úterý 12. června 2018

Výchova post-mileniálů v Čechách

Adélka má teď "mobilové období". Všude nosí maketu mobilu, s kterou "telefonuje", "píše" a "fotí". Je to sice docela roztomilé, ale zároveň malinko znepokojující. Je známo, že děti imitují dospělé kolem sebe. Sáhla jsem si tedy do svědomí a musím přiznat, že mám mobil taky často přirostlý k ruce. Jelikož jsem ale z generace, která vyrostla (skoro) bez počítačů a s pevnou linkou, dokážu ho dát ještě z ruky. Když jdu s někým na oběd nebo na drink, mobil zásadně zůstává v kabelce a někdy ho tam dokonce zapomenu i doma. Nové technologie jsou samozřejmě skvělé, ale ve všem musí být rovnováha. A tak se v tomhle případě podle mě pomalu vytrácí...

Je známo, že hodně lidí, kteří s novými technologie pracují, je svým dětem zakázali. (Nejznámějším příkladem je Steve Jobs.) Moc dobře totiž vědí, jaký efekt mají na lidský mozek a na interakci s ostatními. Hodně mě vyděsil následující rozhovor na dětském hřišti. Po krátkém seznamovacím úvodu jsme se s menší holčičkou dostaly na to, co ráda dělá. Když říkala, že maluje, ptala jsem se jí, co maluje nejraději a dodala, že já jsem si jako malá ráda malovala šaty, které budu nosit, až budu velká. Ona něco zamumlala a pak dodala, že její kamarádky si kreslí sex. Sex, který budou mít až budou velké. Prý si na telefonu našly opravdový sex a teď ho pořád kreslí. Trochu šokovaně, což jsem na sobě samozřejmě nedala znát, jsem se jí zeptala na věk. Je jí osm. OSM!!! To znamená, že Erwín by si za nějaké dva tři roky už taky mohl "opravdový sex" někde na internetu hledat. Samozřejmě je to přirozená dětská zvědavost, jenže problém je, že sex, který na internetu najde nemá s tím opravdovým zrovna moc společného...

Další věc, která mě v poslední době přiměla k zamyšlení, bylo video Simona Sinka o chování meleniálů v práci. Říká, že jsou často obviňovaní z toho, že mají pocit, že mají na všechno nárok, jsou narcistní, sebestřední, nesoustředění a líní. Z celého videa je cítit, že mladá generace není v jeho očích připravená na opravdový život. Důvody spatřuje ve (špatné) výchově a přílišného používání nových technologiích. Celé video najdete tady.

Souhlasím s tím, že děti chováme jak v bavlnce, adorujeme často i věci, které jsou úplně normální a často jim nedokážeme ukázat opravdový smysl života. Chválíme je, dáváme jim medaile nejen za vítězství, ale i za účast a často zasahujeme i tam, kde by si mohly poradit samy. Díky sociálním sítím, které od určitého věku už moc nemonitorujeme, pak navíc můžou nabýt dojmu, že se všichni mají báječně a vyvolává to v nich pocit nejistoty a často i touhy po věcech, které ve skutečnosti vůbec nepotřebují, ale o kterých si myslí, že díky nim budou spokojenější. Počítačové hry i sociální technologie chytře vyžívají slabiny našich mozků, které mají tendenci si vytvořit závislost na všechno, co v nás zvyšuje hladinu dopaminu. A zároveň jsou mocným nástrojem marketingu, což je něco, co mají děti problém prokouknout. .

Jenže jak z toho ven? Sama v tom jako rodič tápám. Vyrostla jsem v generaci poznamenané nechválením. Proto na sílu pochvaly věřím, ale zároveň jsem si vědoma, že se s ní musí šetřit a musí být zasloužená. Další věc je pak příprava na reálný život. Obě děti jsou zatím ve školce, tak se jich to zatím moc netýká, ale třeba mě překvapilo, že se teď prý ve školách běžně dělá, že když jedou děti na školu v přírodě, rodiče jim dopředu píší pohledy a dokonce na ně lepí známky, aby to vypadalo, že jim pohled opravdu přišel. A to už třeba první večer. Jenže reálný život takhle přece nefunguje! Kde je ta radost z čekání, překonávání zklamání, když není něco, jak jste si představovali, a o to větší radost z toho, že to vyjde? Snažíme se dětem nasazovat růžové brýle, které jim ale dospělost rychle sundá. Dneska jde spousty věcí dosáhnout teď hned. Ale život a vztahy tak nefungují. Přátelství se tvoří roky. S kamarády musíte prožít radost, ale i smutek, aby se z vás stali opravdoví přátelé. V životě navíc nemáme odpovědnost jenom za sebe. A na konci vždycky nečeká happy end. A to jsou věci, které bych svým dětem chtěla předat. Pevně věřím, že je to tak správně. Co vy? Souhlasíte nebo svým dětem nechcete realitou kazit dětství?
---
V této souvislosti mi jedna z vás poslala odkaz na zajímavou Rodičovskou příručku pro ochranu vašeho dítěte na internetu.  

