pátek 7. března 2014

Lososové teriyaki alá Pinterest

Každý pátek se snažíme sejít s Typoškou nad šábesovou večeří. Kolikrát je to jediný den v týdnu, kdy si v klidu sedneme ke stolu a kromě jídla máme dost času si povídat. Na stole stojí váza s čerstvými kytkami a plápolají šábesové svíčky, při jejichž žehnání každý týden děkuju za to, jak se mám dobře a přeju to i všem ostatním. Ty chvíle jsou opravdu výjimečné, ačkoliv jim v pravé židovské domácnosti obvykle předchází pěkná mela. U nás přípravy zas tak hekticky neprobíhají, ale i tak nebývá času na úklid a vaření dobré večeře nazbyt. Proto vítám jakýkoliv recept, který je jednoduchý a dostatečně slavnostní. A na jeden takový jsem nedávno narazila.

Losos s teriyaki omáčkou

300g filetů lososa
1/4 hrnku teriyaki omáčky
1 lžíce medu
hrstka sezamových semínek na posypání
(ideálně černých, ale postačí i světlá)

Nejprve smícháme marinádu, do které lososa vložíme. Rybu můžeme v omáčce nechat jenom hodinu nebo si jí namarinovat dopředu. Vše se v pravou chvíli přesune do zapékací misky nebo na pekáček, posype sezamovými semínky a při takových 180°C peče asi čtvrt hodinky. Hotový losos se servíruje s rýží.

Pokud máte v okolí nějaký lepší asijský obchod, kupte si mražené sójové lusky edamame, které se narychlo povaří v horké vodě, scedí a posolené vylupují jako vynikající předkrm. My máme extra štěstí, protože kousek od nás je maringotka, ve které nabízejí nejen čerstvé ryby, ale i salát z mořské řasy wakame, který je na fotce. Dobrou chuť a šabat šalom!
---
Ilustrační fotka a původní recept je z Pinterestu


2 komentáře:

  1. Vypadá to výborně a moc se mi líbí, jak dodržujete tradice :-)

    OdpovědětVymazat