pondělí 9. září 2013

Nedovolte svému mozku zahálet

Foto: Vojta Brtnický, z návštěvy výstavy AD HOC! 

Většina mých blízkých kamarádek si už jedno dítko před pár lety pořídila a teď jedou druhé kolo. Měla jsem skvělou šanci odpozorovat jejich těhotenský a mateřský vývoj. Na jednu z věcí, na kterou si díky nim dávám setsakra pozor, je moje hlava. Tu je totiž během mateřství lehké ztratit. Je inspirující vidět, jak se s nutností zaměstnávat intelekt jednotlivé kamarádky popraly. Dneska vám představím Šárku, která si založila vlastní Jazykové studio se speciálními kurzy pro rodiče s dětmi. Moto jejího studia  - Nedovolte svému mozku zahálet - jsem si s dovolením vypůjčila.

Šárku znám původně přes jejího manžela, se kterým jsem studovala, a který dnes překládá knížky - nedávno vyšel jeho překlad Pod křížem a půlměsícem: Židé ve středověku. Mají spolu dvě úžasné dětičky, na kterých je moc dobře poznat, že je vychovává jazykoznalec. Šárka je také zastánkyní Montessori výchovy. Několik let s dětmi doma oddaně tvořila a rozvíjela je. Pak ale přišel konec mateřské a nemožnost vrátit se k původnímu zaměstnavateli. A tak nové situace s energií sobě vlastní využila a vytvořila si zaměstnání na míru.

Šárko, co tě k založení Jazykového studia vedlo?
Jsem lektorka s téměř patnáctiletou praxí, vystudovaná pedagožka a lingvistka. Po mateřské ve mně dozrála touha být svým vlastním pánem, což bylo dáno i nutností postarat se o dvě malé děti - odvézt do školky, vyzvednout v danou dobu, být s nimi doma atd.

Odrazila se tvoje mateřská zkušenost ve vedení kurzů?
V souvislosti s mateřskou jsem se zároveň zaobírala myšlenkou, jak uspokojit potřebu seberozvoje a sebevzdělávání v době, kdy jsou nám ženám-matkám vlastně dveře standardních kurzů uzavřeny. Naše studio tedy kromě obvyklých kurzů pořádá i kurzy pro maminky s dětmi. Dítě je přítomno v kurzu, kde je omezený počet na max. 4 matky. Kurz probíhá na jednu stranu pokud možno co "nejstandardněji", zároveň ale respektuje skutečnost, že jsou přítomny děti, které v různé míře vyžadují pozornost matky a do vlastní výuky určitým způsobem zasahují.

To musí být docela náročné.
Lektoři jsou vybíráni s pečlivostí tak, aby byli schopni reagovat na rušivé elementy a měnit průběh výuky podle aktuální situace. Kurzovné je vyúčtováváno měsíčně zpětně každé účastnici, resp. účastníkovi, protože přijít můžou samozřejmě i tatínkové na mateřské, zvlášť, tak aby peníze nepropadávaly, když dítě náhle onemocní apod. Pro děti je v učebně připraven dětský koutek, kde se můžou během hodiny zabavit, ale samozřejmě jim nikdo nebrání ve volném pohybu po místnosti.

A ostatní kurzy?
Obecně pro všechny naše kurzy vybíráme lektory s lingvistickým nebo pedagogickým vzděláním a samozřejmě perfektní znalostí jazyka. Specializujeme se na tzv. miniskupiny, což jsou skupiny o dvou až šesti účastnících, takže se většina našich kurzů blíží svojí formou kurzům individuálním, ovšem za možnosti využití výukových postupů skupinových. Kromě skupinových kurzů nabízíme i kurzy čistě individuální a kurzy pro firmy. Jako novinku máme od podzimu 2013 v nabídce i kurzy specializované: Business and Legal English, English Pronunciation, Academical Writing, English in Tourism, English for Medical Students, Wirtschaftsdeutsch a Deutsch im Tourismus.

No a já jen dodám, že semestr v Šárčině Jazykovém studiu začíná 16. září a já hledám parťáka na mírně pokročilou němčinu ve středu večer. To abych těm Berlíňanům lépe rozuměla. Přidáte se někdo? Nebo dáte přednost jinému jazyku?


22 komentářů:

  1. děkujeme za ..ukázku:-)
    my by jsme rádi s malým broučkem za pár let japonštinu..
    ( co se v mládí naučíš.. :-)
    příjemné středy:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja planuju pro Erwinaka anglictinu a hebrejstinu. Snad se nam to podari. Japonstina je ale urcite taky moc zajimava.

      Vymazat
  2. Hmmm... naprosto chápu. Také se mi nechce obětovat dítě a rodinu vydělávání peněz a skloubit oboje není lehké. Postavit se na vlastní nohy je často dobrá cesta, ačkoliv kolikrát hodně nejistá. Tak přeji hodně štěstí... a také ty příjemné středy :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pomalu uz taky pokukuju po tom, co by se s Erwinem u maminy sukne dalo podniknout. Uvidime, co z toho bude...

      Vymazat
  3. To je krásný on-line projekt - představování jiných inspirativních matek! Podobný byl kdysi na www.jewishmom.cz, ale bohužel už skončil. Těším se na další matku a Šárce všechna čest:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tedy pardón...www.jewishmom.com

      Vymazat
    2. Diky. :)
      Jit do vlastiho podniku chce odvahu a ta Sarce nechybi!
      Zidomatku diky tobe sleduju. Mela bych ale casteji, je tam spoustu zajimavych informaci.
      Kdo to ma ale stihat?!?