8 komentářů:

  1. Nejen že pohledy píší rodoce, ale někdy je píší i sami učitele, aby děti nebyly zklamané..
    O sexu na internetu, řešila jsem to napodzim, nás sedmiletý byl zvědavý na "nahy holki" co z googlu lezlo nemusím asi říkat a jako bonus hledal rovnou v záložce videa, protože si obyčejné hledá pokemony.. do té doby mě to vůbec nenapadlo.. vysvětlovala jsem dlouze a vcelku to zabralo, ale šokovalo mě že to přišlo tak brzy..
    Jinak děti často nechávám narazit na realitu a snažím se jim pomoct to nějak odzit a prožít

    OdpovědětVymazat
  2. No jasně, pohledy! Potvrzuji, skutečně běžná praxe. Ob den dětem rozdat pohledy na školce/škole v přírodě. Když jsem tohle řešila na první rodičovské schůzce, vůbec jsem nechápala, jak to jako myslí. Donést pohledy předem? Nadepsané. Velký pocit rozčarování...
    Co se pochval týče, máme to asi podobně. Generace poznamenaná nechválením. Zrovna dneska jsem na to, z nějakého důvodu, hodně myslela. Že jsem nebyla chválena a všechno jsem si o to víc musela vybojovat. Oběma klukům se spíš než soustavné chválení, snažím dávat najevo, že jsem s nimi a že je podpořím, když to budou potřebovat.
    No a telefony u nás ještě moc nejedou, ale myslím si, že to je jen otázka času. Mládě ho má jen proto, aby byl ve spojení, když je na dramaťáku. Spíš ho ale zapomíná doma a k životu (ještě) nepotřebuje. Vůbec neříkám, že jsme domácnost bez technologií, nebo mu to nějak zakazujeme. Spíš čekám, kdy tenhle boom dorazí i k nám. Vliv spolužáků je samozřejmě obrovský, zvlášť v nkterých směrech...

    OdpovědětVymazat
  3. I AM FINALLY FREE FROM FINANCIAL BONDAGE THANKS TO MOORE LOAN COMPANY (mooreloancompany@yahoo.com).

    Good day everyone,I can’t hide this great testimony that took place in my life I will love everyone to know it and be a partaker of this, that is why I want to share it to the whole world by placing this advert on classifieds, I am Mrs Karen Brown by name, I live in Chattanooga, Tennessee United State, I want to thank ROBBINSON MOORE for his kindness upon my family life, I never knew that there is still a sincere and trustworthy lender like this on the internet and on earth. Just some days I was in search for a loan of $ 100,000.00, As I was running out of money for feeding, School fees, My business was really going out of capital and my rent. I was scammed about $15,000.00 dollars and I decided not to involve my self in such business again. But a Friend of mine introduced me to a loan firm due to my appearance and doings and also my complains to her. And I told her that I am not interested in any loan deal anymore but she told me that there is still a sincere lender who she will recommend me to, And she gave me the details of this man who is called MOORE ROBBINSON. And I really put a trial and I am most greatful and lucky today, I was given a loan amount of $95,000,00 Dollars by this great firm MOORE LOAN COMPANY. If you arew in need of a genuine, Sincere, durable and a truth worthy loan lender or financial assistance and also you know you can be reliable and trusted, capable of paying back at the due / duration time of the funds I will advice you to send your contact to them via email @[ mooreloancompany@yahoo.com] OR Text +1(414) 454-9493 . And you will be free from scams on the internet. Please I am begging everyone on earth to help me thank Mr ROBBINSON MOORE. And I ill always being sharing this great surprise and testimony that happened in my life everyday to all that need loans. Contact them now if you are in need of a loan: AS THEY ARE EFFICIENT,DYNAMIC AND RELAIBLE.....Again there contact email [mooreloancompany@yahoo.com OR Text +1(414) 454-9493..

