čtvrtek 31. října 2013

Kouzelná světnička



Tohle úterý jsme podnikli další výpravu po kavárenských dětských koutcích a zavítali do vinohradské Světničky. Ačkoliv podnik otevřel teprve nedávno, vypadá to, že už si našel stálé zákazníky. Není divu, je tu příjemně a na zákazníky jsou tu moc milí.


Duší kavárny Světničky je paní Romana Žáková, která o kavárně na webu píše: „Vznikla  náhodou a z toho ‚Co dům dal‘. Vlastně si pro mě přišla, mé dlouholeté přání se splnilo.“ Interiér kavárny je směs babiččiny útulné chaloupky a francouzské kavárničky. K většině vybavení má paní Romana osobní vztah a láska, kterou k místu chová, je tu znát.

Zadní místnost je určená hlavně dětem. Takhle naklizeno tu nejspíš nenajdete. Za dobu, co jsme tu s Erwínem a dvěma kamarádkama s jejich potomky byli, se tu vystřídalo hned několik dětí. Ta kolíbka v rohu navíc zlouží maminkám s miminky! To mi přišlo geniální.

Erwín se tu poprvé svezl na houpacím koni...

...a konečně našel někoho, kdo mu byl ochoten bez protestů držet při oftalmologických operacích.

Menu je omezené, ale dostačující. Celozrná palačinka Caprese z denního menu, kterou jsem si dala já, byla výborná a kamarádka si špenátový krém taky moc pochvalovala. Z denních specialit měli třeba ještě špenátový závin. Příště určitě ochutnám jeden z jejich celozrných ovocných koláčů nebo palačinku s nutelou. Je sympatické, že mají pro děti speciální nápojový lístek. Kovbojská limonáda pro malé chlapáky a sklenka šampaňského pro elegantní dámy jsou vtipným detailem. 

Bezbariérový vstup: ne, do kavárny vede schodiště, obsluha vám ale ráda pomůže
Dětský koutek: ano, zadní místnost kavárny zabírá dětský koutek se dvěma stolky pro rodiče. Pro děti tu je velké množství hraček, dva barevné pytle weget, stoleček se židličkama, tabule, houpací koník a dokonce i malá televize.
Dětské menu: celé menu je vhodné pro děti
Dětské židličky: ano, jedna
Přebalovací pult: ne
Místo na kočárek: ano, my jsme jich během návštěvy napočítali pět
Klady: Kavárna Světnička je moc útulná a obsluha je tu moc příjemná a s hosty i s dětmi náramně trpělivá. Děti se tu určitě zabaví a vy si mezitím můžete dopřát nějakou dobrotu. A pořádají tu i kurzy dětské jógy!
Zápory: Kdybych o  kavárně nevěděla, asi bych jí přešla, nemá moc výrazný štít. A taky ty chyby v anglickém menu... To jsou ale poměrně malé kosmetické vady.

26 komentářů:

  1. Wiffi pobavila :D jinak moc pěkný!

    OdpovědětVymazat
  2. Opet diky za tip! Az budu mit cestu na Vinohrady, omrknu to tam. Ta anglicka verze menu je fakt srandovni :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáš zač. Jsem ráda, že ty naše výpravy někomu pomůžou!

      Vymazat
  3. Baby spritzer zní tak srandovně, že radši nebudu psát, co mi to připomíná :D

    OdpovědětVymazat
  4. Tak dnes otestováno s kočárem a dětmi. Supr, ihned co otevřete dveře vám paní servírka pomůže s kočárem, pak začne vymýšlet, co pro které dítě je nej aby se tam zabavilo. Koláče i kafe chutnají dobře. Doporučuji dále.
    Potřebovala bych něco takového u Jindřišské, nevíte? Díky za tipy, pište je i nadále:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc za zprávu! Jsem ráda, že se vám můj tip osvědčil! :)

      Kousek od Jindřišské je fajn Pizza Coloseum v Myslbeku (http://www.kusanec.cz/2013/08/kolosalni-pizzerie.html), v Rytířské 22 sídlí pobočka Au Gourmand Restaurace U divadla (http://www.pasazudivadla.cz/francouzka-kavarna.html) a ve Vodičkové je Bageterie Boulevard (http://www.bb.cz/kde-nas-najdete/vodickova#restaruace_detail).

      Vymazat
  5. Taky u Staromáku, restaurace Maitrea, nemá sice dětský koutek, ale dá se být s kočárem, je nekuřácká a dole na WC je takový skládací minipřebalovací pult.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maitru mám moc ráda. Před Erwínem jsem tam chodila na oběd několikrát týdně. Teď už je to horší, ale už jsem tam s ním taky párkrát byla. Na vyžádání půjčí dětem kufřík plný dřevěných hraček, papírů a pastelek. V téhle rubrice se ale soustředím na místa s dětským koutkem. Je fajn na chvilku dítě zabavit mimo stolek. I tak ale děkuju, že jsi se s tipem ozval(a)! :)

      Vymazat
  6. Ze Světničky všem přeji hodně štěstííííí v novém roce.!
    www.kavarna-svetnicka.cz

    OdpovědětVymazat
  7. Příjemná kavárna bohužel s nepříliš příjemnou paní majitelkou. Česká klasika. Škoda, kavárna je jinak velmi pěkná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to asi měla špatný den. Byla jsem tam několikrát a vždyzky byla moc milá!

