úterý 17. června 2014

Osmdesátý týden


Dnešní focení bylo lehce neúspěšné... Erwín byl unavený a místo hraní potřeboval spát. Kolem něj vidíte Duplo, které se pomalu učí skládat. Demontáž mu jde ale pořád podstatně líp. Několik posledních týdnů je fascinován částmi obličeje. Nejoblíbenější je "(k)oko". Jsem ráda, že oční reflex je rychlejší a spolehlivější než vědomá myšlenka, protože jinak bychom už s Typoškou byli jak Žižka. Jeho "ne" jsou rezolutnější a myšlená naprosto vážně. Začíná i lépe vyslovovat. Pes už není "pe", ale "pef". Nová slova mu přibývají každým dnem. Když sedí u snídaně, vyžírá mi rozinky z müsli a ukazuje na věci kolem sebe a proklamuje "čaj, citron, meloun, (bu)chta" a oblíbené "(je)ště". Pokračuje ve fascinaci vším, co se hýbe - kromě (mo)torky a ko(l)a, umí pojmenovat vlak, kámen a ho(l)uba, a už má i identifikovatelný skřek popisující autobus. Auto je pořád "ko(l)a". A strom kytka. Když nad tím tak přemýšlím, použil i první sloveso - "stačí." Díky pravidelné prohlídce, známe i jeho přesné míry: 83 cm a 11,13 kg. Prostě tak akorát.
---
Tričko NEXT, kraťasy NEXT od tety Hany.

7 komentářů:

  1. Nahodou, tyhle momentky jsou nejlepsi ! Jinak je Erwin sikula. Ja uz se taky tesim, az nas Boban zacne taky trochu mluvit:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. Mluvení je super. Je krásný pozorovat, který slova si vybere k zopakování a jaký patvary vymyslí. Brzy se taky dočkáš! :)

      Vymazat
  2. To je náhodou dobrej, B. "pes" neříkala doteď (vždycky jen Haf), včera jsem ji ponoukla, ať to řekne, a vyšel z toho "pis" :D Ale s těmi slovesy je to zajímavé - víš doufám, že se nechci nějak srovnávat nebo vytahovat, ale doopravdy mě to po té lingvistické stránce zaujalo: Brigča používá skoro víc sloves než podstatných jmen, to je samé hají, hačí, houpy, koupy, ťapy, točí (na větrák), kaka, ččč, hami... holt akční žena :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. B. se evidentně orientuje na výkon. :) Mně tenhle dětskej jazyk nejde. Ham ani hačí neříkám a tak je holt Erwín odkázanej na jednoduší slova typu pes. A štěkat se naučil od sousedovic psa. Když pak viděl psa na ulici, začal sebou v kočárku lomcovat a křičet hu, hu, hu. Vypadal při tom trochu, jak když má o kolečko víc, a postřehla jsem, že si ho lidi měřej, jestli je normální. Teď už ale díky menším rasám jako je jezevčík taky způsobně hafá. :)

      Vymazat
    2. Já si na to taky nepotrpím, ale zrovna "ham" je pokyn, který nevím, jak nahradit - ovšem chápu, že u dětí, co nemají problémy s jídlem, není tak kruciální ho natrénovat :)) U nás doma se vůbec dětská slova skoro nepoužívala, takže když jsem se v dospělosti setkala s výrazy jako činaný, bakaný... nevěřícně jsem poulila oči. Rodiče i prarodiče na mě mluvili v podstatě normálně (za což jsem jim vděčná), ale pár těch základních výrazů jako hají, hačí, bác... tam proniklo :)

      Vymazat
  3. Nedávno jsem objevila váš blog a tak si ho se zájmem ve volných chvílích pročítám. Erwin je šikula a těch slov bude pomalu ale jistě v jeho slovníku přibývat. My už si musíme dávat pozor na to, co před naším Jaroslavem říkáme. Je mu 20 měsíců a už celkem slušně papouškuje.
    A Duplo je teď u nás taky oblíbenou hračkou.
    Tak vás moc zdravím a připojuji odkaz na můj blog http://hananadovolene.blogspot.cz/
    Přeji hezké léto,
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, díky moc za milý vzkaz. Jsem ráda, že se vám u mě líbí. Na váš blog jsem taky koukala. Je super vidět, že si to svoje komando pěkně užíváte! :)

      Vymazat