tady.)

Další tematickou knihu, kterou vlastním je O krtkovi, který chtěl vědět, kdo se mu vykakal na hlavu. Pokud tenhle příběh o krtkovi, který s hovínkem na hlavě obíhá různá zvířátka, aby zjistil, kdože se mu to hned zrána na tu hlavu vykakal, neznáte, tak jste ochuzeni o velmi zábavné čtení. Mám ho i v německé originální verzi Vom kleinen Maulwurf, der wissen wollte, wer ihm auf den Kopf gemacht hat. Kromě několika frází z němčiny, tak vládnu i několika německými výrazy pro bobky a zvuk při jejich padání. V češtině vyšla i knížka Víš, co má v plínce myš? od belgického spisovatele a ilustrátora Guido van Genechtena. Do četiny ji přeložil Hynek Vilém. Ve chvílích frustrace si můžete vedle dítěte sednout a začíst se do knížky Velká kniha čůrání od Jakuba Plachého, Hovno hoří od Petra Šabacha, nebo Stálo to za hovno od Václava Vlka... 

8 komentářů:

  1. asi pro větší děti, ale skvělá je básničková Kdo to je, kdo to je, kdo ten záchod blokuje? nadšeně si jí četli i dospěláci :)

    OdpovědětVymazat
  2. U nás to babička zkouší už někdy od deseti měsiců, ale Brigitka nočník sabotuje lomeno nechápe. Svoje tělesné pochody si už docela dobře uvědomuje, ale vysvětlit jí, že velká holka používá nočník nebo záchod, to se nám ještě nepodařilo. Každý den před koupáním ji dáváme na nočník. Každý den se železnou pravidelností počká až do vany...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Erwín taky furt nic. B. mi připomněla mého pejska. Když byl štěně, brala jsem ho na dlouhé vycházky, aby pochopil, že má čůrat venku. Několikrát se unavil tak, že už se sotva držel na nožičkách. Vzala jsem ho domů, kde se s viditelnou úlevou vyčůral na koberec... Nakonec se to ale naučil. A ty naše mláďata to taky ve správný čas zvládnou! :)

      Vymazat
  3. Nasi chlapci maju zachodovu literaturu, nocnik ani u jedneho nezabodoval a rovno presli na zachod. Ale ako spomienku na toto obdobie si odkladam Knihu o nočníku (http://dotramtarie.blogspot.sk/2014/03/kniha-o-nocniku.html).

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to jsem zvědavá, co za ty 4 dny natrénuje... Když to vidím doma (je teda mladší- 14m), tak to bude na hodně dlouho

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo špatné počasí, trénink se odložil na neurčito... :)

      Vymazat