      Vymazat
  8. Do Světničky už nikdy ani náhodou !!! Prostředí pěkné, obsluha ne. Těch špatných dní mívá majitelka asi nějak víc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je škoda. Ve Světničce jsem byla několikrát a vždycky jsem byla spokojená. Je pravda, že jsem tam už nějaký pátek nebyla, je možné, že se místní atmosféra změnila. Paní majitelka byla ale při mých návštěvách ozdobou celého podniku...

      Vymazat
  9. Moc zdravím ze Světničky...Víte, jak jste řekla není každý den dobrý, ale určitě bych se na hosty v mé kavárně nečertila .Atmosféra se nezměnila.Nejsem si vědomá,že bych něco udělala špatně.Víte v některých situacích, jsou překročeny hranice slušnosti, respektu, úcty a v tomhle případě si dovolím stát za svým.Asi si řeknetě, proč si to otevřela kavárnu.Nikdy by mě nenapadlo, že by si tady někdo mohl dovolit takové chování. Pár situací jsem již zažila a se slušností ustála. Ale vše má své meze.Naštěstí jsou takové situaci velice vyjímečné.Spokojených hostů víc a víc.Přeji hodně štěstí. Se srdečným pozdravem Romana Žáková

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá paní Žáková, nenechte se negativními reakcemi odradit. Někdy se holt člověk nezavděčí všem. Jsem ráda, že vám přibývá spokojených zákazníků. Nedávno jsme se u vás chtěli stavit, ale zrovna byl víkend a měla jste zavřeno. Doufám, že se mi to brzy podaří!

      Vymazat
    2. Dobrý večer ze Světničky,děkuji! Máte pravdu..Budu se těšit na Vás a malého Erwína.Snad brzy nashledanou:-)...Romana Žáková Kavárna Světnička

      Vymazat
  10. Dobrý večer,ráda bych reagovala na některé připomínky výše uvedené.......Vám všem,kterým se obsluha paní majitelky nelíbila nebo Vám připadalo,že se na Vás neusmívala podle Vašich představ,ono je to někdy opravdu těžké......všichni hosté totiž nejsou jen milí,příjemní a trpěliví....navíc občas nejsou ani slušní...to je fakt,paní majitelce přeji co nejvíc hostů na pohodu a úsměv na tváři.Vám ostatním odvahu se pod své výtky podepsat,hrdinové......Alena Havlíčková

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za reakci. Jsem ráda, že jste se Světničky zastala. Mně se tam taky moc líbilo a paní majitelka mi přišla nad rámec svých povinností milá a ochotná. A ty její palačinky! Musím se tam zase brzy vypravit, i když to máme trochu z ruky.

      Vymazat
  11. Jsem moc ráda, že jsem mohla být alespoň zčásti u zrodu něčeho tak úžasného jako je Světnička. Těm, kteří měli pocit, že se jim dostává málo péče nebo úsměvů, bych ráda připomněla, že negace, arogance a nemilé chování je Vaším zrcadlem. Pohlová Petra

    OdpovědětVymazat
  12. Bohužel i já se musím přidat k připomínkám. Chování paní majitelky, které jsem zažila já, bylo tak strašné, že jsem se téměř rozplakala a celý den jsem pak z toho byla mimo. A rozhodně se z její strany nejednalo jen o nedostatek úsměvů... K tomu podotýkám, že se za všech okolností chovám slušně, možná až příliš - možná, kdybych se byla ozvala, tak bych se tím pak celý den neužírala. Vidím, že to nebyl ojedinělý případ.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A jmenuji se Petra Floriánová, pokud to někomu pomůže :)

      Vymazat
  13. Tak jsem se tam také stavila a je to velice fajn podnik. Měli tam i takové velice fajn pánvičky a po tom, co jsem se zeptala paní, na které to dělá, tak prý na remosce :-) O tom jsem samozřejmě nikdy neslyšela a tak jsem začala hledat na internetu. Narazila jsem dokonce i na nějaký test a tak přemýšlím, že bych si takovou také pořídila.

    OdpovědětVymazat
  14. No teda, to je moc krásná a útulnná místnůstka. Také bych se tam nejraději zavalila a celý den se koukala třeba na internetovou televizi nebo tak. My jsme si ji totiž nedávno pořídili a má to velikou výhodu v tom, že pokud nemáš třeba televizi, kterou si s sebou můžeš vždycky vozit (což asi nemáš), tak si přes aplikaci pustíš všechno všude bez problému :)

    OdpovědětVymazat