      Vymazat
  4. Inspirativní rozhovor! Budou další?

    OdpovědětVymazat
  5. to je super a klobuk dole ako to zvlada!

    Inak pozyvam na giveaway o BIELENDA BALICEK, tu: http://biancaprincipessa.blogspot.sk/2013/09/bielenda-super-mega-giveaway.html

    OdpovědětVymazat
  6. asi bych nevěřila všemu,co se kde píše, občas je dobré používat i ten mozek a mít kritický náhled, všechno rádoby dokonalé, může být sice na povrch inspirativní, ale je to zároveň podezřelé, doba komunismu přeci již skončila... jinak přeji všem maminám hodně sil

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nic a nikdo neni dokonale, to je preci jasne. Lze se ale inspirovat tim, co vam konvenuje a zbytek nechat lezet ladem...
      Za prani sil i za ostatni maminky dekuju. Obcas je jich opravdu potreba. :)

      Vymazat
    2. Chtěla jsem jen obecně poukázat na skutečnost, že při hodnocení míry něčí odvahy je taky důležité znát podmínky, ze kterých ten dotyčný pochází. Asi jiná situace bude v případě matky samoživitelky a jiná u ženy, kterou živí manžel nebo třeba rodiče. V dnešní složité době je důležité zohlednit i praktické hledisko, po zajímavé myšlence a její realizaci je nutné domyslet i ekonomický důsledek, který je často rizikový zejména pro matky samoživitelky, kterých u nás není málo (často se do podobné situace dostanou ne zrovna vlastní vinou) a pro které může být takový experimentální podnik existenčně likvidující. Pokud má matka pro sebe a své děti zajištěného jiného živitele, může se pak takové činnosti věnovat jako svému koníčku a má to v podstatě o dost jednodušší. Nápaditých a schopných žen je u nás podle mě mnoho, ale příhodné podmínky každá zase nemá. Proto by mě zajímalo, zda by takové nejisté podnikání uživilo i matku samoživitelku, v opačném případě by to pro ni byly jen vzdušné zámky. Děkuji.
      Každopádně všechna čest aktivním maminkám a samoživitelkám obzvlášť :)

      Vymazat
    3. Nepsala jsem o zenach a podnikani obecne, ale o Sarce, kterou znam. Po materske ji nevzali zpatky do puvodniho zamestnani a tak vyuzila svych lektorskych schopnosti a zkusenosti a jala se rozjet vlastni podnik. K zalozeni jazykoveho studia nastesti zadny velky kapital nepotrebujete, takze v jejim pripade nebylo potreba ani toho manzela, co by ji zivil. Jen ta odvaha to zkusit a dotahnout napad do konce. A i to je myslim obdivuhodne.

      Vymazat
    4. Dobře, každý máme svoje vnímání reality na základě svých zkušeností, Vás nadchne nápad kamarádky, já ji neznám, tak se nad tím zamyslím obecněji. Osobně si nemyslím, že k tomu není potřeba manžela, jak píšete. Pokud Vám někdo zafinancuje provoz domácnosti, tak se pak můžete odvážit čehokoliv. Hodně mamin má po mateřské problém s návratem do původního zaměstnání (s tím musí počítat už při nástupu na mateřskou) a bez potřebného zázemí a druhého zdroje financí si často nemohou dovolit mrhat časem na experimenty. To je podstata celé mojí myšlenky, kterou jsem jen chtěla upozornit na některá úskalí takového podnikání. Schopnosti a zkušenosti paní Šárky nehodnotím, protože je neznám, ale každá taková aktivita je určitě chvályhodná a držím palce v její další realizaci. Prosadit se v naší společnosti se zajímavým nápadem není vůbec jednoduché.
      Děkuji Vám za odpovědi. Mějte se!

      Vymazat
    5. Dobrý večer, paní Anonymní,
      já jsem se nepustila do žádného experimentu, ale jak stojí i v rozhovoru, navázala jsem na svoji předchozí práci s tím rozdílem, že jsem nečekala, až mě někdo po mateřské znovu zaměstná, ale zaměstnala jsem se sama. Moje studio nikdo nefinancuje, veškeré náklady nesu sama a pokrývám je ziskem z výuky. Jedním z cílů rozhovoru bylo upozornit na možnost osobního rozvoje i v době mateřské. Rozhodně jsme neaspirovaly na prezentaci "experimentů". Před začátkem každého podnikání je třeba si vše dobře promyslet a spočítat, aby člověk předešel zklamání a v horším případě i finančnímu ztroskotání. A naopak za úspěšným podnikem obvykle stojí hodně poctivé a náročné práce.

      Šárka Blažková

      Vymazat
  7. máte tu veselo koukám.. :-)
    pěkný večer ,-)

    OdpovědětVymazat
  8. Já jsem nezahálela ani na mateřské :-) . Tím, že mi v práci dovolili home office , tak jsem pracovala každý den, když syn spal. Díky tomu jsem se snáz po mateřské naplno vrátila, když jsem za ty 3 roky, co jsem byla doma, nevyšla ze cviku :-) .

    OdpovědětVymazat