úterý 15. října 2013

Čtyřicet pět týdnů

Minulé úterý jsme byli u paní doktorky pro druhou várku očkování. Erwín byl ve svém živlu. Na doktorku i sestřičku házel laškovně očkem a nešetřil úsměvy. Při vpichu se sice tvářil ublíženě, co mu to jako dělaj, když je tak roztomilej, ale asi po pěti sekundách popotahování se už zase usmíval. Taky nám ho zvážily a přeměřily - aktuální míry: 9,3 kg a 75cm.

Poslední dva týdny bojkotuje oběd. To, co mu dříve chutnalo, najednou odmítá. Po dvou třech lžičkách zarputile sevře rtíky a šmitec. Vypozorovala jsem, že se to týká hlavně rozemletých potravin. Že by už se chtěl živit výhradně sám? Dráždí ho ten rostoucí zoubek? Nebo jenom zkouší, co vydržím? Stalo se vám to taky? A máte nějaký tip, co s tím? Prospívá dobře, takže asi ví, co dělá, ale doteď byl vzorný strávník...

18 komentářů:

  1. ano ano stalo a stale nekdy stava...jednou dokonce nejedl dva dny. a jindy zase sereze na co prijde:)) zoubek nevim, muze byt - ale nam uz ted roste osmej, tak to by uz tri mesice nejedl nic:)) musis asi vydrzet a nenutit ho bych rekla - ??? tesim se dalsi komentare!!
    ja s tim teda nekdy dost bojuju - uplne me dokaze vytocit, kdyz se pak misto jezeni malej v zidlicce predkloni dopredu a zacne jidlo a sliny plivat na zem a se zajmem dlouze pozoruje, jak sliny dopadaji na podlahu... grrrrrrrrrr!! :) to mam teda taky pocit, ze me jen zkousi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jejda, Erwín si naštěstí s vlastníma slinama (ještě?) nehraje!

      Většinou bojkotuje jenom oběd. Zkusila jsem mu spojit jídla v 11:00 a ve 13:00 a je to o trochu lepší. I když rozmixovaný jídlo pořád moc nechce a z kousků jí teď jenom mrkev. :)

      Vymazat
  2. Tipuju to na erupce na slunci. Lola, která normálně sežere, na co přijde, už dělá 3 dny totéž. Prostě sevře hubinku a nic do ní nedostanu. Klube se jí druhej tesák, tak to možná bude tim, ale i tak přemýšlím nad BLW. Asi to zkusíme, třeba jen občas, může to bejt zábava :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A zavírá jí taky tak zarputile? Erwín se vždycky tváří, jak kdybych mu dávala pomeje...

      BLW jsem se taky inspirovala. Od začátku jsem pozorovala, jak je Erwíňák rád, že je soběstačnej. Kombinuju to. A legrace to rozhodně je. :)

      Vymazat
    2. No úplně sevře pusinku, je na ní vidět, jak si dává strašně závežet, abych jí náhodou něco do té pusy nemohla dostat. I oči u toho přivírá :-D

      Vymazat
    3. Tak to se tváří nachlup stejně. :)

      Vymazat
  3. "co mu to dělaj, když je tak roztomilej" :D já mám spíš nejedlici, tak to považuju za normální, ale prostě nejdřív dávám standardní oběd, když nechce, zkusím něco do ruky a když ani to nezabere (a má ještě hlad), dokrmím mlíkem... hlady neumře :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za poslední měsíc přibral půl kila. Hlady tedy určitě netrpí... :)

      Vymazat
  4. ovšem 9,3 je krása, B. má z desetiměsíční prohlídky 8,6... asi už v tomhle věku hodlá držet linii :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to má B. taky pěkný. Erwín se narodil s lehkým náskokem... porodní váha 4,2kg. :)

      Vymazat
  5. Asi se mimina domluvila, B. u jídla stávkuje taky. Připisuju to nejspíš začínajícímu období vzdoru, nechce sedět v židličce ani na klíně, nechce se na jídlo, co před ni postavím ani podívat (chce to naše a z našich talířů), nechce ani kousky, ani pyré, chce držet lžičku, ale odmítá si ji dát do pusy... a já se snažím zachovat si duševní zdraví.
    Pomáhá rozptýlení něčím jiným, ale zase se ve mně bije to, jestli šaškárny s krmením legáčka patří ke stolu...?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba je to podzimní splín... :) Občas si taky říkám, jestli prostě jenom nezkouší, co vydržím. Odmítá převážně oběd. Jedno jídlo jsem mu ubrala a oběd posunula a trochu se to zlepšilo. I tak se zdá, že by mu ke spokojenosti stačilo mlíko, mrkev, banány a piškoty všecho druhu... A souhlasím s tvojí obavou o rozptylování dětí u stolu. I když někdy asi není čas na hrdinství... :)

      Vymazat
  6. Zkus osolit nebo přidat nějaké bylinky. Moje děti časem přestaly chtít tu mdlou chuť miminkovského jídla a začaly (obě) chtít výraznější chutě, někdy trochu do estrému - Rozárka třeba ráda jí kyselé okurky, olivy a syrečky (chápu, že to nebude moc populární odpověď:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stačí pivní sýr, se kterým se občas Typoška vytasí. Kdybych dávala Erwínovi syrečky, utěsním dveře od ložnice a jdu spát do obýváku. :) Ale chápu, že ty mdlé chutě je neuspokojí navždycky...

      Vymazat
  7. Háďátko, taky začalo bojkovat oběd. Doufám, že to je rostoucím zubem a za chvilku se to spraví :) Už takové období měl, kdy chtěl jenom kojit a jakmile jsem mu ukázala lžičku, sevřel rtíky a neotevřel. Ale vždycky mi to drásá nervy... Takže přeji pevné nervy a ať Erwín zase brzy dostane chuť k jídlu :)

    OdpovědětVymazat
  8. To je asi u tech deti normalni, ze se jimdo jidla nechce, my tu nasi takhle premlouvali asi rok a prezila to! Ted uz dlabe celkem dobre, ale radeji sama, vypozorovali jsme, ze nema rada, kdyz je krmena. Sice je jidlo vsude mozne a na stenach trochu vymalovano, ale hlavne ze neco dostane i do bricha :-) tak to taky vyzkousejte ;-) tak at se to zlepsi!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snazim se prijit na to, co se mi temi sevrenymi rtiky snazi rict. O jeho zdravi se nebojim, prospiva dobre, ale chtela bych mu vyjit vstrict. Mam v zaloze par experimentu, tak uvidime... V zasade si ale taky myslim, ze uz se chce najist sam.

      Vymazat