úterý 29. října 2013

Čtyřicet sedm týdnů

Minulý týden jsem zapomněla zmínit, že byl Erwín poprvé na nočníku. Babí ho na něj šoupla, protože jeho (bezesporu téměř geniální) maminka na nočník chodila už v osmi měsících. Erwín nejdřív vůbec nevěděl, k čemu to zařízení slouží a jal se prchat. Když začal čůrat, babí ho ale na něj hbitě posadila. Tvářil se prý hrozně lítostivě... Asi si chtěl to čůrání schovat, stejně jako si syslí v nose nudle, na které si nenechá ani za nic šáhnout. Po dlouhé době se taky shledal s tetou Blankou, která přišla hlídat. Vzala ho poprvé na hřiště. Zkusil si tam skluzavku i houpačku. Musím se tam s ním taky brzy vypravit, aby si nemyslel, že je teta větší správňák než já! Myslela jsem si, že je na hřiště ještě brzy, ale evidentně se tam už zabaví. V kolika jste tam začali s ratolestmi chodit vy? A od kdy jste začali s nočníkem? Mě se zdá, že je ještě brzy.

PS: V sobotu pomáhal Erwín Typoškovi vařit pivo. Malá událost v jeho životě, veliká v tom Typoškově. :)

8 komentářů:

  1. Jsem ráda, že začínáš o nočníku! U nás pár pokusů proběhlo, zkoušela jsem to po probuzení (ale už tak dva měsíce zpátky), no občas se tam vyčurala, ale evidentně se jí na něm nelíbilo a pořád ji na něm držet mě vyčerpává. V sobotu zase hlídali prarodiče (kteří už taky čím dál častěji nočník zmiňují) a když jsme se vrátili, nadšeně referovali, že se malá vyčurala do nočníku - který (aby se jim na něm líp přidržovala) dali na gauč... tohle pro mě fakt není, do týdne by byl gauč jak bezdomovecký spacák, protože jsem jednak já nešikovná, jednak ona divoká. Nějak nevidím tu motivaci, ten benefit, který by mi vynahradil to nervování s nočníkem (ušetřená plína to není, tu bych stejně musela po nějaké době vyměnit). Určitě ne teď, za půl roku-rok možná...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky si myslím, že je čas. Možná mu ho pučím na seznámení, ale na nějaký konzistentní trénink to zatím taky nevidím. A gauč jako bezdomovecký spacák - :D

      Vymazat
  2. Jo, s nočníkem není kam spěchat. První dítě se tam vyčůralo jednou v 11ti měsících a pak se na rok zaseklo a jen řvalo... podruhé až ve dvou letech :D. Druhé dítko je na tom líp, občas ji tam dám, když ji přebaluju nebo meju a dost často se vyčůrá. Ale jsem líná ji svlíkat jen kvůli pokusu na nočník, takže to zkouším jen když je nahatá z jinýho důvodu. Začali jsme když jí byl tak rok, ale fakt jen občas, žádná systematická práce. Myslím, že za ty nervy to nestojí.
    Na hřiště jsme začali hodně brzo; ono když už má člověk to větší dítě, tak to mladší dělá všechno o dost dřív než by dělalo, kdyby bylo samo (je moje zkušenost) :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, že starší děti začínají skoro se vším dřív. Jednak to okoukaj a pak jsou nucený okolnostma. No a s tím nočníkem, než půjde do školky, snad se to naučí. Kdyžtak mu to ukáže tatínek... :)

      Vymazat
  3. No my nikam nepospichali a celkem se to vyplatilo, v roce jsme ji jen tak zkouseli seznamit s nocnikem, ale s nadsenim se to moc nesetkalo, tak jsme ho zase schovali a vytahli toto leto, kdyz mela cca rok a pul, behem tech dvou mesicu si na nocnik paradne zvykla, ze i kdyz ji dam plinku, stejne zustane sucha, do niceho jsem ji nenutila, prisla si na to sama :-) takze nenasilne zkousejte a uvidite, ale myslim, ze je jeste cas :-) hriste jsme zacli otukavat min. leto, takze nejaky ten mesic pred prvnimi narozeninami, jestli jste zacli ted, tak musim uznat, ze jste otuzilci, v tomto pocasi dam hriste tak max na pul hodky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Léto je ideální doba. To bude Erwínovi taky ten rok a půl. Možná ho vezmu k rodičům a nechám běhat nahatýho po zahradě, aby si to propojil.

      Blanka u nás byla zrovna ten den, co venku svítilo slunce a teploměr ukazoval skoro 20. Jinak se taky necítím na mrznutí svýho a Erwínova zadku někde na pískovišti. :)

      Vymazat
  4. myslim si, že na nočník je čas.. čudle začalo chodit ve dvou letech, asi by chodil dřív, ale na můj popud a já nechtěla stále myslet na to, jestli dítě čůralo nebo ne, navíc si myslim, že když já myslím na to, jestli on byl na záchodě, tak se stejně pořádně nenaučí si uvědomit, že potřebuje.. takže přes nátlak babiček jsem vydržela a nenutila na nočník, až jednoho hezkýho dne prostě na nočník chodit začal a od té doby se nikdy nepočůral

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky ještě počkám. Je prosincovej, takže do školky mi ho hnedtak stejně nevezmou a to je asi jedinej důvod, proč na něj tlačit.

      Vymazat