    OdpovědětVymazat
  4. Tak s pohledy dopředu jà třeba problém nemám a udivuje mě, že tolik z vás ano. Oni si rodiče nemusí uvědomit, že pohled je třeba poslat včas, aby došel, anebo si vůbec v dnešní době mobilnì komunikace neuvědomí, že by měli poslat pohled (v naší škole jsou mobily na ŠvP zakázány). A já bych teda sama nechtěla být to dítě, kterýmu žádný pozdrav z domova nedojde, protože rodičům je to třeba úplně šumák, vy jo? Bohužel, v běžné základní škole i to je realita a zakusení reality života se týká obvykle těch, kteří ji zakoušejí naplno už od narození. Ale pravda je, že tyhle děti obvykle na školu v přírodě vlastně ani nikdy nepojedou, páč na ni nejsou doma peníze.. To je jen pohled mámy jedný už školačky. Jinak Sinkovo video opravdu vede k zamyšlení, dobře že jste ho zmínila, Radko. Hezký den, Slávka

    OdpovědětVymazat
  5. Reaguji za anonym: Pohled přeci není důkaz rodičovské lásky (a v případě dobrého vztahu dítěte a rodiče, to přeci dítě musí vědět!!! :oD) Navíc když je to takto podivně uměle neupřímně vymyšlené?! Návod na to jak vychovat dítě, které má odvahu, naději a schopnost žít naplněný život nikde není, resp. mi přijde, že ten kdo říká, že ho má se podle mého názoru pošetile mýlí. Podle mne se život odehrává někde mezi póly blaženosti a frustrace, strachu a odvahy atd. Když dítě nepozná i ty stinné stránky života bude život vnímat jako něco čeho není potřeba si vážit, ale dost moralizování.
    Přeji všem prima neděli!

    OdpovědětVymazat

  6. I AM FINIALLY OUT FINANCIAL BONDAGE THANKS TO MOORE LOAN COMPANY (mooreloancompany@yahoo.com) Or text +1(414) 454-9493..


    Good day everyone,I can’t hide this great testimony that took place in my life I will love everyone to know it and be a partaker of this, that is why I want to share it to the whole world by placing this advert on classifieds, I am Mr Morgan Smith by name, I live in Chicago, United State, I want to thank ROBBINSON MOORE for his kindness upon my family life, I never knew that there is still a sincere and trustworthy lender like this on the internet and on earth. Just some days I was in search for a loan of $ 150,000.00, As I was in search of funds to start up a business. I was scammed about $15,000.00 dollars and I decided not to involve my self in such business again. But a Friend of mine introduced me to a loan firm due to my appearance and doings and also my complains to her. And I told her that I am not interested in any loan deal anymore but she told me that there is still a sincere lender who she will recommend me to, And she gave me the details of this man who is called MOORE ROBBINSON. And I really put a trial and I am most greatful and lucky today, I was given a loan amount of $95,000,00 Dollars by this great firm MOORE LOAN COMPANY. If you are in need of a genuine, Sincere, durable and a truth worthy loan lender or financial assistance and also you know you can be reliable and trusted, capable of paying back at the due / duration time of the funds I will advice you to send your contact to them via email @[ mooreloancompany@yahoo.com] OR Text +1(414) 454-9493 .

    OdpovědětVymazat
  7. Are you in need of Urgent Loan Here no collateral required all problem regarding Loan is solve between a short period of time with a low interest rate of 2% and duration more than 20 years what are you waiting for apply now and solve your problem or start a business with Loan paying of various bills I think you have come to the right place just contact us We Are Here To Show You A Better Way To Financial Freedom !!!
    Contact Us At : abdullahibrahimlender@gmail.com
    whatspp Number +918929490461
    Mr Abdullah Ibrahim

    OdpovědětVymazat
  8. No tak já musím říct, že jsem narozena těsně po revoluci i tak jsem se už jako 6ti letá setkala s pornem. Píšete, že jste byla zděšená, když se holčičky bavily o sexu a já už někdy v roce 95 našla taťkovy "schované" kazety. No co vám budu povídat, myslela jsem si, že je to horor :D No a potom třeba v takových 8mi letech jsem už věděla, co je to viagra a takové podobné přípravky. Takže generalizovat, že je zkažená pouze dnešní mládež se asi moc nedá.

    OdpovědětVymazat